Sam Bankman-Fried’den 400 Milyon Dolar Alan Bilinmeyen Serbest Fon

Bakec

Member
FTX’in Kasım ayında çökmesinden kısa bir süre önce, kurucusu Sam Bankman-Fried, Modulo Capital adlı kimliği belirsiz bir kripto para ticaret firmasına 400 milyon dolar gönderdi.

Mart ayında kurulan ve Bay Bankman-Fried’in yaşadığı aynı Bahama yerleşkesinde faaliyet gösteren yeni kurulan şirketin hiçbir geçmişi veya kamuya açık bir profili yoktu. Kuruculardan biri olan Duncan Rheingans-Yoo, üniversiteden sadece iki yıl önce mezun olmuştu. Lily olarak bilinen iş ortağı Xiaoyun Zhang, ilişkileri hakkında bilgi sahibi olan dört kişiye göre, daha önce Bay Bankman-Fried ile romantik bir ilişki içinde olan eski bir Wall Street tüccarıydı.

Şimdi, Modulo, federal savcılar tarafından Bay Bankman-Fried ve önceki dev kripto para borsasına yönelik soruşturmanın çok önemli bir parçası olarak ortaya çıkıyor. Mevcut koruma fonu Alameda Research daha geniş bir kripto endüstrisi gerilemesinin ortasında mücadele ederken, az bilinen firmaya yatırım yapmak için FTX’in müşteri fonlarını kullanıp kullanmadığını inceliyorlar. 400 milyon dolarlık harcama, Bay Bankman-Fried’in en büyük yatırımlarından biriydi.

Aynı zamanda, FTX’in yeni liderliğinin avukatları, borsa çöktüğünde müşterilerin, borç verenlerin ve yatırımcıların kaybettiği milyarlarca doları geri almak için çabalarken Modulo’nun varlıklarını izliyor.


FTX’in 400 milyon dolarlık yatırımının ne kadarının kaldığı veya nerede olduğu belli değil. Ancak yetkililer ticaret firmasından aylardır haberdarlar; Bay Bankman-Fried’in Aralık ayı ortasında Bahamalar’da tutuklanmasının ertesi günü, yerel bir savcının onun kaçma riski taşıdığını ileri sürdüğü ve Modulo ile oturan fonları kullanabileceğini öne sürdüğü bir mahkeme duruşmasında kefaletle serbest bırakılması reddedildi. .

Modulo’ya başlamadan önce, Bayan Zhang ve Bay Rheingans-Yoo, 30 yaşındaki Bay Bankman-Fried’in kariyerine başladığı ve 20’li ve 30’lu yaşlarındaki birçok insanla tanıştığı Wall Street firması Jane Street’te çalıştılar. kripto imparatorluğunu kurmasına yardım edin.

Modulo’nun Bay Bankman-Fried’in yatırımından başka ne kadar parası olduğu belli değil. Ancak operasyonlarına aşina bir kişiye göre, FTX başarısız olmadan önce kripto ticaretine başladı ve şimdi büyük ölçüde kapandı.

Bay Bankman-Fried’in, Alameda’nın para kaybetmesine neden olacak kadar yeni kurulan bir ticaret firmasına çok fazla fon sağlama kararı, müfettişler için şüphe uyandırdı.

Nassau’daki kefalet duruşmasında yerel savcı, Bahamalar’daki bir mahkemede mühür altında tutulan başka bir Bahamalı kanun uygulama görevlisi tarafından derlenen bir yeminli ifadeye atıfta bulundu. Manhattan’da Bay Bankman-Fried’i soruşturan federal savcılar, Modulo yatırımının suç gelirleri kullanılarak yapıldığına inanıyor – FTX müşterilerinin borsaya yatırdığı zimmete para, soruşturma hakkında bilgi veren bir kişi söyledi.


Modulo’nun iki kurucusu da yanlış bir şey yapmakla suçlanmadı, ancak yakın zamanda Emtia Vadeli İşlemler Ticaret Komisyonu’nun eski icra direktörü olan ceza savunma avukatı Aitan Goelman’ı işe aldılar. Bay Goelman yorum yapmadığını söyledi.


FTX’in Çöküşü Hakkında Bilmeniz Gerekenler

5 karttan 1


FTX nedir? FTX, dünyanın en büyük kripto para borsalarından biri olan, artık iflas etmiş bir şirkettir. Müşterilerin dijital para birimlerini diğer dijital para birimleri veya geleneksel para ile takas etmelerini sağladı; ayrıca FTT olarak bilinen yerel bir kripto para birimine sahipti. Bahamalar merkezli şirket, işini ABD’de kanunî olmayan riskli ticaret opsiyonları üzerine kurmuştur.


