Kriptoya Atlayan Sıradan Yatırımcılar Diyor ki: Şimdi Ne Olacak?

Bakec

Member
Kasım ayı başlarında, 43 yaşında iki çocuk babası Adrian Butkus, bir kripto para birimi ticaret şirketi olan BlockFi’de bir hesaba – hayat birikiminin büyük bir kısmı olan – 600.000 dolar yatırdı. BlockFi, hesabı risksiz olarak pazarladı ve yüzde 6,5 faiz getirdi, bu Bay Butkus’un başka herhangi bir yerden elde edebileceğinden daha fazlaydı.

Sadece birkaç gün sonra, kripto para borsası FTX’in çöküşü tüm kripto endüstrisini sarsarken, Bay Butkus, BlockFi’den parasını geri istedi. Ancak firma, FTX ile olan yakın mali bağlarını gerekçe göstererek müşteri çekme işlemlerini askıya almıştı. Kasım ayı sonunda BlockFi de iflas başvurusunda bulundu.

Bay Butkus parasını tekrar ne zaman göreceğini – ya da görüp göremeyeceğini – bilmiyor. Kripto para birimi endüstrisinin istikrarlı bir finansal sistem olduğuna inanarak dijital varlıklara para akıtan dünya çapında milyonlarca bireysel yatırımcıdan biri. Bitcoin ve diğer kripto para birimlerinin oynaklığı ve büyük fiyat dalgalanmaları konusunda nettiler. Ancak çoğu kişi için büyük bir sürpriz olan şey, paralarını yatırdıkları firmaların bir aracı kurumun veya bir bankanın sunduğu temel korumalardan yoksun olmalarıdır.

FTX gibi şirketler, ana akım finans şirketlerinin pazarlama taktiklerini ve çevresini benimsedikçe, müşterileri kripto para birimi karşılığında nakit yatırmak için güvenli yerler olduklarına inanmaya başladılar. Büyük risk sermayesi ve diğer fonların bu şirketlerden bazılarını desteklemesi, onların cazibesini artırmaktan başka bir işe yaramadı.


Bay Butkus, “Beni kızdırıyor,” dedi. “Şimdi paramın bir kısmını geri almak için mücadele ediyorum.”

FTX liderliğindeki kripto para firmaları, son birkaç yılda ürünlerini istikrarlı ve güvenli yatırımlar olarak kapsamlı reklam kampanyalarında tanıtarak ana akım haline geldi. Söyleyecekleri konusunda sınırlı olan geleneksel bankaların ve aracı kurumların aksine, kripto firmaları aynı kurallara tabi değil.

Washington & Lee Hukuk Fakültesi’nde teknoloji konularında uzmanlaşmış bir profesör olan Joshua Fairfield, “Bu şirketlerin tümü banka benzeri güvenlik izlenimi veriyor” dedi. “Bu şirketler, düzenlemeye tabi bir finansal kuruluşun getirdiği sorumluluğun hiçbirini almadan müşteri güvenine sahip olmak istiyor. Ve bu işe yaramıyor.

BlockFi hesabında 600.000 doları olan Adrian Butkus ve ailesi, Chicago dışındaki kayınvalidesinin evinde kalıyor. Kredi… The New York Times için Evan Jenkins

Ayrıca, bir banka veya komisyoncu başarısız olduğunda, yatırımcıların genellikle paralarını geri almalarını sağlamak için devlet garantili fonlar vardır. Kripto para birimi endüstrisi, çoğunlukla böyle bir korkuluğa sahip değildir. Ve iflas eden şirketler ve bazı kripto varlıklarının değeri belirsizken, sıradan müşteriler paralarını geri alma konusunda büyük ticaret firmaları ve borç verenlerin arkasında uzun bir sıranın sonunda duruyorlar.

Bay Butkus, hesapların sigortalı olmadığını bildiği halde BlockFi’ye yatırım yaptığını söyledi. BlockFi’nin teklifi kapsamında, yüzde 6,5’lik bir getiri karşılığında 600.000 dolarını altı aylığına borç verdi. BlockFi, bu parayı kripto para ticareti işini yürütmek için kullandığı bir dijital varlığa dönüştürdü.


