Petrol Üreticileri Omicron Belirsizliği ve Asi Müşterilerle Karşı Karşıya

Bakec

Member
OPEC, Rusya ve diğer petrol üreticisi ülkelerden yetkililer Ocak ayında ne kadar petrol üretileceğine karar vermek için Perşembe günü telekonferans yoluyla bir araya geldiğinde kesin olan bir şey var.

Geçen Cuma günü petrol fiyatlarındaki ani, keskin düşüşün – birkaç saat içinde yüzde 10’dan fazla düşüş, tehdit edici yeni bir Covid-19 varyantı raporlarıyla yola çıkarak – bir bozguna dönüşmediğinden emin olmaya çalışacaklar.

Bir araştırma firması olan Energy Aspects’in jeopolitik başkanı Richard Bronze, “Fiyatların altına bir çeşit taban koymak isteyecekler” dedi.

Ancak OPEC Plus olarak bilinen üretici grubu, geçen hafta Amerika Birleşik Devletleri ve Çin de dahil olmak üzere diğer bazı ulusların stoklarından on milyonlarca varil petrolü serbest bırakmak amacıyla yaptığı duyurunun sonuçları konusunda da endişelenmeli. Beyaz Saray’ın “pompada yükselen gaz fiyatları” dediği şeyi aşağı çekmek. ”


Analistler, önümüzdeki yılın başlarında piyasada petrol dalgalanması yaratabilecek bu hareketin, müşterilerinin OPEC Plus’a karşı bir tür isyanı anlamına geldiğini söyledi.

Siyasi bir risk firması olan Eurasia Group’ta enerji ve iklim genel müdürü Raad Alkadiri, “Bu, OPEC’in piyasaları yönetme kabiliyetinin çoğunu baltalıyor” dedi.

Toplantıdaki ana soru, grubun, pandemi kilitlenmelerinden sonra dünya çapında ekonomiler canlanırken kademeli olarak arz artışının bir parçası olarak, Ocak ayında üretimi günde 400.000 varil artırma planıyla ilerleyip ilerlemeyeceği olacak. Ancak yeni Omicron varyantı ve Başkan Biden’ın petrol rezervlerini serbest bırakmasına nasıl yanıt verileceği konusundaki belirsizlik nedeniyle, petrol bakanlarının hangi yöne gideceğine dair net bir gösterge yok.

Suudi Arabistan enerji bakanı Prens Abdülaziz bin Salman geçen ay iklim konferansında. Suudi Arabistan gibi ülkeler, ekonomilerini petrolden uzaklaştırmak için petrol gelirlerine ihtiyaç duyuyor. Kredi. . . Ian Forsyth/Getty Images

Sn. Bronze, petrol yetkililerinin ve özellikle gruba liderlik eden Suudi Arabistan’ı temsil edenlerin, Cuma günkü düşüşün ardından fiyatların düşmeye devam etme ihtimalinden “aşağı yönlü oynaklık” dediği şeyden korktuklarını söyledi.


Analistler, petrol yetkililerinin, bazı vadeli işlem fiyatlarının negatif bölgeye düştüğü 2020’de pandeminin ilk aylarında ve Suudi Arabistan’ın geçici olarak petrolü düşürmeye çalışmaktan vazgeçtikten sonra 2014’te meydana gelen ciddi fiyat düşüşlerine dikkat edeceklerini söylüyorlar. piyasaları yönetin.

OPEC Plus, dikkatli tedarik yönetimi yoluyla bu yıl yüzde 50’den fazla bir fiyat artışının düzenlenmesine yardımcı oldu ve üyeleri bu kazançların ellerinden kayıp gitmesini istemeyecekler.

Bay Bronze ve diğer analistler, bu endişelerin OPEC Plus’ın her ay arzı artırma programını bir ay veya daha fazla duraklamasına yol açabileceğini söylüyor. Bu seçenek olası görünmese de, üretimi kesmeye bile karar verebilir.

Omicron varyantının dünya ekonomisi üzerinde ne gibi etkileri olabileceğini bilmek için henüz çok erken olduğundan, en kolay hareket, üzerinde anlaşılan plana bağlı kalmak ve grubun Ocak ayındaki bir sonraki toplantısına kadar beklemek olabilir.

Planlanan artışı sürdürmek, muhtemelen, diğer büyük petrol tüketicilerinin daha küçük hamleleriyle birlikte Birleşik Devletler Stratejik Petrol Rezervi’nden petrol stoklarının serbest bırakılmasını düzenleyen Biden yönetimiyle arasındaki sürtüşmeyi hafifletecektir.


