Yasaklı madde kullanan kişi nasıl anlaşılır ?

Berk

New member
FORUM BAŞLIĞI: “Bir insanın değişimini ne zaman fark ederiz?”

1. BAŞLANGIÇ – BİR AKŞAM SOHBETİNİN ARDINDAN

Bursa’da eski bir kahvehanenin arka masasında başlayan o sohbeti hiç unutamıyorum. Yağmur yeni dinmişti, camlarda ince su çizgileri vardı. Masada üç kişi vardık: ben, çocukluk arkadaşım Mert ve onun ablası Elif.

Bu yazıyı burada paylaşma sebebim bir “suçlu aramak” değil; çoğu zaman gözümüzün önünde değişen bir insanı neden geç fark ettiğimizi anlamak.

Mert o gün çok konuşmuyordu. Normalde stratejik düşünen, her şeye plan yapan biriydi. Üniversitede mühendislik okumuş, her problemi bir sistem gibi ele alırdı. Elif ise tam tersine, insanları hisseden, küçük detaylardan duygusal değişimleri yakalayan biriydi. İkisi aynı ailede büyümüş ama dünyayı farklı okuyan iki insan gibiydi.

O akşam Elif, sessizliği bozdu:

“Son zamanlarda Mert’te bir şeyler değişti. Sanki aynı kişi değil.”

Mert başını kaldırmadan çayını karıştırdı. Ben ise arada kalmıştım. Ne diyeceğimi bilmiyordum.

İşte hikâye burada başladı.

2. DEĞİŞİMİN İZLERİ – GÖRÜNMEYEN DETAYLAR

Elif’in gözlemlediği şeyler ilk bakışta “küçük” görünüyordu. Ama birikiyordu:

Mert’in uyku düzeni bozulmuştu. Bazen günlerce az uyuyor, bazen tamamen içine kapanıyordu. Ailesiyle iletişimi azalmıştı. Eskiden düzenli olan hayatı dağılmış gibiydi.

Ama Elif’in dikkat ettiği şey sadece davranış değildi; duygusal tondu. Konuşurken göz temasından kaçması, ani öfke patlamaları, sonra birden aşırı sakinleşmesi…

Ben ise farklı bir açıdan bakıyordum. Daha “çözüm odaklı” bir refleksle:

“Belki stres yaşıyor, iş baskısı var, belki de bir proje üstünde fazla yük var.”

Mert gibi düşünen biri için bu açıklama mantıklıydı.

Ama Elif başını salladı:

“Stres var evet… ama bu başka bir şey. İnsan stresle değişir ama bu kadar kopmaz.”

İşte burada erkek ve kadın yaklaşım farkı netleşiyordu. Biri sistemi analiz etmeye çalışıyordu, diğeri insanı bütün olarak okuyordu. İkisi de eksik değildi; sadece farklı pencerelerdi.

3. TARİHSEL ARKA PLAN – BU MESELE YENİ DEĞİL

Araştırma yaptıkça şunu fark ettim: madde kullanımı ve buna bağlı davranış değişimleri tarih boyunca toplumların hep zorlandığı bir konu olmuş.

Osmanlı döneminde “keyif verici maddeler” olarak bilinen bazı ürünler kahvehane kültüründe tartışma konusu olmuş, 20. yüzyılda ise modern şehirleşmeyle birlikte bu mesele daha görünür hale gelmiş. Bugün ise mesele sadece bireysel değil; sosyal izolasyon, ekonomik baskı, psikolojik yük ve dijital çağın yalnızlığıyla iç içe.

Uzman psikoloji literatüründe (özellikle bağımlılık araştırmalarında) vurgulanan ortak nokta şu: değişim bir anda değil, katman katman olur. Davranış, sosyal çevre ve duygu düzeni birlikte çözülür.

Ama burada kritik soru şu:

Bir insan değiştiğinde onu gerçekten görüyor muyuz, yoksa “geçici” diyerek erteliyor muyuz?

4. YÜZLEŞME – SÖZLERİN AĞIRLIĞI

O gece Elif dayanamadı. Mert’e doğrudan sordu:

“Bir şey kullanıyor musun?”

Sessizlik çöktü. Kahvehanedeki diğer masaların sesi bile sanki uzaklaştı.

Mert ilk kez göz teması kurdu. Bu bakışta savunma vardı, kırgınlık vardı, ama en çok da anlaşılmama hissi.

“Beni yargıladığını mı düşünüyorsun?” dedi.

Elif hemen geri adım atmadı ama sesini de yükseltmedi:

“Yargılamıyorum. Sadece seni kaybetmek istemiyorum.”

İşte burada yaklaşım farkı tekrar ortaya çıktı. Mert daha stratejik bir şekilde konuşmayı “saldırı” olarak algılamıştı. Elif ise ilişkiyi korumaya çalışıyordu, çatışmayı büyütmeden gerçeğe ulaşmak istiyordu.

Ben araya girdim:

“Belki yanlış anlaşılıyorsun. Ama bu konuyu açık konuşmak gerekiyor.”

O an fark ettim ki, mesele sadece “ne olduğu” değil, “nasıl konuşulduğu” idi.

5. TOPLUMSAL BOYUT – SESSİZ YARGILAR

Bu olaydan sonra şunu daha iyi anladım: toplum genelde iki uçta hareket ediyor.

Ya hemen etiketliyor, ya da tamamen görmezden geliyor.

Oysa bağımlılık araştırmalarında (WHO ve çeşitli halk sağlığı raporlarında da vurgulanır) erken farkındalık, damgalamadan daha önemli kabul edilir. Çünkü damgalama, kişiyi daha fazla içe kapanmaya iter.

Elif bunu içgüdüsel olarak yapıyordu: “önce insanı koru”. Ben ise “önce nedeni çöz” yaklaşımındaydım.

İkisi birleştiğinde daha dengeli bir bakış ortaya çıkıyordu.

Peki biz toplum olarak hangisini yapıyoruz?

Bir arkadaşımız değiştiğinde onu anlamaya mı çalışıyoruz, yoksa hızlıca uzaklaşıyor muyuz?

6. SONUÇ – CEVAPTAN ÇOK SORU

O gece net bir “sonuç” çıkmadı. Mert her şeyi kabul etmedi, her şeyi reddetmedi de. Sadece bir şey oldu: konuşuldu.

Bazen çözüm sandığımız şey bir teşhis değildir. Bazen en önemli adım, sessizliği kırmaktır.

Elif’in empatisi, Mert’in savunma duvarını tamamen yıkmadı ama çatlatmıştı. Benim çözüm odaklı yaklaşımım ise konuşmayı tamamen duygusuzlaştırmadan dengelemeye çalıştı.

Belki de en önemli ders şuydu:

Bir insanı “nasıl anlarız?” sorusunun tek cevabı yok.

Ama şu sorular hâlâ masada duruyor:

Bir arkadaşımızın değişimini ne kadar erken fark ediyoruz?

Fark ettiğimizde gerçekten konuşuyor muyuz, yoksa kaçıyor muyuz?

Empati ile analiz arasında bir denge kurabiliyor muyuz?

Bu yazıyı okuyanlara tek bir şey bırakmak istiyorum: İnsanlar çoğu zaman “bozulmaz”, sadece yardım çağrısı farklı şekillerde gelir.

Ve bazen o çağrı, en yakın masada duyulmayı bekler.