NFL’nin Büyük Akış Anlaşması Neden Fazla Mesaiye Gidiyor?

Bakec

Member
Ulusal Futbol Ligi komisyon üyesi Roger Goodell, NFL’nin en son gişe rekorları kıran TV hakları anlaşmasını duyurmaya yakın olduğundan emin olarak Allen & Company’nin yıllık medya konferansı için bu yaz Idaho, Sun Valley’e uçtu.

O sırada CNBC’ye “Muhtemelen sonbahara kadar bir karar vermiş olacağız” dedi.

Ancak yaklaşık beş ay sonra lig, taraftarların sadece kendi bölgelerinde yayınlananları değil, her NFL maçını izlemelerine olanak tanıyan Sunday Ticket için hak sahibi olarak DirecTV’nin yerini almaya istekli bir teknoloji veya medya şirketi arıyor. Müzakerelere aşina olan beş kaynağa göre, müzakerelerin önümüzdeki yıla kadar uzatılması bekleniyor.

Sunday Ticket müzakereleri analistler ve yöneticiler tarafından yakından izlendi. Canlı sporlar, özellikle NFL oyunları, geleneksel televizyonun kalan son temellerinden biridir. Kazanan teklif sahibinin kim olduğu, ne kadar ödediği ve anlaşmanın nasıl yapılandırıldığı spor, medya ve teknoloji endüstrileri için sismik etkilere sahip olacaktır.

Sunday Ticket’in değerli oyun paketi için teklif vermek, Apple ve Google gibi teknoloji firmalarının ayakta kalmak için hâlâ kablolu abonelik ücretlerine ve reklamlara güvenen geleneksel TV şirketlerinden izleyici çekmek için ne kadar istekli oldukları konusunda bir emsal oluşturabilir.


Görüşmelere aşina olan kişilerin söylediğine göre, Pazar Bileti için rekabet ortamı, görüşmeler uzayıp giderken değişti. Spor ve medya yöneticileri, Apple’ı uzun süredir lider olarak görüyor ve ihale sürecine dahil olanlardan bazıları, teknoloji devinin bir anlaşmaya vardığını düşündüklerini söylüyor.

Ligin komisyon üyesi Roger Goodell, bir medya ortağı bulacağından emin olduğunu söyledi. Kredi… Kirby Lee/USA Today Sports, Reuters aracılığıyla

Ancak bu kişilerden dördü, bir anlaşma olmadığı için Google’ın şirketin akış-kablo hizmeti olan YouTube TV paketini kazanmayı hedefleyerek arayışını hızlandırdığını söyledi. Diğer ilgili istekliler arasında Amazon ve Disney’in ESPN’si yer alıyor.


Büyük Teknoloji hakkında daha fazlası

  • Microsoft:Şirketin 16 hükümetin onayını almasına dayanan 69 milyar dolarlık Activision Blizzard anlaşması, teknoloji devlerinin bir tepki karşısında şirketleri satın alıp alamayacağının bir testi haline geldi.
  • Elma: Apple’ın Çin’in Zhengzhou şehrinde bulunan en büyük iPhone fabrikası işçi sıkıntısı çekiyor. Şimdi, bu tesis beklenmedik bir kaynaktan yardım alıyor: Çin hükümeti.
  • Amazon:Şirket, kurumsal ve teknolojik işlerde yaklaşık 10.000 kişiyi işten çıkarmaya hazırlanıyor, bu da şirket tarihindeki en büyük kesinti olacak.
  • Meta:Facebook’un ebeveyni, 11.000’den fazla kişiyi veya iş gücünün yaklaşık yüzde 13’ünü işten çıkardığını söyledi.
YouTube’un baş işletme sorumlusu Robert Kyncl, Google’ın takibinde önemli bir rol oynadı. Bay Kyncl, önümüzdeki yılın başlarında Warner Music Group’un CEO’su olarak yeni bir işe girecek olsa da, önceliklerini bilen üç kişinin anlaşmayı tamamlamak için YouTube ile çalışmayı taahhüt ettiğini söyledi. Google’ın 2013’te Pazar Bileti için başarısız olan teklifi sırasında Bay Knycl ile çalışan NFL’nin baş işletme sorumlusu Brian Rolapp ile ilişkisi var.