BlockFi’nin pazarlama materyalleri ve satış temsilcileri, yatırımının her an güvenli ve paraya çevrilebilir olduğunu söylediğinde, sözlerine inandı.


FTX’in Çöküşünün Ardından

Kripto borsasının ani çöküşü sektörü şaşkına çevirdi.


  • Muhteşem Bir Yükseliş ve Düşüş: Sam Bankman-Fried kimdir ve nasıl kripto paranın yüzü oldu? Daily, FTX’in arkasındaki adamın muhteşem yükselişini ve düşüşünü kaydetti.
  • Güce Tutunmak:E-postalar ve kısa mesajlar, FTX avukatlarının ve yöneticilerinin, Bay Bankman-Fried’i çökmekte olan şirketinin kontrolünü bırakması için nasıl ikna etmeye çalıştıklarını gösteriyor.
  • Tali hasar:Kripto çılgınlığının bir parçası olmak isteyen sıradan yatırımcıları hedef alan bir kripto para kredi kuruluşu olan BlockFi, 28 Kasım’da iflas başvurusunda bulundu ve FTX ile mali bağları nedeniyle düştü.
  • Simbiyotik Bir İlişki: Bay Bankman-Fried, FTX’i kısmen ilk şirketi olan Alameda Research’ün ticaret işine yardımcı olmak için kurdu. İki taraf arasındaki bağlar şimdi inceleme altına alınıyor.
“Risk olmadığını bana sattılar” diyen Butkus, FTX’ten borç alan BlockFi’nin borsaya bu kadar yakından bağlı olduğunun farkında olmadığını da sözlerine ekledi.

Serbest meslek sahibi bir iş adamı olan Bay Butkus’un yatırdığı paranın çoğu, yakın zamanda Plainfield, Illinois’deki evinin satışından geldi. BlockFi kredisinin faiziyle birikimlerini artırmayı ve ardından parayı inşaat için kullanmayı umuyordu. ailesi için yeni bir ev. Şimdi geçici olarak kayınvalidesinin yanında kalan ailesinin nihayetinde nerede yaşayacağını merak ediyor.

FTX ve BlockFi avukatları, yorum taleplerine yanıt vermedi.

Sam Bankman-Fried tarafından kurulan FTX ve kripto endüstrisinin devi önceki, bazı büyük ticaret firmalarının borsanın kripto ticareti Alameda Research’ü kurtarmak için müşteri mevduatlarında milyarlarca dolar kullandığı iddiaları üzerine paralarını çekmesinin ardından geçen ay patladı. kurucu ortağı olduğu firma. Borsanın düşüşü daha da çarpıcıydı çünkü FTX, ürününü güvenli, eğlenceli ve kullanımı kolay olarak gösteren gösterişli bir reklam kampanyasıyla bir meşruiyet havası elde etmişti.

New York’taki federal yetkililer şu anda Bay Bankman-Fried ve diğerlerine şirketin iflas etmesi ve müşteri mevduatlarının potansiyel olarak uygunsuz kullanımı nedeniyle suç duyurusunda bulunulup bulunulmayacağına karar vermeye çalışıyorlar. Bay Bankman-Fried, geçen hafta bir medya saldırısı sırasında, asla kimseyi dolandırmak niyetinde olmadığı ve Alameda’ya ne kadar müşteri parasının aktarıldığının tam olarak farkında olmadığı konusunda ısrar etti.

39 yaşındaki Frank Friemel, artık iflas etmiş borsadan paralarını geri alıp almayacaklarını merak eden FTX müşterileri arasında yer alıyor. Bay Friemel, Mart ayında FTX’te bir hesap açtığında, bunun düzenlenmemiş olduğunu bildiğini ancak fazla endişelenmediğini söyledi.

