Sektörü Dizginlemek İçin Bir Kripto Nemesis Kampanyasının İçinde

Bakec

Member
Mart ayında, kripto para imparatorluğunun çökmesinden sekiz ay önce, Sam Bankman-Fried, uzun süredir mali düzenleyici olan ve şu anda Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’na liderlik eden Gary Gensler ile bir görüntü görüşmesine katıldı.

Toplantı pek iyi gitmedi. Bahamalar merkezli kripto borsası FTX’in CEO’su Bay Bankman-Fried, menkul kıymetler kurallarını ihlal ettiği için para cezası tehdidi olmadan Amerika Birleşik Devletleri’nde kripto para birimleri sunmak için SEC’den onay istedi.

Bay Bankman-Fried’e FTX personeli ve IEX borsasındaki iş ortakları katıldı ve Bay Gensler’i bir PowerPoint sunumuyla gezdirmeye başladılar. Konuşmaya aşina olan üç kişinin söylediğine göre, ikinci slaytta, Bay Gensler onları kesti ve kripto düzenleme vizyonu hakkında yaklaşık 45 dakikalık bir ders vermeye başladı ve daha fazla tartışmayı engelledi.

Şimdi 65 yaşındaki Bay Gensler, yine Bay Bankman-Fried ile karşı karşıya. FTX, bu ay destansı bir şekilde çöktü, mevduatlardaki bir artış onu 8 milyar dolar borçlu bıraktıktan sonra. SEC ve Adalet Bakanlığı, Bay Bankman-Fried’in müşterilerinin fonlarından milyarlarca doları sahibi olduğu ve ağırlıklı olarak FTX platformunda işlem gören Alameda Research’e yasadışı bir şekilde ödünç verip vermediğine odaklanan soruşturmalar başlattı.


Nisan 2021’de SEC’in başkanı olduğundan bu yana bir dizi kripto şirketini ve destekçisini menkul kıymet ihlalleri nedeniyle 100 milyon dolara varan cezalarla cezalandıran Bay Gensler için bu, tanıdık bir durum. Kripto uzmanlarının nefret etmeyi sevdiği bir figür olan Bay Gensler, SEC’i gevşek bir şekilde düzenlenen ve serbest dönen endüstrinin birincil denetçisi olarak kurmaya çalışıyor ve onu daha sıkı hükümet incelemesi altına alacak katı korkuluklar oluşturuyor.

Bir endüstri lobi grubu olan Crypto Council for Innovation’ı yöneten Sheila Warren, “İnsanlar bir düşmanı sever” dedi. “Kesinlikle bunların bir kısmını neredeyse kasıtlı olarak çizmiş.”

Ancak FTX’in çöküşü, Bay Gensler’in etkinliği hakkında soru işaretleri uyandırdı. Bay Bankman-Fried, riskli ticareti teşvik eden bir offshore şirketi yönetirken ve diğer yatırımları finanse etmek için müşterilerinin hesaplarına para yatırırken bile Washington’daki iktidar salonlarına erişim sağladı. Bay Bankman-Fried ile Mart ayında yapılan görüşmeden sonra, Bay Gensler’in personeli, görüşmelere aşina olan dört kişinin söylediğine göre, tamamen düzenlenmiş bir değişim için olası yapılar üzerinde ileri geri gidip görüşmeye katılan grupla iletişim halinde kaldı.

Temsilciler Meclisi Mali Hizmetler Komitesinde görev yapan Minnesota Cumhuriyetçi Temsilci Tom Emmer, 10 Kasım’da Bay Gensler’in tweet’inde, “Ofisime gelen raporlar, onun SBF ve FTX’in meşru boşluklar üzerinde çalışmasına yardım ettiğini iddia ediyor” dedi. “Bunu araştırıyoruz.”

Bay Gensler, FTX’i ele alışıyla ilgili soruları yanıtlamayı reddetti.

