Ödeme temerrüdü durumunda ne olur?

Kutuplar

Global Mod
Global Mod
Berlin. Cumhuriyetçiler ve Demokratlar arasında borç tavanının yükseltilmesi konusundaki anlaşmazlık, haftalardır ABD’deki siyasi olaylar üzerinde geziniyor. İşler şimdi ciddileşiyor olabilir: 1 Haziran’da dünyanın en büyük ekonomisi temerrüde düşmekle tehdit ediliyor ve bunun sonuçları ABD sınırlarının çok ötesine ulaşıyor. Ama tüm argüman neyle ilgili? Ve ABD’nin temerrüde düşmesinin küresel ekonomi için sonuçları ne olur? Genel Bakış.


Devamını Okuyun


Devamını Okuyun

ABD’deki borç tavanı konusundaki anlaşmazlık ne hakkında?


ABD Anayasası, Kongre’nin ne kadar borcun ödünç alınacağına karar vermesini sağlar. Stiftung Wissenschaft und Politik’ten (SWP) Laura von Daniels, Germany (RND) ile yaptığı bir röportajda, “Bu, büyük mali politika düzensizliklerinin meydana gelmesini önlemeyi amaçlıyor” diye açıklıyor. Bununla birlikte, “normal durum”, bu sınırın son yıllarda defalarca yükseltilmesi ve hatta askıya alınmasıdır. Bu, 1960’tan beri 78 kez oldu.


Devamını Okuyun


Devamını Okuyun


Amerika Birleşik Devletleri’ndeki borç tavanı şu anda 31.4 trilyon dolar. 19 Ocak 2023’te ulaşıldı. O zamandan beri Başkan Joe Biden hükümeti durumu ancak “olağanüstü önlemler” ile düzeltebildi. Bu, ABD’nin borçlarını ödeyebilmek için rezervlerinden faydalanması gerektiği anlamına geliyor. Ama bunların da bir sınırı var: Maliye Bakanı Janet Yellen’e göre 1 Haziran’dan sonra yeterli para bulunmayacak.

ABD’nin temerrüde düşmesinin sonuçları ne olur?


ABD artık işletme maliyetlerini bununla karşılayamaz hale geldi. Federal hükümet ve silahlı kuvvetler çalışanlarının maaşları artık ödenemez, sosyal yardımlar yapılamaz. Devlet fonlarına bağımlı olan şirketler de bir temerrütten etkilenecektir.

Finans piyasası uzmanı Laura von Daniels, “Yaklaşan temerrüt göz önüne alındığında, endişe için neden var” diyor. Çünkü SWP araştırma grubu America’nın başkanına göre, sonuçları AB ve tüm dünya ekonomisi için “dramatik” olacaktır. İlk olarak, ABD borsalarında dünya genelindeki yatırımcıları tedirgin edecek düşüşler olabilir.

ABD devlet tahvilleri üzerindeki etkileri daha da ciddi olabilir: Hala iyi bir üne sahipler ve yatırımcılar tarafından güvenli bir bahis olarak görülüyorlar. Ancak temerrüde düşmenin bir sonucu olarak ABD tahvilleri de değer kaybedebilir – satış riski vardır. Bu da zaten zor durumda olan bankaları tehlikeye atacaktır. Geçen Mart ayında, üç ABD finans kurumu milyarlarca yardımla kurtarılmak zorunda kaldı: First Republic, Signature Bank ve Silicon Valley Bank finans kurumları.

ABD temerrüde düşmekle tehdit ediliyor: Washington’da şu an için anlaşma yok


Zaman çok önemlidir: Hazine Bakanlığı’na göre ABD, Haziran ayından itibaren bir anlaşma olmaksızın iflas tehdidi altındadır.

© Kaynak: Reuters


Devamını Okuyun


Devamını Okuyun


RND’ye konuşan Laura von Daniels, “ABD dolarına kıyasla euro da değer kazanabilir.” Almanya gibi ihracata dayalı bir ülke için bu çok elverişsiz olurdu. Çin de ciddi şekilde etkilenebilir, çünkü tahmine göre ülke en çok veya en azından ikinci en çok devlet tahviline sahip ülke. Ulusal borç ve finansal piyasa krizleri uzmanı, “Çin’in son yıllarda ABD devlet tahvillerinin yaklaşık yüzde 15’ini elden çıkarmış olmasına rağmen, ülke şu anda bir temerrüt durumunda bundan herhangi bir ekonomik avantaj elde edemiyor” diye şüpheleniyor.

ABD’de borç tavanı konusunda benzer şekilde sert bir tartışma en son 2011’de yaşanmıştı. O zamanlar da finans piyasalarında gerginlik patlak vermişti, ancak o zamanki euro krizi göz önüne alındığında, ABD doları ve ABD hükümeti tahvillerin değeri aslında arttı, diye hatırlıyor von Daniels. Bir ödeme temerrüdünün bunu tam olarak nasıl etkileyeceğini şu anda tahmin etmek zor.