Sequoia ve SoftBank gibi tanınmış profesyonel yatırım firmalarının mali desteğiyle dünyanın en büyük ikinci kripto para ticaret platformu olan FTX’in sağlam temeller üzerinde olduğunu anladı.


Almanya, Jena’da yaşayan bir teknoloji uzmanı olan Bay Friemel, “Tecrübeli bir yatırımcıyım ve onlarla kimin yatırım yaptığını biliyordum” dedi. “Büyük yatırımcılar yanlarına para koyuyorlarsa, şirketin iyi olduğunu bilmeleri gerekir.”

FTX’in çökebileceğine dair raporları gördükten sonra, Bay Friemel 8 Kasım’da parasını çıkarmaya çalıştı ama artık çok geçti. Geri çekme işleminin incelendiğine dair bir bildirim aldığını ancak FTX’ten bir daha haber alınmadığını söyledi. Friemel kayıplarını açıklamak istemedi ancak FTX’in çöküşünün kriptoda “güven aşınmasına” yol açtığını söyledi.

Geçen ay Miami’de FTX Arena. FTX, Miami Heat basketbol arenası ve University of California, Berkeley’deki bir futbol stadyumu için çok yıllı isim hakları anlaşmaları imzaladı. Kredi… The New York Times için Rhona Wise

FTX, Bahamalar’da açık deniz merkezli olduğundan, müşterilerinin çoğu Avrupa, Asya ve Cayman Adaları ve Britanya Virjin Adaları gibi tanınmış vergi cennetlerinden gelmektedir. İflas dosyalarına göre, müşterilerinin yalnızca yüzde 2’si ABD’de bulunuyor ve bir yan kuruluş olan FTX US aracılığıyla ticaret yapıyorlar.

FTX’in iflas başvurusuna giden günlerde, ABD birimi müşterilere paralarını çekmekte özgür olduklarını söyledi. Kaç kişinin yaptığı belli değil; FTX US o zamandan beri iflas başvurusunda bulundu.

Kuzey Hollywood, Kaliforniya’da yaşayan ve bir FTX ABD müşterisi olan Pakistanlı aktör Mashood Alam, iflas başvurusu yapılana kadar şirketteki sorunların tam olarak farkında olmadığını söyledi. 32 yaşındaki Bay Alam, 20.000 doları geri almayı umduğunu, ancak deneyimin onu kripto konusunda rahatsız ettiğini söyledi. Bu parayı, vatandaşlığa kabulü ve vatandaşlık başvurusu üzerinde çalışacak bir avukata yardım etmek için kullanmayı planlıyordu. Şimdi Bay Alam, parayı bulmanın başka bir yolunu bulması gerektiğini söyledi.

Queens’te bir emlak komisyoncusu olan 58 yaşındaki Scott Jerutis’in donmuş bir BlockFi hesabında yaklaşık 33.000 dolarlık dijital para birimi Ethereum’a sahip olduğunu söyledi. Kendisini geçmişte karlı kripto alım satımları yapmış deneyimli bir yatırımcı olarak nitelendirdi ve kayıpların oyunun bir parçası olduğunu anladığını söyledi.


Ancak, “Böyle bir fiyasko yaşarsanız paranızı çekmenize izin vermeyeceklerini hiç düşünmemiştim. Bay Jerutis, artık müşterilerin parasını korumak için düzenlemenin gerekli olduğuna inandığını söyledi.

Bir menkul kıymetler dava avukatı olan Andrew Stoltmann, kripto şirketlerinden kaybolan veya çalınan parayı kurtarmak için başvurulacak çok az yer olduğunu söyledi. Kredi… The New York Times için Evan Jenkins

Kızgın yatırımcılar, çok az başvuruları olduğunu ancak şimdi anlıyorlar. Menkul kıymetler davaları avukatı Andrew Stoltmann, firmasının FTX çöküşünden önce bile günde yaklaşık 10 çağrı aldığını söyledi – “kripto kışı başladığından beri” dedi ve geçen baharda yatırımcılar olarak piyasadaki erken yalpalamalara atıfta bulundu. riskli varlıklardan uzaklaştı.

