FTX Fallout için sırada ne var?

Bakec

Member
DealBook haber bülteni, her hafta sonu tek bir konuyu veya temayı derinlemesine inceleyerek, iş dünyasındaki önemli bir konunun daha iyi anlaşılmasını sağlayan raporlama ve analizler sunar. Günlük bülteni henüz almadıysanız, buradan kaydol .


Sam Bankman-Fried’in kripto imparatorluğu FTX destansı bir karmaşaydı ve çözülme imparatorluğun kendisinden daha uzun sürecek gibi görünüyor.


SBF olarak bilinen FTX kurucusundan politika sunumlarını duyan ve siyasi bağışları cebe indiren kripto şirketleri, yatırımcılar ve hükümet yetkilileri sersemliyor. Ontario Öğretmen Emeklilik Planı Perşembe günü FTX’e 95 milyon dolarlık bir yatırım yazdığını söyledi. Amerika Birleşik Devletleri’nde halka açık tek kripto borsası olan Coinbase, dijital varlık endüstrisi mücadele ederken hisse senedi ve tahvil fiyatlarının düştüğünü gördü. Ve yaz boyunca önemli ölçüde düşen kripto değerleri daha da düştü.


FTX, ortalama başarısız şirketiniz değil. Enron’un iflasını yöneten ve Bölüm 11 koruması için başvurduğunda FTX’in CEO’su olarak atanan John Ray, finansla ilgili çok az belge bulduğunu ve var olana güvenilemeyeceğini söyledi. İflas Mahkemesine, FTX’te içine düştüğü durum kadar kaotik bir durum görmediğini söyledi.

100’den fazla bağlı şirket FTX’e iflas başvurusunda bulunuyor. Bir milyon veya daha fazla alacaklı sıraya girebilir. Durum o kadar vahim ki FTX, en büyük alacaklılarının kim olduğunu veya birçok varlığın nerede bulunabileceğini bilmediğini zaten söyledi.

Bu aşamada, FTX’in çöküşünün yansımalarının nasıl görüneceğine dair cevaplardan çok daha fazla soru var. İşte en büyüklerinden üçü.

Sıradaki kim?

Kripto şirketleri derinden iç içe geçmiş durumdadır – birbirlerine yatırım yaparlar, birbirlerinin jetonlarını satın alırlar ve birbirlerine jeton ve sermaye ödünç verirler – bu da FTX’in çöküşünün diğerlerini devirmeye devam edebileceği anlamına gelir.


Kripto girişim şirketi Multicoin Capital Perşembe günü yatırımcılara FTX’e çok fazla para yatırdığını ve güvendiğini açıklayan bir mektupta “Birçok ticaret şirketi ortadan kalkacak ve kapatılacak” dedi.


FTX’in Çöküşünün Ardından

Kripto borsasının ani çöküşü sektörü şaşkına çevirdi.


  • Dağınık Bir Şirket :Enron’un çöküşünden sonra yönetilmesine yardımcı olan FTX’in yeni CEO’su, “şirket kontrolünün bu kadar tam bir başarısızlığını” hiç görmediğini söyledi.
  • Erimenin Kapsamı :Şirketin iflasından bu yana ilk önemli mahkeme dosyasına göre, FTX bir milyondan fazla alacaklıya borçlu olabilir.
  • İçinde İnceleme Altındaki Vestörler : Girişim sermayesi şirketleri ve yatırım fonları, FTX’e birkaç koşul eklenerek yaklaşık 2 milyar dolar yağdırdı. Şimdi onlar da sorularla karşı karşıya.
  • Bir Hayırseverlik Hareketi Üzerindeki Bir Solgunluk:FTX’in düşüşü, şirketin kurucusu Sam Bankman-Fried’e derinden bağlı olan “etkili özgecilik” hareketine önemli bir darbe indirdi.
Yaz boyunca kripto fiyatları aniden düştüğünde FTX tarafından kurtarılmak üzere bir anlaşma imzalayan kripto kredi kuruluşu BlockFi, geçen hafta para çekme işlemlerini duraklattı ve olası bir iflas için hazırlanıyor. BlockFi, başarısız borsaya ve FTX’in ticaret kolu Alameda Research’e “önemli ölçüde maruz kaldığını” söyledi.