Sam Bankman-Fried kimdir? FTX’in 30 yaşındaki kurucusu ve FTX’in eski CEO’su. Kripto endüstrisinin altın boyunda, Demokrat Parti’nin önemli bir bağışçısıydı ve taraftarlarını servetlerini verimli ve mantıklı yollarla vermeye teşvik eden bir hayırseverlik hareketi olan etkili fedakarlığa olan bağlılığıyla tanınıyordu.


FTX’in sorunları nasıl başladı? Geçen yıl, dünyanın en büyük kripto borsası Binance’in CEO’su Changpeng Zhao, FTX’te elinde tuttuğu hisseyi Bay Bankman-Fried’e geri satarak karşılığında bir dizi FTT jetonu aldı. Kasım ayında Bay Zhao, tokenleri satacağını söyledi ve FTX’in finansal istikrarı ile ilgili endişelerini dile getirdi. FTT’nin fiyatını aşağı çeken hamle yatırımcıları ürküttü.


FTX’in çöküşüne ne yol açtı? Bay Zhao’nun duyurusu fiyatı düşürdü ve yatırımcıları ürküttü. Tüccarlar FTX’ten çekilmek için acele etti ve şirketin 8 milyar dolarlık bir açık vermesine neden oldu. FTX’in ana rakibi olan Binance, şirketi kurtarmak için bir kredi teklif etti ancak daha sonra geri çekildi ve FTX’i 11 Kasım’da iflas başvurusunda bulunmaya zorladı.


Bay Bankman-Fried neden tutuklandı? FTX’in çöküşü, Adalet Bakanlığı ve Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu tarafından FTX’in Bay Bankman-Fried’in başlamasına yardım ettiği bir kripto ticaret platformu olan Alameda Research’ü desteklemek için müşteri fonlarını uygunsuz bir şekilde kullanıp kullanmadığına odaklanan soruşturmaları başlattı. Bay Bankman-Fried, 12 Aralık’ta Bahamalar’da yatırımcılara yalan söylemek ve dolandırıcılık yapmaktan tutuklandı. Ertesi gün, SEC sivil dolandırıcılık suçlamalarında da bulundu.


FTX temsilcileri, Bay Bankman-Fried ve ABD’nin Manhattan’daki New York Güney Bölgesi savcısı yorum yapmaktan kaçındı.

Kaliforniya, Palo Alto’da Bay Bankman-Fried’in ailesinin evinin yakınında. Ailesi, 250 milyon dolarlık bir bono imzalamayı ve o yargılanmayı beklerken onu Kaliforniya’daki evlerinde tutmayı kabul etti. Kredi… Jeff Chiu/İlişkili Basın

Modulo’ya para akışı, şirketin Delaware’deki iflas davasında FTX’i temsil eden avukatların da dikkatini çekti. FTX’in avukatları, borsanın alacaklılarına geçen Salı günü mahkemeye sunulan bir slayt sunumunda, Modulo ile yapılan işlemi parayı geri almak için ana hedeflerinden biri olarak işaretledi.

Sunum, Modulo’nun geçen yılın üçüncü ve dördüncü çeyreğinde taksitli fon aldığını söyledi. Bahama savcısına göre, bu toplamın yaklaşık 300 milyon doları FTX’in patlamasından kısa bir süre önce transfer edildi.

Ödemeler, para transferlerine itiraz edilebileceği ve iflas sürecinde potansiyel olarak geri alınabileceği bir dönemde gerçekleşti. Geri alma davaları, iflaslarda varlıkları geri almak için güçlü bir araçtır ve Bernard Madoff’un Ponzi planının kurbanlarının, on yıllardır süren dolandırıcılığa yatırılan 19 milyar doların çoğunu telafi etmelerine yardımcı olmada çok önemli bir rol oynadılar.

Şirketler hukuku ve iflas profesörü Lindsey Simon, “İflas başvurusu yapılmadan önce bir fona, şirkete veya borçluyla yakın bağlantıları olan bir kişiye yapılan büyük, şüpheli işlemlere odaklanmak, temelde bir iflas davasında en hafif meyvedir” dedi. Georgia Üniversitesi Hukuk Fakültesi.