Ancak ABD’nin kredibilitesi zaten şu anlaşmazlık nedeniyle tehlikede: Derecelendirme kuruluşu Fitch, dünyanın en büyük ekonomisinin kredibilitesine biraz daha eleştirel bir bakış açısı getiriyor ve Çarşamba akşamı olası bir not indirimi sinyali verdi. Kredi gözlemcisi en yüksek AAA notunu korurken, kredi görünümünü negatife indirdi, bu da notun düşürülmesi anlamına gelebilir. 2011’de uzayan anlaşmazlık, ABD’nin kredi notunun tarihteki tek kez düşürülmesine yol açmıştı. O sırada Standard & Poor’s, “AAA” olan en yüksek notu düşürdü ve o zamandan beri ABD’ye “AA+” notu verdi – yani bir not daha düşük.

Varsayılan gerçekten gerçekçi mi?


ABD’li uzman Laura von Daniels, şimdiye kadar her zaman bir anlaşma olduğu için ABD’nin temerrüde düşmesinin pek olası olmadığını düşünüyor. “Ancak Cumhuriyetçiler, son anda bir kurtarma olması için siyasi baskıyı maksimuma çıkarabilirler.” Tarih tekerrür edecekti, çünkü 2011’de o zamanki ABD Başkanı Barack Obama döneminde bir temerrüde düşme ancak güçlükle önlendi. “Başkan Biden şimdiden uzlaşmaya istekli olduğunu gösteriyor. Çatışmanın yaklaştığına dair işaretler var, ”diyor von Daniels. Yine de: “Mayıs ayı sonunda çatışmanın tırmanması büyük olasılıkla.”


Devamını Okuyun


Devamını Okuyun




N’aber, Amerika?


Haftalık ABD haber bülteni, her iki Salı günü Amerikan siyaset, toplum ve kültür alanındaki gelişmeler hakkında arka plan bilgileri sağlar.

Anlaşmazlığın çözümü nasıl olabilir?


Siyaset bilimci, “Cumhuriyetçiler şimdiden birkaç teklifte bulundular, ancak Demokratlar bunları henüz kabul etmedi” diye açıklıyor. Ancak AP haber ajansına göre, ihtilaftaki Cumhuriyetçi müzakereciler şimdi baskıyı artırmak istiyorlar: Hafta sonu için başkent Washington’u daha fazla uzatmadan ve yaklaşan temerrüde sadece birkaç gün kala terk ettiler. Ancak New York Times’a göre, bir anlaşma yaklaşıyor: Gazetenin Perşembe günü bildirdiğine göre, her iki kamptan müzakereciler çoktan yasal bir metin taslağı hazırlamaya başladılar.

Von Daniels, borç tavanında 3,5 ila dört trilyon ABD doları arasında bir artışın şu anda tartışıldığını söylüyor. Bununla birlikte, artışın hangi süre zarfında uygulanacağı hala tartışmalıdır.” Bu soru şu anda daha da patlayıcı çünkü ABD’de gelecek yıl başkanlık seçimleri yapılacak. Uzman, “Borç tavanındaki artışın ne zaman sona ereceği bu nedenle hem Demokratlar hem de Cumhuriyetçiler için önemli” diye açıklıyor. Yeniden seçilmek için yarışan Başkan Biden, oylamalara kısa bir süre kala başka bir anlaşmazlığın önüne geçmek istiyor. Cumhuriyetçiler için ise yeni bir baskı aracı olabilir.

Perşembe günü Meclis Başkanı Kevin McCarthy, ABD Başkanı Biden ve ekibiyle yaptığı görüşmelerde “her saatin” önemli olduğunu söyledi. McCarthy gazetecilere verdiği demeçte, “Bütün gün Beyaz Saray ile görüştük. “İşe yaraması için çok çalışıyoruz.” Biden, Beyaz Saray’da şunları söyledi: “Bu, Amerika’nın rakip versiyonlarıyla ilgili.”


Devamını Okuyun


Devamını Okuyun


Cumhuriyetçilerin bu “rakip versiyonu” muhtemelen 2024 mali yılında ciddi kesintiler öngörüyor. Bunlar, Biden yönetiminin özellikle sosyal alan veya iklim koruma alanındaki merkezi projelerine saldırabilir. “Diğer şeylerin yanı sıra, Cumhuriyetçiler işsizlik yardımlarına erişimin zorlaştırılmasını talep ediyorlar. Ancak Demokratlar bunu kabul edemez,” diye açıklıyor von Daniels. New York Times’a göre, bir anlaşma ordu ve gaziler dışındaki tüm alanlarda harcamaları sınırlayabilir, ancak borç tavanı toplam iki yıl boyunca yükseltilebilir.

Ayrıca ABD’li uzman Laura von Daniels, Cumhuriyetçi tarafta sözde bir “joker” olduğunu söylüyor. Bu, Temsilciler Meclisi’ndeki aşırı sağcı Cumhuriyetçi milletvekillerinden oluşan bir grup olan Freedom Caucus. Zaten McCarthy’nin geçen Ocak ayında Meclis Başkanı olarak seçilmesini engellemeye çalışmışlardı. Cumhuriyetçi, ancak 15. oylamada gerekli çoğunluğu sağlayabildi. Von Daniels, şimdi soru, Freedom Caucus’un birçok Cumhuriyetçiyi borç tavanında bir uzlaşmaya karşı harekete geçirip geçiremeyeceğidir.

Eğer gerçekten bir temerrüde düşerse, siyasi risk Cumhuriyetçiler için de çok büyük olacaktır, seçmen olası bir ekonomik kaosun suçlusunu parti olarak belirleyebilir. “Bir temerrüt, tüm taraflar için çok zarar verici olur.”

ajans malzemesi ile
 
Üst