popüler kültür ikonu nesilleri birleştiriyor

dvrzener

New member
1974 baharında icat edildi ve 1975 yılında patenti alındı. Rubik'inOrijinal Rubik Küpü, 1980 yılında oyuncak pazarında resmi olarak ilk kez sahneye çıktı ve başından beri bilim ve matematik dünyasında merak uyandıran bir bulmaca olduğunu kanıtladı, şaşmaz tasarımıyla hızla bir pop ikonu haline geldi, ama her şeyden önce nesiller arası bir etkileşim yarattı. Dünyanın dört bir yanındaki meraklı beyinlerin oyunu.


Rubik küpünün 50. yıl dönümü için yayınlanmamış versiyonlar


Spin Master, merakla beklenen sınırlı sürümle küpün elli yılını kutluyor Rubik'in 3X3 Retro'su – 50. yıl dönümü80'li yılların şeffaf silindirik ambalajının, orijinal Rubik logosuyla, klasik renkli çıkartmalarla ve ilk kez sarı tarafın yerini alacak ve küpe özel bir dokunuş verecek derin altın rengi görünümüyle süslenmiş zarif bir kopyası bu durum için cazibe.


1983 yılına kadar piyasada olan bu ilk versiyon, kısa sürede küresel bir fenomen haline geldi; öyle ki, sadece birkaç yıl içinde yaklaşık 200 milyon satış rakamına ulaştı ve 1981'den bu yana New York'taki MoMa müzesinde kalıcı olarak sergileniyor.


Sınırlı sayıdaki sürüme de eklendiler Rubik'in 3×3 Antrenörü“Soy ve keşfet” yöntemi sayesinde herkesin sekiz basit adımda çözmeyi öğrenmesine olanak tanıyan küpün ilk versiyonu ve Rubik'in – Kilitlenme OyunuOyuncuların çözülmesi gereken bulmacayı ortaya çıkaracak bir meydan okuma kartı çekmeleri ve sonuç olarak sabit başlangıç bloklarını kartta gösterildiği gibi konumlandırmaları gereken, ünlü çokyüzlüden ilham alan ilk masa oyunu.


Hızınızı, problem çözme yeteneğinizi ve esnek düşünme yeteneğinizi test etmek için tasarlanmış bir sürüm. Aslında, altı adet çok renkli yüzün yer aldığı efsane, oynama ve düşünme biçiminde devrim yarattı ve zamanla kendisini mantıksal becerileri geliştiren ve STEM disiplinleriyle kopmaz bir bağ geliştiren gerçek bir beyin eğitmeni olarak göstermeye devam ediyor.


Aslında küpün sunduğu problem çözme yeteneği, eleştirel düşüncenin gelişimi, hafızanın geliştirilmesi, yaratıcılığın teşvik edilmesi, öz kontrolün geliştirilmesi, planlama ve strateji becerilerinin geliştirilmesi gibi pek çok pedagojik fayda vardır.


Kutlama etkinlikleri planlanıyor


Bu önemli yıldönümü vesilesiyle Rubik Küp, yıl sonuna kadar devam edecek etkinliklerle dolu bir takvimin baş kahramanı oluyor.


Sonraki etkinlikler şunlardır: Modena'daki Play – Festival del Gioco (17 – 19 Mayıs arası), Phosforo: Senigallia'daki bilim festivali (22 – 26 Mayıs arası) ve Cenova Bilim Festivali (24 Ekim – 3 Kasım arası). marka elçileri, YouTuber'lar, Tik Toker'lar ve küpün yetenek hayranları da katılacak.


Son olarak, yılın ikinci yarısında Rubik's, tamamıyla olağanüstü öyküsünü anlatmaya adanmış bir serginin baş kahramanı olacak ve ayrıntıları yakında açıklanacak.



70'ler – Kökenler


1974 yılında icat edilen Sihirli küpAdıyla, mimarlık öğrencilerine bir öğretim aracı olarak hizmet etmesi amaçlanan, ancak daha sonra evleri istila eden ve meraklılardan oluşan bir evrenin dahil olduğu, küresel bir oyun haline gelen, bozulabilir ahşap bir nesneydi.