Sektörün içindekiler, daha fazla firmanın takip etmesini bekliyor.

İki yeniden yapılandırma danışmanı, DealBook’a, Alameda tarafından desteklenen merkezi olmayan bir finans borç verme ve borçlanma platformu olan Oxygen’in izleme listelerinde olduğunu söyledi. Oxygen’in belirteci OXY’dir; Ocak ayında yaklaşık 395 milyon dolar olan toplam piyasa değeri yaklaşık 2,6 milyon dolara düştü.

Kripto alanındaki en büyük borç verenlerden biri olan Genesis Küresel Capital, Çarşamba günü para çekme işlemlerini ve yeni kredileri askıya aldı. FTX çöküşünde 175 milyon dolar kadar kaybetmiş olabilecek Genesis, paralarını geri isteyen alacaklılarını geri almak için mücadele ediyor. Genesis’in bir sözcüsü, kredi vermeyen işletmelerinin sorunsuz çalıştığını ve çalışması için ihtiyaç duyduğu “gerekli likiditeyi desteklediğini” söyledi.

Genesis diğer birçok firma ile bağlantılıdır. Ana şirketi Digital Currency Group, CoinDesk yayınına ve diğer kuruluşların yanı sıra önemli bir kripto sahibi olan yatırım şirketi Grayscale’e sahiptir.

SBF hapse mi giriyor?

“Milyon dolarlık soru bu. FTX’i çökmeden önce soruşturmaya başlayan Texas Eyalet Menkul Kıymetler Kurulu’nun icra bölümü başkanı Joe Rotunda, “Her şey masada” dedi.

Uluslararası FTX imparatorluğunun karmaşıklığı, dağınık kayıt tutma, güvenilmez beyanlar ve blok zincirindeki işlemlerin anonim doğası, dava açan müfettişler ve savcılar için işleri karmaşık hale getiriyor. Adli denetimler yapmaları ve yargı sorunlarını çözmeleri gerekiyor.


“Kötü yatırımlar mutlaka hapishane anlamına gelmez. En büyüğü dolandırıcılıktır. Bu büyük çekiç.” dedi Bay Rotunda. “Gizlemek ya da yalan söylemek. Sözler ve davranış. Doğru bir şekilde ifşa etme görevi var.”

Bay Bankman-Fried ayrıca, iflastan önce avukatlarla strateji geliştirmeye başlayan (ve sınırlı ortaklarından taleplerle kendileri yüzleşmeyi bekleyen) büyük destekçiler ve risk sermayedarlarının yanı sıra küçük yatırımcılar tarafından hukuk davasıyla karşı karşıya.

Bay Rotunda, savcıların, ABD’deki yatırımcıların dolandırıldığı ölçüde, her suçlama için şirket ile ABD’deki zarar arasında fiziksel bir bağ kurmaları gerekeceğini söyledi. Teksas’ta, en ciddi menkul kıymetler yasası dolandırıcılıkları ömür boyu hapis cezasına çarptırılır ve tıpkı Adalet ve Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun Bankman-Fried’i ortaklaşa kovuşturması ve şu anda soruşturması gibi, onun kurumu da bu suçlamaları takip etmek için savcılarla birlikte çalışıyor.

Akerman hukuk firmasında menkul kıymetler hukuku uzmanı Paul Foley, “Hukuk davaları ceza davalarından önce gelecek” dedi. “FTX’e yatırım yapan herkesin bir davası olurdu. Ancak bir ceza davası açmak, hukuk davası açmaktan çok daha zor.”

FTX’in çökmesi daha fazla düzenlemeye yol açacak mı?

Washington’daki kongre komiteleri ve yürütme ajansları zaten FTX’i araştırıyordu veya şimdi soruşturma talep ediyor. Cuma günü, Meclis Ekonomi ve Tüketici Politikası Alt Komitesi, FTX’in mevcut ve eski genel müdürlerine “yatırımcılarına verilen zararın tüm kapsamı” hakkında bilgi talep eden bir mektup gönderdi. Kripto borsalarında şeffaflık ve sahtekarlığı araştıran bir Ağustos talebini takip etti.