Yine de onun liderliği altında SEC, kriptoyu bir öncelik haline getirdi ve uygulama ekibini neredeyse ikiye katlayarak 50 üyeye çıkardı. Şubat ayında ajans, kripto kredi şirketi BlockFi’ye kayıt başarısızlıkları nedeniyle 100 milyon dolar para cezası verdi; BlockFi, FTX ile olan bağları nedeniyle bu ay faaliyetlerini askıya aldı. Kamuya açık belgelere göre ajans, ABD’nin en büyük kripto para borsası Coinbase’in hangi kripto para birimlerini sunacağını seçme sürecini de araştırıyor.


Bay Gensler, geçen ay Washington’daki SEC genel merkezinde verdiği bir röportajda, “Bu alanda yetişen ve kurallara uymamayı seçen birçok girişimci vardı” dedi. “Dövüşen bir polis olacağız.”


FTX’in Çöküşünün Ardından

Kripto borsasının ani çöküşü sektörü şaşkına çevirdi.


  • Muhteşem Bir Yükseliş ve Düşüş: Sam Bankman-Fried kimdir ve nasıl kripto paranın yüzü oldu? Daily, FTX’in arkasındaki adamın muhteşem yükselişini ve düşüşünü kaydetti.
  • Simbiyotik Bir İlişki: Bay Bankman-Fried, FTX’i kısmen ilk şirketi olan Alameda Research’ün ticaret işine yardımcı olmak için kurdu. İki taraf arasındaki bağlar şimdi inceleme altına alınıyor.
  • Wall Street Kâr Arıyor:Komisyoncular, FTX müşterilerine platformda sıkışan fonlarının iflas hakları için dolar üzerinden kuruş teklif ediyor.
  • Dağınık Bir Şirket :Enron’un çöküşünden sonra yönetilmesine yardımcı olan FTX’in yeni CEO’su, “şirket kontrolünün bu kadar tam bir başarısızlığını” hiç görmediğini söyledi.
Bay Gensler’in ana iddiası basit: Tüm yeni niteliklerine rağmen, çoğu kripto para birimi, hisse senetleri veya diğer yatırım ürünleri gibi menkul kıymetlerdir. Bu, kripto para birimleri çıkaran geliştiricilerin ABD hükümetine kaydolması ve planları hakkında bilgi vermesi gerektiği anlamına gelir. Bay Gensler’e göre müşterilerin dijital para alıp sattığı Coinbase ve FTX gibi borsalar da meşru inceleme ve ifşa yükümlülüklerini artıran SEC lisansları almak zorunda.

Kripto endüstrisi, kanuni gerekliliklerin aşırı külfetli olduğunu savunarak, hükümetin dijital varlıkları menkul kıymetler olarak sınıflandırma çabalarına karşı çıktı. FTX’in çöküşünden önce bile, tartışma bir dönüm noktasına ulaşıyordu: Önümüzdeki aylarda bir federal yargıcın, kripto para birimi ihraççısı Ripple’ı kayıt dışı menkul kıymetler sunmakla suçlayan SEC tarafından açılan bir davada karar vermesi bekleniyor. Hükümet için bir zafer, Bay Gensler’in elini güçlendirecek ve kripto şirketlerine karşı daha fazla davanın önünü açabilecek bir emsal oluşturacaktır.

Eski bir Goldman Sachs ortağı olan Bay Gensler, 2008 resesyonundan sonra Washington’daki en agresif mali düzenleyicilerden biri haline geldi. Mali piyasaları düzenleyen bir kurum olan Emtia Vadeli İşlemleri Ticaret Komisyonu’nun başkanı olarak, tüketicileri korumayı ve Wall Street’i dizginlemeyi amaçlayan 2010 Dodd-Frank Yasasının uygulanmasına yardımcı oldu.

