Uzun Bir Yapay Zeka Lideri olan Meta, Boom’un Dışında Kalmamaya Çalışıyor

Bakec

Member
SAN FRANCISCO — Kasım ayında ChatGPT adlı bir sohbet robotunun internette ortaya çıkıp dünyayı büyülemesinden iki hafta önce, Facebook, WhatsApp ve Instagram’ın sahibi Meta kendi sohbet robotunu tanıttı.

Galactica olarak adlandırılan, bilimsel araştırma için tasarlanmıştır. Anında kendi makalelerini yazabilir, matematik problemlerini çözebilir, bilgisayar kodu oluşturabilir ve resimlere açıklama ekleyebilir.

ChatGPT gibi, Galactica da gerçeklerle hızlı ve gevşek bir şekilde oynuyor, matematiksel kanıtlar uyduruyor, tarihi tarihleri yanlış belirtiyor ve uzun hikayeler uyduruyor. Bir kullanıcı, sohbet robotunu uzaydaki ayıların tarihi hakkında konuşmaya ikna etti. Silikon Vadisi’ni kimin yönettiği sorulduğunda Galactica, “Steve Jobs” yanıtını verdi.

Ancak ChatGPT’yi oluşturan küçük San Francisco laboratuvarı OpenAI’den farklı olarak Meta, Galactica’nın aksilikleri hakkında bir şikayet çığıyla karşılaştı. Yalnızca üç gün sonra, sosyal ağ uygulamaları aracılığıyla yanlış bilgi ve nefret söylemi yaydığı için incelemeye alınan şirket, Galactica’yı internetten kaldırdı.


Meta’nın baş yapay zeka bilimcisi Yann LeCun, geçen ay Silicon’un bir araya geldiği Collective Forecast’te çevrimiçi bir görünüm sırasında, “Demoyu yapan insanlar, ısıyı kaldıramadıkları için onu kaldırmak zorunda kaldılar,” dedi. Vadi liderleri ve düşünürleri.

Meta, yaklaşık on yıldır yeni yapay zeka türleri geliştirmek için milyarlarca dolar harcadı CEO Mark Zuckerberg, Meta’nın 2013’te bu alanda lider olmasını bir misyon haline getirdi. Şirket, yüzlerce üst düzey yapay zeka araştırmacısını işe aldı. Doktor LeCun. AI sistemlerini oluşturmak için gereken büyük miktarda bilgi işlem gücüne yüz milyonlarca dolar harcadı.

Ancak Meta, Silikon Vadisi’nin kendi başına metin, görüntü ve diğer medyaları üreten teknolojilerin adı olan “üretken yapay zeka” tarafından heyecana kapıldığı için dışarıda bırakıldı. Meta ve diğer birçok şirket benzer teknolojiler oluşturmuş olsa da OpenAI merkez sahneyi aldı.

Meta’nın CEO’su Mark Zuckerberg, 2016’da Berlin’de ayrıldı. Ziyareti sırasında şirketi, Avrupa’da yapay zeka araştırmaları için sunucu bağışladığını duyurdu. Kredi… Frank Zauritz/Getty Images

Diğerleri o zamandan beri kafa kafaya çılgınlığa atladı. Pazartesi günü Google, yakında Bard adında deneysel bir sohbet robotu yayınlayacağını söyledi. Ve Salı günü, OpenAI’ye 13 milyar dolar yatırım yapan Microsoft, Bing arama motorunun chatbot teknolojisini kullanan bir sürümünü tanıtmasının beklendiği bir etkinlik düzenliyor.


Ancak Dr. LeCun geçen ay, Meta’nın gerçek olmayanların yayılmasına yardımcı olan bir kurumsal dev olarak ününden kısmen etkilendiğini söyledi. Milyarlarca kullanıcıya karşı sorumlulukları olduğu için, yanlış ve önyargılı bilgiler üretebilen bir sohbet robotunu çevrimiçi bırakmayı göze alamazdı.


OpenAI’nin Yükselişi

San Francisco şirketi, dünyanın en iddialı yapay zeka laboratuvarlarından biridir. İşte bazı son gelişmelere bir bakış.