Meclis Finansal Hizmetler Komitesi ve Senato Bankacılık Komitesi, FTX bozgunuyla ilgili yeni kuralları ve bekleyen faturaları da ele alması muhtemel duruşmaları duyurdu. Görünüşte bir doların değerine sabitlenmiş kripto para birimleri olan Stablecoin’ler, Finansal Hizmetler Komitesi’nde zayıflayan mevzuatın konusudur. Stablecoin ihraç edenlerin bankalar kadar denetlenmesini sağlayacak olan yasa tasarısı yeniden gündeme gelebilir.

Senato Tarım Komitesi, Emtia Vadeli İşlemleri Ticaret Komisyonu’na (menkul kıymetlerin aksine) emtia olarak kabul edilen kripto para birimleri üzerinde yargı yetkisi verecek ve borsaların ajansa kaydolmasını gerektirecek iki partili Dijital Emtia Tüketici Koruma Yasası üzerinde çalışıyor.


Bir karmaşıklık, yakın zamana kadar, Bay Bankman-Fried’in Washington’da çok sayıda lobi çalışması yapması ve komite önünde ifade vererek, perde arkasında kongre personelini etkileyerek ve Twitter’da ilgili bir politika bildirisi yayınlayarak bir yasa savunucusu olmasıydı.

Daha önce New York Federal Rezerv Bankası’nda görev yapan Duke Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde finansal teknoloji uzmanı olan Lee Reiners, “Politika açısından zorladığı her şey yeniden değerlendirilecek” dedi.

Bir diğeri ise, SBF’nin son seçim döngüsünde Demokrat adaylara yaklaşık 37 milyon dolar katkıda bulunan önemli bir siyasi bağışçı olması. Eş CEO’su Ryan Salame, 20 milyon dolardan fazla bağış yapan önemli bir Cumhuriyetçi bağışçıydı. Toplamda, FTX yöneticileri her iki tarafa da yaklaşık 72 milyon dolar katkıda bulundu ve şirket, lobi faaliyetlerinde ve devlet işlerinden işe alımlarda stratejik olarak iki taraflıydı.

Koridorun her iki tarafındaki politikacılar fonları yeniden hediye ediyor. SBF’nin desteklediği bir kripto faturasına ortak sponsorluk yapan Demokrat New York Senatörü Kirsten Gillibrand ve Oklahoma Cumhuriyetçi Temsilcisi Kevin Hern, fonları hayır kurumlarına bağışlayacaklarını söyleyenler arasında.

Ancak Cumhuriyetçiler, Biden yönetiminin politikalarını sorgulamak için FTX’in çöküşünü değerlendirdiler. Missouri Cumhuriyetçi Senatörü Josh Hawley Cuma günü yaptığı açıklamada, siyasi harcamalar ile politika arasındaki bağlantıları araştırdığını söyledi. Başsavcı Merrick Garland’a mektuplar gönderdi; SEC başkanı Gary Gensler; ve Emtia Vadeli İşlemleri Ticaret Komisyonu başkanı Rostin Behnam, FTX hakkındaki yazışmaları ve düşen şirketle ilgili soruşturmaların zamanlamasını soruyor.

Bay Hawley, “Bu planın ara seçimlerden hemen sonra ortaya çıkması, federal düzenleyiciler ve kolluk kuvvetlerinin hileli planı belirleme, soruşturma ve engelleme konusunda çıkar çatışmalarıyla karşılaşıp karşılaşmadıkları konusunda ciddi soruları gündeme getiriyor” diye yazdı.

Politika ne olursa olsun, FTX’in çöküşü büyük olasılıkla harekete geçecektir. Ve düzenlemeyi meşruiyetin anahtarı olarak gören bazı kripto şirketleri bunu memnuniyetle karşılayacaktır.


Stablecoin ihraççısı Circle’ın CEO’su Jeremy Allaire, “Düzenleyicilerin kriptodaki çıkar çatışmaları ve faaliyet ayrımı konusundaki endişeleri gerçektir” dedi.

Lauren Hirsch, Stephen Gandel ve Joe Rennison raporlamaya katkıda bulundu.


Ne düşünüyorsun? Bize bildirin: [email protected].
 
Üst