2014’te CFTC’den ayrıldıktan sonra, Bay Gensler, ana akımda patlayan kriptoya ilgi duymaya başladı. Massachusetts Institute of Technology’de “Blockchain and Money” adlı bir ders verdi ve kriptonun finansal piyasaları dönüştürme potansiyeli konusunda iyimser göründü. Hala Bitcoin’i icat eden gizemli figür Satoshi Nakamoto’dan bir saygı göstergesi olarak “Nakamoto-San” olarak söz ediyor.

Bay Gensler, kripto endüstrisine atıfta bulunarak, “Devam eden bir polis olacağız” dedi. Kredi… The New York Times için Shuran Huang

Bay Gensler SEC’i devraldığında, kripto endüstrisi onu teknolojinin potansiyelini anlayan bir meraklı olarak selamladı. Bir girişim yatırımcısı tweet attı: Bitcoin “emin ellerde”.


Ancak çok geçmeden Bay Gensler’in katı bir yaklaşım sergileyeceği anlaşıldı. Temmuz 2021’de, önde gelen bir kripto ticaret grubu olan Blockchain Association’ın lideri de dahil olmak üzere bir grup endüstri temsilcisiyle bir araya geldi. Toplantıyı bilen iki kişinin söylediğine göre, ona, örgütün üyelerinin çoğunun muhtemelen federal kuralları ihlal ettiğini açıkça bildirdi.

Birkaç gün sonra Bay Gensler, Washington’daki bir ulusal güvenlik konferansında konuşurken kriptoyu “Vahşi Batı” olarak adlandırdı.

Bay Gensler, kripto için yeni kurallar tasarlamak yerine, mevcut kuralları olabildiğince geniş bir şekilde uygulamaya odaklandı. Temmuz ayında SEC, borsada listelenen dijital para birimlerinden yedisinin kayıtsız menkul kıymetler olduğunu söyleyerek eski bir Coinbase çalışanına karşı içeriden bilgi ticareti davası açtı. Sonraki ay Coinbase, halka açık bir dosyalamada ajansın şirkete listeleme süreci hakkında bilgi talep eden soruşturma celbi gönderdiğini açıkladı.

Kapalı kapılar ardında, Bay Gensler de aynı derecede saldırgandı. Bir kripto savunuculuk grubu olan Dijital Ticaret Odası’nın kurucusu Perianne Boring, “Başka grupların girip tartıştığını duydum” dedi. “Kavga etmek istiyorsan, yapabilirsin.”

Kripto çevrelerinde, Bay Gensler’in adından bahsetmek öfke titremelerine neden oluyor. Kripto şirketi LBRY evvel’in bir Twitter hesabı, onu “insan eti giyen bir iblis” olarak nitelendirdi.

SEC’in geçen yıl dava açtığı LBRY’nin CEO’su Jeremy Kauffman, “Kripto para birimi eğitimi almış bir MIT profesörünün onun hakkında biraz adaletli görüneceğini ve tam bir sosyopat olmayacağını umuyordum” dedi.

Sayın Gensler’in kripto para birimlerinin menkul kıymet olduğu iddiasının dayanağı, Yargıtay’ın 1946’da ana hatlarıyla belirttiği Howey Testi olarak bilinen meşru bir analizdir. başkalarının çabalarından kar elde etme beklentisiyle ortak girişim ”.


On yıllar boyunca mahkemeler, menkul kıymetler yasasının kürkü satış sözleşmeleri de dahil olmak üzere çok çeşitli finansal ürünler için geçerli olduğuna hükmetti. Bay Gensler, Bitcoin’in bir güvenlik olmadığını, çünkü hiçbir merkezi grup veya bireyin onu kontrol etmediğini açıkça belirtti. Ancak ikinci en popüler dijital para birimi olan Ether’in bir menkul kıymet olabileceğini ima etti ve yüzlerce küçük tokenin SEC’in yetki alanına girmesi gerektiğini defalarca savundu.

Geçen ay yapılan bir röportajda “Çok basit,” dedi. “Kurallar zaten kitaplarda.”