Bu kişilere göre ligin Apple, Google ve diğerleriyle yaptığı müzakereler, Pazar günü piyasada olmayan NFL oyunları paketini NFL Network ve NFL RedZone kanalı dahil olmak üzere diğer medya varlıklarıyla bir araya getirmeye çalıştığı için uzadı.


Geçen yıl NFL, bu medya işletmelerinin hisselerini satmayı keşfetmesine yardımcı olması için Goldman Sachs’ı işe aldı. Karar kısmen, ligin Sunday Ticket’in, takımlar gol atmaya yaklaştıkça canlı Pazar futbol maçları arasında ileri geri atlayan RedZone kanalıyla aboneler için rekabet ettiğini kabul etmesinden kaynaklandı.

Bu kişiler, bu kanalda ve diğer medya işletmelerinde yatırımcı arayarak, NFL’nin ortak şirketin işletme yapısında söz sahibi olmasını isteyecek bir yatırım ortağıyla ortak girişimin nasıl yapılandırılacağını müzakere etmesi gerektiğini söyledi.

Hem Apple hem de NFL ile pazarlık yapan bir medya yöneticisi, aylarca süren çıkmazın başka bir nedenini gösterdi: Her iki taraf da müzakerelerde kendi yollarına gitmeye alışkın.

NFL, Apple, Amazon ve ESPN yorum yapmaktan kaçındı. Google hemen yorum yapmadı.

Müzakereler uzayıp giderken, TV hakları anlaşmasını güvence altına almak için birkaç teklif sahibi ortaya çıktı. Kredi… David Richard/İlişkili Basın

Lig, bu sezon sonunda sona erecek olan mevcut sekiz yıllık anlaşmadan 1 milyar dolarlık bir artışla yılda 2,5 milyar dolardan fazla istiyor. Haklar için uzun vadeli bir ortak istiyor, geçen yıl 11 yıllık sözleşmelerle perşembe, pazar ve pazartesi günleri oynanan oyunlar için kayan yazı paketlerini kilitledi.

Yavaşlayan ekonomi, ömrü boyunca 10 milyar doları aşabilecek bir anlaşmayı tamamlamaya çalışan NFL için başka bir zorluk yaratabilir. Teknoloji ve medya şirketleri, Wall Street’in ve yatırımcıların personel kısma ve harcamaları kontrol etme baskısı altında; bu, yıllarca süren savurgan harcamaların ardından tersine dönüyor.

Gerileme, bazı Wall Street analistlerinin Amazon’un “Perşembe Gecesi Futbolu” için yıllık 1 milyar dolarlık anlaşmasını bozmasına yardımcı oldu. Bir yatırım bankası olan DA Davidson’da analist olan Tom Forte, şirketin maliyetlerini karşılamaya yetecek kadar yeni Amazon Prime üyesi veya reklam geliri getireceğinden şüphelendiğini söyledi. Amazon’un para kazanma mücadelesinin, Sunday Ticket için ciddi bir teklif verme olasılığının çok düşük olduğu anlamına geldiğini de sözlerine ekledi.


Bay Forte, “Teknoloji şirketlerinin kemerlerini sıktığı bir zamanda, halihazırda karşılaştıkları zorluklar göz önüne alındığında Amazon’un NFL hakları için daha fazla harcama yaptığını görmek şok edici olurdu” dedi.