  • ChatGPT :Bir yapay zeka silahlanma yarışını başlatan son teknoloji chatbot’un popülaritesi, onu yaratan şirketin çalışanları arasında bile şok etkisi yarattı.
  • DALL-E 2 : Sistem, sadece görmek istediklerinizi tanımlayarak dijital görüntüler oluşturmanıza olanak tanır. Ancak bazıları için görüntü oluşturucular endişe verici.
  • GPT-3 : Akıllara durgunluk veren bir akıcılıkla, doğal dil sistemi yazabilir, tartışabilir ve kod yazabilir. Gelecek için etkileri derin olabilir.
Galactica ve ChatGPT gibi teknolojilerdeki kusurları araştıran Washington Üniversitesi profesörü Chirag Shah, “OpenAI ve diğer küçük şirketler, bu tür şeyleri piyasaya sürdükleri için gerçekten itibar kazanmak için daha iyi bir konumdalar” dedi. “Aynı türden geri tepme almayacaklar.”

Son yıllarda Meta, odağını başka bir teknoloji alanına da kaydırdı: Bay Zuckerberg’in bir sonraki büyük şey olduğuna inandığını söylediği sözde meta evrenin sürükleyici çevrimiçi dünyası. Kısa vadede, şirketin üretken yapay zeka ürünlerini mevcut hizmetleriyle halkın dikkatini gerçekten çekecek şekilde nasıl sunabileceği belirsiz.

Bu denemediği anlamına gelmez. Şirket genelinde yapay zeka ürünleri oluşturmaya yardımcı olmayı amaçlayan yeni bir ekip olan XAI’yi denetleyen üretken yapay zeka için ürün yönetimi kıdemli direktörü Irina Kofman, Meta’nın yapay zeka odaklı ürünleri müşterilerin ellerine sunma çabalarını hızlandırdığını söyledi. Bay Zuckerberg, ürün liderleri ve üst düzey AI araştırmacılarıyla haftalık toplantılar düzenleyerek girişimlerin yönlendirilmesinde doğrudan yer alıyor.

Bay Zuckerberg, geçen hafta yatırımcılarla yaptığı bir görüşmede yapay zekadan defalarca bahsetti. Bunu “keşif motorumuzun ve reklam işimizin temeli” olarak nitelendirdi ve “uygulamalarımızda birçok yeni ürünü ve ek dönüşümü mümkün kılacağını” ekledi.

Bazı Meta yöneticileri, belirgin bir ekşi üzüm havasıyla üretken AI patlamasından bahsetti. Geçen ayki çevrimiçi tartışmasında Dr. LeCun, ChatGPT’yi Meta, Google ve diğer şirketler tarafından geliştirilen ve dağıtılan teknolojilere dayandığı için “özellikle yenilikçi değil” ve “devrim niteliğinde hiçbir şey yok” olarak tanımladı.

Dr. LeCun, geçen yılın başlarında Meta’nın arka durumu genişleten BlenderBot adında bir chatbot yayınladığını söyledi. Ancak hiçbir zaman tutmadı, çünkü şirketin saldırgan malzeme üretmemesini sağlamak için çok çalıştığını söyledi.


“Deneyen insanlar tarafından paniğe kapıldı” dedi. “Aptalca ve biraz sıkıcı olduğunu söylediler. Güvenli hale getirildiği için sıkıcıydı.”

Kısa bir süre önce Meta, tam olarak test edilmemiş veya kurşun geçirmez olmayan ürünleri hızla piyasaya sürmesiyle ve yol boyunca ayrıntıları çözmeyi tercih etmesiyle biliniyordu. Sloganlarından biri olan “hızlı hareket et ve bir şeyleri kır”, 2010’ların başında Silikon Vadisi’ndeki start-up’ların marşı haline geldi. Ve Bay Zuckerberg, yeni teknolojileri benimseyen ve onları mümkün olan en kısa sürede geliştirmek için üzerlerine küçük ekipler atmayı tercih eden “hacker kültürü” olarak bilinen şeyi somutlaştırdı.

Ancak medya, halk ve kanun koyucular şirketi Facebook’ta ve diğer sosyal platformlarında yanlış ve uygunsuz materyallere izin verdiği için yıllarca inceledikten sonra, Meta artık önemli bir eleştiri olmaksızın yanlış bilgi üreten bir sohbet robotu yayınlayamıyor.

