Uzun Süreli Finansın En Önemli Sayısı Libor, 52 Yaşında Öldü

Bakec

Member
Londra bankalararası teklif oranı, on yıllar boyunca uluslararası finansın merkezi gücü olarak kullanılan ve ipoteklerden öğrenci kredilerine kadar her şeyde faiz oranlarının belirlenmesinde kullanılan bir rakam, düzenleyicilerle uzun bir savaşın ardından öldü. 52 oldu.

Libor olarak bilinen faiz oranı ölçütü, bir zamanlar finansal sözleşmelerde 300 trilyon dolardan fazla destek sağlıyordu, ancak 2008’de bir yıl süren piyasa hileli skandalının gün yüzüne çıkmasından sonra iptal edildi. Bankacıların oranı manipüle etmek için birbirleriyle koordinasyon içinde oldukları ortaya çıktı. bankalarının kazancı için sayıyı daha yüksek veya daha düşük bir şekilde çarpıtarak “LIE-delikli” olarak telaffuz ettiler.

Eski bir UBS tüccarının onu manipüle etme çabaları nedeniyle hapse atılmasından ve diğerlerinin kovulmasından, suçlanmasından veya beraat etmesinden altı yıldan fazla bir süre sonra, 31 Aralık itibariyle Libor artık yeni anlaşmaları hesaplamak için kullanılamayacaktı. Barclays, UBS ve Royal Bank of Scotland gibi küresel bankalar, oranı kendi kârları için sabitledikleri için nihayetinde 9 milyar dolardan fazla para cezası ödedi.

O zamanlar Federal Rezerv’in denetimden sorumlu başkan yardımcısı olan Randal Quarles, Ekim ayında Libor’un “görüldüğü gibi olmadığını” söyleyerek sert bir övgüde bulundu. ”


“Londra para piyasalarında banka fonlama maliyetinin bir ölçüsü olduğu iddia edildi, ancak zamanla, bankaların basitçe ne talep etmek istediklerinin keyfi ve bazen kendi çıkarlarına yönelik bir duyuru haline geldi,” dedi Bay Quarles. .

O zamanki Federal Rezerv’in denetimden sorumlu başkan yardımcısı Randal Quarles, Ekim ayında Libor’un “görüldüğü gibi olmadığını” söyledi. ” Kredi. . . Brendan Mcdermid/Reuters

Düzenleyiciler ve merkez bankacıları ayrılışıyla rahatlarken, Libor, çeşitli ipotek türlerinden tahvillere kadar her türlü finansal ürünün faiz oranlarını belirlemek için kullanan birçok bankacı tarafından yas tutulacak.

Bank of America sabit getirili elektronik ticaret ve piyasa yapısı başkanı Sonali Theisen, “Finansal piyasanın Libor’un dokunmadığı pek çok köşesi yok” dedi. Öyle olsa bile, ondan kurtulmanın “hayati bir organın gerekli bir cerrahi olarak çıkarılması” olduğunu söyledi. ”


Libor, 1969’da Yunan bankacı Minos Zombanakis’in çocuğu olarak doğdu. İran Şahı Muhammed Rıza Pehlevi , 80 milyon dolarlık bir kredi istedi ve Bay Zombakis bunu sağlamaya istekliydi. Ancak egemen bir hükümdardan alınacak faiz oranı sorunu zor bir soruydu. Bu yüzden, Londra bankaları gibi diğer iyi kredi alanların birbirlerinden borç almak için ödeyeceği orana baktı.

1974’te İranlı Şah Muhammed Rıza Pehlevi. Kredi. . . Associated Press

İlk yıllarında, Libor giderek artan sayıda sözleşme için istihdam edilen büyüyen ama hala ergen bir orandı. 1986’da, 17 yaşındayken, büyük bir başarı yakaladı: Libor, daha sonra The New York Times tarafından bir “beyefendi bankacılar kulübü” olarak tanımlanan bir ticaret grubu olan İngiliz Bankacılar Birliği tarafından alındı. ”

Bunu, yürüttükleri hemen hemen tüm işlerin temeli haline getirdiler. Libor, bankaların kendilerinin ödemek zorunda oldukları faiz oranıydı, bu nedenle bir ev satın almak veya bir iş genişlemesini finanse etmek için bir menkul kıymet ihraç etmek için nakit borç almak isteyen müşterilere uyguladıkları oranlar için uygun bir temel çizgi sunuyordu.

Libor, mütevaziden egzotiğe kadar finansal ürünleri içeren hemen hemen her hesaplamada kullanılan bir sayı haline geldi. İngiliz bankaları bunu, endüstri genelinde dolar, İngiliz sterlini, euro veya Japon yeni cinsinden krediler için oranlar belirlemek için kullandı. Daha önce hiç böyle bir ölçüt olmamıştı ve Libor’un günlük hareketleri uluslararası finansın kalbiydi.

Ancak Libor orta yaşa yaklaştıkça rahatsız edici sağlık sorunları ortaya çıkmaya başladı.