Google’ın YouTube’un baş işletme sorumlusu Robert Kyncl, NFL ile çalışmakla ilgilendiğini ifade etti. Kredi… Danny Moloshok/İlişkili Basın

ESPN’den bir teklifin uygulanabilirliği konusunda benzer şüpheler var. LightShed Partners analisti Rich Greenfield, Robert Iger’in CEO olarak geri dönmesinin ESPN’in yüzde 80’ine sahip olan Disney’i ESPN’deki maliyetleri düşürme veya satma olasılığını artırdığını söyledi. Bay Iger’in, Eylül ayında Vox Media’nın ev sahipliğinde düzenlenen bir konferansta, belirli geleneksel medya işletmeleri hakkında “yükselmediğini” söylediği sözlerine atıfta bulundu.

Google ayrıca maliyetleri düşürme ve saflarını küçültme baskısıyla karşı karşıya kaldı. Ekim ayında YouTube ve arama satışlarının yavaşladığını bildiren Google yöneticileri, işe alımları yarıya indirme ve harcamaları kısma sözü verdi.

Ancak Bay Kyncl, Pazar Bileti için bir anlaşma yapmanın şirketin kemer sıkmasına tabi olmayacağını söyledi, onun düşüncesine aşina iki kişi söyledi. DirecTV’nin mevcut Pazar Bileti anlaşmasına kredi verdiği tahmini iki milyon aboneye rakip olabilecek, sağlayacağı YouTube TV aboneleri nedeniyle bunun iyi bir yatırım olacağını söyledi.

Apple, yılın büyük bölümünde işinde bir yavaşlamadan kaçındı, ancak Çin’deki en büyük iPhone fabrikasında ortaya çıkan bir Covid-19 salgını üretimi raydan çıkardı ve Noel tatillerinde satışlarını azaltabilir. Yine de, Apple’ın CEO’su Tim Cook, bir gerileme döneminde yatırım yapmaya inandığını ve NFL ile on yıllık bir anlaşmanın bu felsefeye uyacağını söyledi.


Görüşmelere aşina olan üç kişinin söylediğine göre NFL, Apple’ı bu yılın başlarında bir Pazar Bileti ortağı olarak agresif bir şekilde takip etti, çünkü teknoloji devi ile herhangi bir büyük iş ilişkisi yoktu. Ancak ligin bu sonbaharda Apple’ı Üstün Bowl devre arası şovunun sunucu sponsoru yapması için bir anlaşma yapmasıyla aciliyet azaldı.

NFL Media’nın COO’su Brian Rolapp, ligin müzakerelerine liderlik etti. Kredi… Brendan McDermid/Reuters

Sunday Ticket görüşmeleri zayıflarken NFL, ligin yanı sıra futbolla ilgili filmlerin yapımına ve dağıtımına yardımcı olabilecek bağımsız bir stüdyo için ayrı bir arayışa odaklandı. Aramayı bilen iki kişiye göre, belgeseller ve diğer şovlar yapan NFL Films, aralarında Sony, A24, North Road ve “Top Gun: Maverick”in ortak yapımcılığını üstlenen stüdyo Skydance’in de bulunduğu teklif sahiplerinin ilgisini çeken bir teklif ortaya koydu. .

Lig müzakerelerine öncülük eden Bay Rolapp, geçtiğimiz aylarda teklif verenlerle bir araya geldi ve sinema ve TV projeleri geliştirmek ve dağıtmak için NFL ile iş birliği yapacak olan Skydance Sports’ta anlaşmaya vardı. NFL’nin en büyük hedeflerinden biri, Amerika Birleşik Devletleri dışındaki genç izleyicilere ve izleyicilere ulaşarak sporu pazarlamaktır.

Bu insanlardan bazıları, anlaşma üzerindeki çalışmanın ligin odak noktasını Pazar Bileti görüşmelerinden uzaklaştırdığını söyledi. Medya müzakerelerine yalnızca birkaç üst düzey NFL yöneticisi dahil oluyor ve bu da ligin çok sayıda eşzamanlı müzakereye tam olarak katılmasını zorlaştırıyor. Artık Skydance seçildiğine göre, ligin Pazar Bileti görüşmelerini yeniden başlatması bekleniyor.
 
Üst