Geçen hafta, FTX’in avukatları, müşteri hesaplarında tutulan veya şirketin diğer bölümlerinde gizlenmiş 5,5 milyar dolar nakit, menkul kıymetler ve dijital varlıklar bulduklarını söylediler. Ancak FTX’in sahip olduğu birçok kripto para biriminin gerçek değerini belirlemek zor ve avukatlar, şirketin varlıklarında hala büyük bir eksiklik olduğunu söyledi.

Cuma günü, federal savcılar, Bay Bankman-Fried’e ait, banka ve aracı kurum hesaplarında tutulan nakit ve hisse senetleri karışımı da dahil olmak üzere, 600 milyon dolardan fazla varlığa el koyduklarını açıkladılar.

Modulo fonlarını geri almaya yönelik herhangi bir yasal eylem, Bay Bankman-Fried’in daha küçük şirketlere yatırdığı parayı geri almaya yönelik daha geniş çabalar için bir şablon sağlayabilir. Zenginliğinin ve gücünün zirvesindeyken, Anthropic adlı yapay zeka girişimi ve kripto şirketi Yuga Labs dahil olmak üzere 300’den fazla şirkete tahmini 4,6 milyar dolar akıttı.

Bu harcama çılgınlığının ortasında bile, içerdiği para miktarı ve Bay Bankman-Fried’in şirketin kurucularıyla olan yakın bağları nedeniyle Modulo anlaşması öne çıkıyor. Bahamalar’da açılan kuruluş belgelerine göre, Bayan Zhang ve Bay Rheingans-Yoo da Modulo’nun tek yöneticileriydi.

Aracılık sektörü kayıtlarına göre, her ikisi de geçen Ocak ayında, Modulo’nun dahil edilmesinden yaklaşık üç ay önce Jane Street’ten ayrıldı. (Modulo’nun Brezilya’daki benzer isimli bir yatırım firmasıyla hiçbir bağlantısı yoktur.)

Amherst Koleji’nin 2012 mezunu olan Bayan Zhang, 2014 yılında Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nden mezun olduktan sonra orada yaklaşık üç yıl geçiren Bay Bankman-Fried ile örtüşen şekilde, Jane Caddesi’nde on yıl çalıştı. 2020’den 2022’ye kadar Jane Street’te tüccar, eskrim takımının kaptanı olduğu Harvard’dan mezun olduktan kısa bir süre sonra katıldı. Kripto yayını CoinDesk daha önce Modulo’nun kurucularının Jane Street’te çalıştığını ancak kimliklerini açıklamadıklarını bildirmişti.


FTX’in Çöküşünün Ardından

Kripto borsasının Kasım ayındaki muhteşem çöküşü, sektörü şaşkına çevirdi.


  • Hukuk Müşaviri:Eleştirmenler firma ile borsa arasında olası bir çıkar çatışmasından şikayet ettikten sonra, bir yargıç hukuk firması Sullivan & Cromwell’in FTX’e iflas konusunda danışmanlık yapmaya devam etmesine izin verdi.
  • Oyun Pazarları?:FTX patladığından beri, Sam Bankman-Fried, şirketlerinin çıkarları için piyasaları manipüle ettiği yönündeki suçlamaları reddetti. Kripto para yatırımcıları aynı fikirde değil.
  • Semafor:FTX’in kurucusu Sam Bankman-Fried’den önemli bir yatırım alan haber girişimi, girişimcinin mülkiyetini satın almayı planlıyor.
  • Bankman-Fried’in Kefalet Müzakereleri:Yoğun kanuni çekişme, gözden düşmüş kripto para kralının yaklaşan duruşmasından önce ailesiyle yaşamak için neredeyse hiçbir şey ödememesine yol açtı.
Tartışmalara aşina iki kişiye göre, Modulo 400 milyon doları almadan önce, yatırım Bay Bankman-Fried’in sıkı danışmanları arasında tartışma konusuydu.


Konuya aşina olan diğer kişilerin söylediğine göre, Bay Bankman-Fried, Alameda’nın 28 yaşındaki CEO’su Caroline Ellison’ın dile getirdiği çekincelere rağmen ilerlemeye devam etti. Bayan Ellison o zamandan beri FTX’in çöküşündeki rolü nedeniyle dolandırıcılık suçlamalarını kabul etti ve Bay Bankman-Fried aleyhindeki ceza davasında savcılarla işbirliği yapıyor.