2008 itibariyle, Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere’deki düzenleyiciler, bankaların oran raporlarının yanlış olduğu konusunda bilgi almaya başladı. Libor, kendi bildirdiği tahminlere dayandığından, bir bankanın yapay olarak yüksek veya düşük bir oran sunması ve böylece belirli finansal varlıkları daha karlı hale getirmesi mümkündü.

Yakında, basında çıkan haberler Libor’un dürüstlüğü konusunda şüphe uyandırdı ve müfettişler nihayetinde oran belirleme sürecinde bariz suistimalleri ortaya çıkardı. Barclays soruşturmasının bir parçası olarak 2012 yılında düzenleyiciler tarafından yayınlanan bir e-postada, bir tüccar başka bir firmadaki bankacıya daha düşük bir oran belirlediği için teşekkür etti: “Dostum, sana çok şey borçluyum! İşten bir gün sonra gel ve bir şişe Bollinger açıyorum” – Şampanya üreticisine bir gönderme.

Skandal, Financial Times’tan The Wall Street Journal’a ve The New York Times’a kadar uluslararası manşetlerde yer aldı. Çok geçmeden Libor, “The Daily Show”da şakaların kıçı haline geldi. ”


Küresel düzenleyiciler, potansiyel olarak yanlış olduğunu ve manipülasyona açık olduğunu söyleyerek Libor’un sonu için çağrıda bulundular. O zamanlar büyük bir İngiliz bankacılık düzenleyicisi olan Financial Conduct Authority’nin CEO’su Andrew Bailey, “alternatif referans oranlarına geçişi planlamaya ciddi olarak başlamanın” zamanının geldiğini söylediğinde, 2017’de ölüm çanını çaldı. ”

O zamanlar büyük bir İngiliz bankacılık düzenleyicisi olan Financial Conduct Authority’nin CEO’su Andrew Bailey, 2017’de Libor için ölüm haberini verdi. Kredi. . . Neil Hall/EPA, Shutterstock aracılığıyla

On yıllardır Libor etrafında ticaret sistemleri kuran bankacılık sektörü, kötü tahmine rağmen buna devam etti. Birçok bankacı gerekli değişiklikleri yapmakta zorlandı çünkü Libor finansal sistemde çok yaygın bir şekilde kullanıldı ve oranı tamamen komisyondan çıkarmakla suçlanan yetkililerin bıkkın konuşmalarına neden oldu.

Bay Quarles, Haziran ayında, “İnkarcılar ve geride kalanlar büyülü düşünceye giriyorlar” dedi. “Libor bitti. ”

Tam olarak değil ama. Libor, yıl sonuna kadar hala geçerliydi ve bazı bankacılar, son saatlerine kadar kaldıraçlı kredi anlaşmaları yapmak için onu kullanmaya devam etti. Bu ve diğer mevcut sözleşmeler, Libor’un onlar da sona erene kadar bir zombi durumunda var olacağı anlamına geliyor.

Belki de ölüler hakkında kötü konuşmak konusunda isteksiz olan Bay Quarles, Salı günü Libor’un sorunlarının mutlaka aşılmaz olmadığını söyledi. Manipülasyonu yapan insanları dövüyor ve ‘Bunu bir daha yapma’ diyorsun ve sonra yoluna devam ediyorsun” dedi. “İnsanlar hız yapıyorsa eyaletler arası otoyolu yeniden inşa etmenize gerek yok. ”

Öyle olsa bile, dedi, Libor’un zamanı geçti ve “neyse ki piyasa hareketlendi. ”

Libor, her biri tacında hak iddia eden birkaç halef tarafından hayatta kaldı.


Güvenli Gecelik Finansman Oranı veya SOFR – New York Federal Rezerv Bankası tarafından tahminlere değil, işlem verilerine dayanan bir oran – Amerika Birleşik Devletleri’ndeki birçok banka tarafından zaten benimsenmiştir ve onaylanmıştır. Besledi. Amerikan Bankalararası Teklif Oranı veya Ameribor ve Bloomberg Kısa Vadeli Banka Getiri Endeksi veya BSBY gibi diğerlerinin yandaşları vardır. Britanya’da, Sterling Gecelik Endeks Ortalaması veya SONIA, Libor’un yerini her şeyi yapan kriter olarak devralmaya çalışıyor.

Ameribor’u hesaplayan American Financial Exchange’in yönetim kurulu üyesi J. Christopher Giancarlo, Libor’un bir zamanlar “dev” olduğunu söyledi. ” Bir röportajda, finansal hiyerarşideki her oyuncuya paylarını almaları için bir yol veren bir sistemin temeli olduğunu söyledi.

ABD Emtia Vadeli İşlemler Ticaret Komisyonu eski başkanı Bay Giancarlo, “Bay Libor’la ilgili sorun, bir süreliğine her şeye sahip olması,” dedi. Libor bir zamanlar “dünyanın zirvesindeydi” ama sonunda “itibarsız, sendeleyen yaşlı bir moruk oldu. ”
 
Üst