Kripto endüstrisi, SEC’in dijital para birimlerini modası geçmiş bir çerçeveye sığdırmaya çalıştığına karşı çıktı. Temmuz ayında Coinbase, SEC’e 32 sayfalık bir dilekçe sunarak mevcut kayıt kurallarının kripto borsaları için net bir şekilde uygulanmadığını öne sürdü.

SEC’e aşina iki kişi, teşkilat içinde, Bay Gensler’in yaklaşımının bazen hüsrana yol açtığını söyledi. Bir kişinin söylediğine göre toplantılarda personel, federal menkul kıymetler yasasını kripto borsalarını kapsayacak şekilde genişletmenin zorluğuna dikkat çekti. Coinbase ve FTX gibi borsalar önemli para cezalarından kaçınırken, diğer SEC çalışanları Bay Gensler’in yeterince agresif hareket etmediğinden şikayet etti.

FTX’in çöküşü, yeni bir inceleme düzeyi ortaya çıkardı. Bay Gensler’in Bay Bankman-Fried ile birden fazla oturumu gösteren halka açık toplantı programının ekran görüntüleri Twitter’da dolaştı ve burada bir evvel Bay Gensler’in aşırı agresif olduğunu söyleyen kripto hayranları şimdi onu bir suçluya yakınlık göstermekle suçladı. (Bay Bankman-Fried herhangi bir suçla itham edilmedi.)

FTX ile yapılan bir SEC anlaşmasının borsaya bir “düzenleyici tekel” vereceğini ve Bay Bankman-Fried’in diğer işletmeler kapatılırken kripto para piyasasına hakim olmasına izin vereceğini iddia ediyorlar. (Bay Gensler’in FTX ile yaptığı görüşmelerin bazı detayları daha önce Fox Business tarafından rapor edilmişti.)

Duke Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde ders veren bir kripto uzmanı olan Lee Reiners, eleştirilerin çoğunun fırsatçı olduğunu söyledi.


Bay Reiners, “Ondan hoşlanmıyorsanız, mevcut SEC’i sevmiyorsunuz, o zaman elbette gerçekler ne olursa olsun onu suçlayacaksınız,” dedi. “Sam Bankman-Fried, SEC ile bir toplantı ayarlamaya çalışsaydı ve Gary Gensler kesinlikle hayır, seninle asla konuşmayacağım deseydi, Cumhuriyetçiler çöküşten önce delirirlerdi.”

FTX patlak verdikten kısa bir süre sonra kamuoyuna yaptığı açıklamalarda Bay Gensler, çok sayıda kripto şirketinin aynı anda birden fazla finansal rol üstlendiğini savundu – FTX ile Alameda arasındaki yakın ilişkiye açık bir referans olarak bir borsa işletmek ve alım satım yapmak gibi.

“Bu şeyleri sık sık ayırmamızın nedeni, halkın doğasında var olan çatışmalar hakkında daha iyi korunmasıdır” dedi. “Bu alanın devreye girdiği, tescillendiği, düzenlendiği süre boyunca yapılması gerçekten önemli.”

Bay Gensler’in gündeminin çoğu, nihayetinde SEC’in Aralık 2020’de açtığı Ripple davasındaki karara bağlı olabilir. Dosyalamadan önce, Ripple’ın imza tokeni XRP, üçüncü en değerli kripto para birimiydi; SEC onu bir menkul kıymet olarak etiketlediğinden beri sıralamada düştü.

Sonuç, bu yıl bir dizi kripto ile ilgili faturanın sunulduğu Kongre’de de dikkat çekecek. Bay Gensler, Eylül ayında Senato Bankacılık Komitesi önünde ifade verdiğinde, SEC’in federal yasaya uymak isteyen kripto şirketlerine yetersiz kanunî rehberlik sunduğunu söyleyen Cumhuriyetçi senatörler tarafından sorguya çekildi.

“SEC’in cevabını beğenmemek,” diye karşılık verdi, “yol gösterme olmadığı anlamına gelmez.”
 
Üst