New Providence, Bahamalar’da lüks bir topluluk olan Albany’nin doğu girişi. Kredi… The New York Times için Eva Marie Uzcategui

Modulo yatırımını daha da karmaşık hale getiren şey, anlaşmaya dahil olan yöneticiler arasındaki romantik bağlardı. Bayan Ellison ve Bay Bankman-Fried geçmişte çıkmışlardı ve Bahamalar’daki New Providence adasında okyanus kıyısında bir tatil yeri olan Albany’de lüks bir çatı katında sekiz oda arkadaşıyla birlikte yaşıyorlardı.

Bay Bankman-Fried’in, ilişki hakkında bilgi sahibi olan kişilerden biri, Jane Caddesi’nde birlikte çalışırken Bayan Zhang ile kısa bir romantik ilişkisi olduğunu söyledi. Bu kişi, Modulo’ya yatırım yapıldığında Bay Bankman-Fried’in iki kadınla da çıkmadığını söyledi.

Geçen baharda Modulo, Bay Bankman-Fried ve Bayan Ellison’ın yaşadığı aynı Albany beldesinde bir ofis açtı. Bayan Zhang ve Bay Bankman-Fried hala arkadaşlardı ve düzenlemelere aşina iki kişiye göre, bazen Bahamalar’dan New York’a charter uçuşlarında birlikte seyahat ediyorlardı.

Bay Bankman-Fried, Alameda’nın mücadele ettiği bir dönemde Modulo’ya para akıtmaya başladı. Federal savcılara, düzenleyicilere ve eski Alameda çalışanlarına göre, Mayıs ayında kripto piyasası çöktükten sonra, bir dizi kripto borç veren Alameda’ya olan kredilerini geri çağırdı ve ticaret firmasının açığı telafi etmek için FTX müşteri hesaplarından para çekmesini istedi.

The New York Times tarafından elde edilen kamuya açık suçlama belgelerinin yanı sıra özel hükümet kayıtlarına göre, Eylül ayı civarında, Bay Bankman-Fried ciddi bir şekilde Alameda’yı kapatmayı düşünüyordu. Hükümet kayıtlarına göre, o sırada Alameda 5 milyar dolar kaybetmişti ve Bay Bankman-Fried, meslektaşlarına bunun şirketin şimdiye kadar kazandığından veya gelecekte kazanacağından daha fazla olduğunu kabul etti. Ancak, Alameda üzerinde işlem yapmadan FTX’in nasıl çalışacağına dair endişelerini de dile getirdi.


FTX ve Modulo kurucuları arasındaki bağlantılar, Bay Bankman-Fried’in Bayan Zhang ile olan ilişkisinin ötesine geçti. Geçen yıl FTX ayrıca Bay Rheingans-Yoo’nun Jane Street’ten ağabeyi Ross Rheingans-Yoo’yu Bay Bankman-Fried tarafından finanse edilen bir hayır kurumu olan FTX Foundation’da üst düzey bir işe alması için işe aldı.

2016 yılında Harvard’dan mezun olan Ross Rheingans-Yoo, kişisel web sitesinde artık aktif olmayan bir sayfaya göre, vakfın salgına hazırlık çabalarında çalıştı. Modulo ile bir ilgisi olduğuna dair hiçbir belirti yok ve yorum talebine yanıt vermedi.

Ancak hayırsever çalışmaları, FTX’in finansman sağlamasına yardım ettiği bir savunuculuk grubu olan Pandemilere Karşı Korumayı yöneten Bay Bankman-Fried’in küçük kardeşi Gabe Bankman-Fried’in öncelikleriyle yakından uyumluydu. Kişisel biyografi sayfalarının arşivlenmiş versiyonlarına göre, her iki Rheingans-Yoo kardeş de, yandaşlarını gelirlerinin büyük bir kısmını hayır kurumlarına bağışlamaya ve etkiyi en üst düzeye çıkarmak için veri odaklı analiz kullanmaya teşvik eden hayırsever bir hareket olan etkili özgecilik ilkelerinin destekçileriydi. katkılardan.

Bay Bankman-Fried da hareketle aynı safta yer almıştı. Yıllarca, bir küresel marka geliştirirken etkili fedakarlığa olan bağlılığını dile getirdi ve değerli nedenlerle milyarlarca dolar kazanmak için kripto ticaretine girdiğini iddia etti.

Kitty Bennett ve Alain Delaquérière araştırmaya katkıda bulundu.
 
Üst