Küpün mucidi, “Bir bulmaca yarattığım fikri hiç aklıma gelmemişti” diyor Erno Rubik. İnşa ettikten sonra çözmesi bir ay sürdü, aslında onu “icat etmek” yerine “keşfettiğine” inanıyor ve bilinçsizce dünyaya meydan okumayı başlatıyor.


80'ler – Yarışmaların patlaması ve doğuşu hız kesme


Dünyada en çok oynanan oyun rekoruyla güçlenen Rubik, her yedi kişiden birinin en az bir kez küple oynadığı ve yarım milyar adet satılan Rubik's, eskimeyen çekiciliği, büyüleyici karmaşıklığı ve tasarımı sayesinde başarıya ulaştı. ikonik, uluslararası ve nesiller arası pop kültüründe de yeri doldurulamaz yerini fethetmek.


Aslında, doğumundan sadece birkaç yıl sonra, Rubik küpünün şöhreti katlanarak artmaya başladı: Dergi kapakları ona adandı ve çözümünü öven kitaplar çoğaldı, bunlardan bazıları en çok satanlar sıralamasında en üst sıralara ulaştı.


1982 yılında on altı yaşındaki Minh Thai, ünlü Rubik Küp yarışmalarını başlatarak ilk Rubik Küp dünya şampiyonasını kazandı hız kesmeKar amacı gütmeyen Dünya Küp Birliği'nin altı kıtayı kapsayan ve her yıl düzenlediği, oldukça takip edilen uluslararası yarışmalar.


21 yaşındaki genç şu anda dünya hız rekorunu elinde tutuyor Long Beach, California'dan Max Park, ikonik bulmacayı 3.134 saniyede tamamladı. Otizm spektrumunda doğan Max'e, iki yaşındayken duyguları ve rekabet öncesi gerilimi veya yenilgiden sonraki hayal kırıklığını yönetmeyi öğrenmenin bir yolu olarak terapi olarak küp önerildi.


90'lar – Televizyona, sinemaya ve sanata geliş


Temel şekli, renkleri ve sayısız kombinasyonu onu sanatçılara, yönetmenlere ve reklamverenlere ilham verme yeteneğine sahip kılmıştır. 90'lı yılların sonunda şehir sanatçısı Invader ve mozaik portreleriyle “Rubikkübizm” doğdu ve bu, 2012 yılında Josh Chalom'a da 85 binin üzerinde Rubik küpüyle dünyanın en büyük mozaiğini yaratma ilhamı verdi.


2000'li yıllarda Rubik hem TV'ye, hem “Simpsonlar”, “Rick and Morty” ve “The Big Bang Theory” gibi kült dizilere hem de Erno Rubik'in kendisinden alıntı yapmak gerekirse “en heyecan verici film” olan sinemaya çıktı. küpün kültürel kaidesi”: Gerçek hayatta mükemmel bir hız küpü haline gelen Will Smith'le birlikte Gabriele Muccino'nun “Mutluluğun Peşinde” filminden, Benedict Cumberbatch ve Keira Knightley ile birlikte Morten Tyldum'un “The Imitation Game” adlı eserine kadar ” Michael Bay'in Bruce Willis, Ben Affleck ve Liv Tyler'la birlikte rol aldığı “Armageddon” filminde ikonik bulmacayı anlatıya dahil eden birçok film var.


2000'ler – Alfa kuşağının fethi


Ancak iş burada bitmiyor: Boom kuşağını ve Y kuşağını büyüleyen Rubik's, sosyal medyada mücadeleler vererek görüş biriktiren Z Kuşağı ve Alfa çocukları sayesinde YouTube, Tik Tok ve Twitch'teki en viral oyunlardan biri olmayı başardı. Jimnastik yaparken, hatta video oyunları oynarken gözü kapalı oyunu çözdüğü videolarıyla tanınan genç TikTok yıldızı ve rekor kıran speedcuber Carolina Guidetti ve Rubik'in marka elçisi Carolina Guidetti ve uluslararası üne kavuşan sanatçı Giovanni Contardi gibi. Will Smith, Cara Delevingne, Kevin Hart ve The Rock gibi ünlülerin beğenisini kazanan küp çizimleri;


Son olarak küp, performanslarının temel unsuru olarak küpü seçen ünlü TikToker ve sihirbaz Hyde'ın başına geldiği gibi, sihir ve illüzyonizm dünyasını her zaman büyülemiştir.
 
Üst