Bay Stoltmann, birçok müşterinin kaybolan veya çalınan parayı geri almak için dava açıp açamayacaklarını bilmek istediğini söyledi. Geleneksel Wall Street firmaları kripto firmalarına finansman sağlamaktan uzak durduklarından, dokunulacak birkaç başka istikrarlı finansal kurum olduğunu söyledi.

Şimdiye kadar yaklaşık iki düzine kişi, FTX’te kaybettikleri parayı geri almak için iflas mahkemesinde dava açtı. Çoğu Tayvanlı ve sadece birkaç bin dolardan on binlerce dolara kadar değişen kayıplara sahipler.

Bu müşterilerden biri olan Chen Mei-Sha, 5.600 dolarlık bir talepte bulundu. FTX para çekme işlemlerine izin vermeyi bıraktıktan sonra, bir e-postada Bay Bankman-Fried’in “Twitter gönderilerinin ve konuşmalarının çoğunun yalan olduğundan” şüphelenmeye başladığını söyledi. Chen, kendisini diğer üç ticaret platformunda kripto para birimlerine yatırım yapan ve FTX’in müşteri parasını “suistimal ettiğine” inanan bir ev hanımı olarak tanımladı.


FTX, markasını geliştirmede özellikle etkili oldu. Geçen yıldan başlayarak, Miami’deki profesyonel bir basketbol sahası ve Berkeley’deki California Üniversitesi’ndeki bir futbol stadyumu için 100 milyon dolardan fazla değere sahip çok yıllı isim hakları anlaşmaları imzaladı. Şirket ayrıca Major League Baseball ve Golden State Warriors basketbol takımı ile pazarlama anlaşmaları yaptı.

2020’de California Memorial Stadyumu’ndaki FTX Sahası. FTX, isim haklarını güvence altına almanın yanı sıra Major League Baseball ve Golden State Warriors basketbol takımı ile pazarlama anlaşmaları da yaptı. Kredi… Ezra Shaw/Getty Images

FTX, aralarında Stephen Curry, Tom Brady, Gisele Bündchen ve Larry David’in de bulunduğu, şirket için komik TV reklamları veya diğer reklamlar yapan bir dizi tanınmış sporcu ve ünlüyü “marka elçileri” olarak kaydettirdi. Şirketin en iyi bilinen reklamlarından birinde, o sırada evli olan Bay Brady ve Bayan Bündchen’in çok sayıda arkadaşını ve hatta bazı çılgın düşmanlarını basit bir soruyla aradığı görülüyor: “Geliyor musunuz?”

Reklamın sloganı şuydu: “Kripto. FTX. Var mısın?”

Bir veri ve analitik şirketi olan EDO’ya göre FTX, Eylül 2021’den bu yana Bay Brady’nin yer aldığı son reklam filminin 11 Eylül’den 4 Kasım’a kadar yayınlanmasıyla TV reklamcılığına 60 milyon dolar harcadı.

FTX’in pazarlama direktörü Nathaniel Whittemore, ABD pazarlama ve isim kampanyasının öncelikle “marka oluşturmaya” ve “genel olarak FTX ve kripto profilini” yükseltmeye odaklandığını söyledi.

Santa Clara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde profesör ve Yüksek Teknoloji Hukuk Enstitüsü’nün direktörü Eric Goldman, büyük pazarlama ve spor stadyumu markalaştırma kampanyalarının, teknoloji girişimlerinin işletmelerinin uzun vadede orada olduğunu iletmesi için popüler bir yol olduğunu söyledi. .

Goldman, “Tüketicilere, reklamverenin yeterince parası olduğuna ve servetinin yeterince reklama yatırdığına dair bir sinyal göndererek ortalıkta dolanacağını söylüyor” dedi.

FTX, aralarında Golden State Warriors yıldızı Stephen Curry’nin de bulunduğu bir dizi profesyonel sporcu ve ünlüyü marka elçileri olarak kaydettirdi. Kredi… The New York Times için Landon Nordeman
 
Üst