Daha önce Google ve Çinli internet devi Baidu’daki AI laboratuvarlarını denetleyen bir araştırmacı ve girişimci olan Andrew Ng, “İnsanlar büyük teknoloji şirketlerini yüksek standartlarda tutma eğiliminde” dedi. “Daha küçük şirketlerin daha hızlı hareket edebileceği eşitsiz bir oyun alanı yaratıyor.”

Bay Zuckerberg, Google’ın yapay zeka araştırmalarına büyük bir yatırım yapmasının hemen ardından 2013 yılında yapay zekayı araştırmaya başladı. Bay Zuckerberg’in o yıl Lake Tahoe, Nev.’ye uçarak bir konferans için toplanan AI araştırmacılarına milyonlarca dolar maaş ve hisse senedi teklif etmesiyle sonuçlanan bir işe alma çılgınlığı sırasında Dr. LeCun gibi en iyi AI akademisyenlerini kişisel olarak işe aldı. Yıllarca birçoğu Facebook’un California, Menlo Park’taki genel merkezindeki masasının yanında oturdu.

Şirketin yapay zeka baş bilimcisi Yann LeCun, Meta’nın BlenderBot’unu geçen yıl deneyen insanlar “aptalca ve biraz sıkıcı olduğunu söylediler” dedi. “Güvenli hale getirildiği için sıkıcıydı.” Kredi… Marlene Awaad/Bloomberg

Araştırmacılar sonunda, Meta’nın bugün reklamları hedeflemeye, kullanıcılara gönderiler ve videolar önermeye ve yanlış bilgileri ve diğer sorunlu içeriği belirlemeye yardımcı olmak için perde arkasında büyük ölçüde kullandığı yapay zeka teknolojilerinin geliştirilmesine yardımcı oldu.


Şimdi Meta, AI’yı nasıl bir ürüne dönüştüreceği sorunuyla karşı karşıya. Facebook, 2010’ların sonunda en son yüz tanıma teknolojisini sundu, ancak insanların mahremiyetini tehlikeye attığı yönündeki şikayetler üzerine bunu kaldırdı. Ayrıca, sosyal medya gönderilerini anında bir dilden diğerine çevirebilen yapay zeka teknolojisi sunmuş ve bu da dar bir kullanımla sonuçlanmıştır.

Geçen hafta yatırımcılarla yaptığı görüşmede Bay Zuckerberg, yapay zekanın Facebook ve Instagram’ın insanlara Reels videoları göstermek ve henüz takip etmemiş olabilecekleri diğer fotoğrafları, videoları ve gönderileri önermek de dahil olmak üzere en önemli özelliklerinin temelini oluşturduğunu söyledi.

Geçen ayki çevrimiçi görünümde Meta’nın sohbet robotlarını ve diğer üretken yapay zeka teknolojilerini nasıl uygulayabileceği sorulduğunda Dr. LeCun, küçük işletmelerin Facebook’ta reklam oluşturmasına yardımcı olabileceklerini söyledi. Önceki insanların metaverse’e taşındığını, sanal öğeler oluşturmak için üretken araçlara ihtiyaç duyacaklarını ekledi.

Bayan Kofman, geliştirme hızının son aylarda dahili olarak arttığını söyledi.

Bay Zuckerberg ve Meta’nın baş ürün sorumlusu Chris Cox ve baş teknoloji sorumlusu Andrew Bosworth, AI ürün ekiplerinin liderleriyle haftalık ekip toplantıları yapıyorlar. Bayan Kofman, geçtiğimiz birkaç ay içinde, Meta’nın uygulama ailesindeki diğer kişilerle birlikte çalışarak yapay zekayı ürünlere dönüştürme konusunda uzmanlaşmış ekipler oluşturduklarını söyledi.

Amaç, AI destekli ürünleri daha hızlı elde etmek ve bunları doğrudan kullanıcıların eline vermektir. Nihayetinde, Bay Zuckerberg, bu temel teknolojinin bir kısmını meta evren vizyonunu oluşturmaya dahil etmeyi umuyor.

İki önemli teknoloji arasındaki boşluğu nasıl kapatacağı belirsizliğini koruyor. Ancak üretici yapay zekayı en önemli şirket önceliği haline getirdi.

Yatırımcı görüşmesinde Bay Zuckerberg, “Meta için hedeflerimden biri, üretken yapay zekada lider olmak için araştırmamızı geliştirmektir” dedi.
 
Üst