ABD’de Yükselen Gaz Fiyatlarını Anlayın

<saat/>

Kart 1/5


Sürekli bir artış. Amerikalı tüketiciler, diğer birçok mal ve hizmetle birlikte benzin fiyatlarının son haftalarda keskin bir şekilde arttığını gördü. Geçen ay, gaz fiyatları 2014’ten bu yana en yüksek seviyesine ulaştı ve bir galon gazın ulusal ortalaması şu anda 3 dolardır. 41, AAA’ya göre.


Ham petrol üretiminin rolü. Gaz fiyatları, arz ve talepteki dalgalanmalar nedeniyle kısmen yükseldi. Petrol talebi pandemi döneminde erken düştü, bu nedenle petrol üreten ülkeler üretimi kesti. Ancak geçen yıl boyunca, petrol talebi, üretimin eski haline gelmesinden çok daha hızlı toparlandı ve bu da fiyatları artırdı.


Oyunda ek faktörler. Ham petrol fiyatı, gaz fiyatlarını artıran unsurlardan yalnızca biridir. Yenilenebilir yakıt standartlarına uygunluk maliyete katkıda bulunabilir, etanolün fiyatı arttı ve kamyon taşımacılığı endüstrisindeki işgücü sıkıntısı gaz dağıtımını daha pahalı hale getirdi.


Küresel bir enerji krizi. Doğal gaz ve kömür de dahil olmak üzere diğer yakıt türleri de giderek daha pahalı hale geliyor. Doğal gaz fiyatları son aylarda yüzde 150’den fazla arttı ve bu kış gıda, kimyasal, plastik eşya ve ısı fiyatlarını yükseltmekle tehdit etti.


ABD’nin yanıtı. Yükselen fiyatlar ve enflasyon üzerindeki etkileriyle mücadele etmek için Başkan Biden, ülkenin acil durum stoklarından petrolün serbest bırakılmasını emretti. Ayrıca Federal Ticaret Komisyonu’ndan petrol ve gaz şirketlerinin olası “yasadışı davranışlarını” araştırmasını istedi.


RBC Capital Markets analisti Helima Croft müşterilere verdiği bir notta, bunun Beyaz Saray içeriğini koruyacağını ve ek bir rezerv serbest bırakılmasını önleyeceğini söyledi. Biden yönetimi, bunun hedeflerine ulaşamaması durumunda başka bir rezerv serbest bırakılmasının mümkün olduğunun sinyalini verdi.

Yeni varyantın etkisiyle birleştiğinde, fiyatlar şimdi Ekim ayının sonundan bu yana yaklaşık yüzde 15 düştü ve muhtemelen Beyaz Saray’ın istediğinin çoğunu gerçekleştirdi.


Zaman içinde, stratejik rezerv sürümleri OPEC Plus için Omicron’dan daha endişe verici bir gelişme olabilir. Önceki koordineli sürümler, arzdaki kesintilere yanıt olarak nadir görülen olaylardı. Sonuncusu, 2011’de Libya’daki iç çekişmenin o ülkeden petrol arzını kesintiye uğratmasıyla geldi.

Ancak bu açıklama, aslında, en azından kısmen Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü ve müttefiklerinin arz üzerindeki yapay kısıtlamaları nedeniyle, petrol tüketen ülkelerin aşırı hızlı fiyat artışları olarak algıladıkları şeye karşı bir protestodur.

Citigroup’un küresel emtia stratejisi başkanı Edward L. Morse, müşterilere bir video mesajında ”Bu, OPEC ülkeleri tarafından ‘düzenlenen’ fiyatlar hakkında bir şikayettir” dedi.

OPEC’in bu gelişme hakkında ne yapabileceği hala görülüyor.

Bay Morse ve diğerleri, örneğin, dünya petrol bağımlılığından elektrikli araçlara geçerken, bir zamanlar olağandışı görünen hareketlerin daha yaygın hale gelebileceğini söylüyor – belki de Glasgow’daki son iklim zirvesinin kazandırdığı yeni bir ivme ile.

Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkeler, ekonomilerini petrolden diğer enerji türlerine doğru çeşitlendirmeyi finanse etmek için sağlıklı petrol gelirlerine ihtiyaç duyarken, yüksek fiyatlar da petrolden uzaklaşmayı teşvik ederek zamanla talebi zayıflatıyor.

Rice Üniversitesi Baker Enstitüsü’nde enerji uzmanı olan Jim Krane, “OPEC ve Suudiler, petrolün ulaşım üzerindeki tekel gücüne güvenerek piyasayı manipüle edebiliyorlardı” dedi. “Artık marjlarda ortaya çıkan ikameleri görüyoruz. Petrolün uzun ömürlülüğüne olan güven azalıyor. ”
 
Üst