Etin Ötesinde Mücadele Ediliyor ve Bitki Bazlı Et Endüstrisi Endişeleniyor

Bakec

Member
Bir süre Beyond Meat dünyayı ele geçiriyor gibi göründü.

Sahte burgerleri ve sosisleri Amerika Birleşik Devletleri’ndeki evlerde yemek tabaklarına ve Subway, Carl’s Jr. ve Starbucks gibi zincirlerin menü panolarına iniyordu. Şirket 2019’da halka açıldığında, yatırımcılar etsiz hareketin nihayet anını yaşadığına dair bahse girdikçe hisseleri fırladı. Pandemi sırasında, meraklı tüketiciler vegan seçeneklerini denedikçe Beyond Meat’in market satışları arttı.

Ancak bu günlerde Beyond Meat, cızırtısının bir kısmını kaybetti.

Stokları geçen yıl yaklaşık yüzde 83 düştü. Şirketin bu yıl yüzde 33’e kadar yükselmesini beklediği satışların artık yalnızca küçük bir büyüme göstermesi muhtemel. McDonald’s, Beyond Meat köftesi ile yapılan bir McPlant burger pilotunu bu yıl menüye kalıcı olarak koymayı planlamadan bitirdi.

Ekim ayı sonlarında şirket, 200 kişiyi, yani iş gücünün yüzde 19’unu işten çıkaracağını açıkladı. Beyond Meat’in bir otopark tartışmasında başka bir adamın burnunu ısırdığı iddiasıyla tutuklanmasının ardından görevden aldığı finans müdürü, tedarik zinciri başkanı ve operasyon müdürü de dahil olmak üzere dört üst düzey yönetici geçtiğimiz aylarda görevinden ayrıldı.

Yatırımcıların ve diğerlerinin şu anda tartıştığı şey, Beyond Meat’in mücadelelerinin şirkete özgü mü yoksa bitki bazlı et endüstrisindeki daha derin sorunların habercisi mi olduğu.


Mizuho Americas finans kuruluşunda tüketici gıdası analisti John Baumgartner, “Kategori düzeyinde, bitki bazlı et hacimlerinin art arda 22 ay düştüğünü görüyoruz” dedi.

Bay Baumgartner, birkaç yıl önce, yatırımcıların kategorinin yıldan yıla büyümeyle patlamasını beklediklerini söyledi. Şimdi, dedi, bu beklentiler yeniden gözden geçiriliyor.

“Bitki bazlı etin geleceği konusunda olumluyuz, ancak bu 20 ila 25 yıllık bir hikaye” dedi. “Üç ila beş ila 10 yıl içinde olmayacak.”

Panda Express yöneticisi Evelyn Wah, Beyond the Orange Chicken’ın “Panda’da yenilikçi bitki bazlı bir yemeğe olan talebin ne kadar büyük olduğunu bize gösterdiğini” söyledi. Kredi… The New York Times için Jeenah Moon

Bazıları satışlardaki yavaşlamanın gıda enflasyonunun bir ürünü olduğunu, çünkü tüketicilerin daha pahalı bitki bazlı etleri daha ucuz hayvan etiyle takas ettiğini söylüyor. Ancak diğerleri, şirketlerin sahte hamburger ve sosisleri denemeye veya tekrar tekrar satın almaya istekli maksimum tüketici sayısına ulaşıp ulaşmadığını merak ediyor.


Bu yıl tüketicilerle bir anket yürüten Deloitte analistleri, bitki bazlı et satın almayan yüzde 53’ün müşteriye dönüştürülüp dönüştürülemeyeceğini sorguladı.

ABD tüketici ürünleri araştırma görevlisi Justin Cook, “Kategori uzun süredir çift haneli büyüyordu ve devam etmesi bekleniyordu, ancak bu yıl onu satın alan tüketici sayısının artmadığını gördük” dedi. Deloitte’ta lider.

Enflasyon rol oynarken, bitki bazlı etlerin hayvansal proteinlerden daha sağlıklı olduğu algısındaki düşüş de rol oynadı. (Şirketler çevresel faydalara odaklanıyor.) Ancak Deloitte analistleri, bir diğer sorunun, bazı müşteri segmentlerinin “uyanmış” olarak gördüğü ve siyasi olarak sol eğilimli fikirlerle bağlantılı bir ürüne karşı direnç olabileceğini söylediler.

Ağustos ayında, Cracker Barrel restoran zinciri Facebook sayfasında etsiz “İmkansız Sosis” sunmaya başladığını açıkladığında, gönderi öfkeli müşterilerden gelen binlerce yorumla doldu. “Uyan, iflas et,” diye yazdı biri. “Üssünüzün bir tonunu kaybettiniz. Belli ki patronlarını tanımıyorsun.”

Kategori etrafındaki veriler karışık. Bir pazar araştırma şirketi olan IRI’ye göre, geçtiğimiz yıl boyunca, soğutulmuş bitki bazlı etlerin hacim satışları yüzde 11,6 düştü ve sahte kıyma ve köfte paketlerinin özellikle dayak yemesi. Ancak genellikle soğutulmuş ürünlerden daha ucuz olan donmuş bitki bazlı etlerin satış hacmi sadece biraz düştü. Sahte tavuk kanadı ve köfte satışlarının hacmi keskin bir şekilde arttı.

Beyond Meat’in CEO’su Ethan Brown, şirketinin giderek kalabalıklaşan bir alanda rekabet ettiğini söyledi. Kredi… The New York Times için Jeenah Moon

Ayrıca, bazı bitki bazlı et üreticileri mücadele ederken, diğerleri satışların arttığını görüyor.

Ekim ayında, Brezilyalı et paketleme devi JBS, bitki bazlı et operasyonu Planterra Foods’u sadece iki yıl sonra kapattığını söyledi. IRI verisine göre, Kellogg’un devre dışı bırakmayı veya potansiyel olarak satmayı planladığını söylediği vejetaryen et üreticisi Morningstar Farms’ın satış hacmi bu yıl neredeyse her kategoride keskin bir şekilde düştü. Kellogg’un CEO’su Steven Cahillane, Ağustos ayında Wall Street analistleriyle yaptığı bir telefon görüşmesinde düşüşü, ürünlerin ortak üreticisiyle yaşanan tedarik zinciri sorunlarına bağladı.


Ancak özel olarak düzenlenen Impossible Foods, ürünlerine olan talebin geçen yıl muazzam bir şekilde arttığını söyledi.

Impossible Foods sözcüsü Keely Sulprizio bir e-postada, “Beyond Meat’in bildirdiği veya alandaki diğer bazı markaların bildirdiği gibi bir şey yaşamıyoruz” dedi. “Tam tersi: Yalnızca perakende satışlarda yıldan yıla yüzde 60’ın üzerinde dolar satış büyümesiyle hiper büyüme görüyoruz.”

IRI verileri, Impossible kıyma ve sahte burger köftesi satışlarının satış hacminin biraz düşerken, dondurulmuş sahte et ve tavuk da dahil olmak üzere diğer kategorilerin satışlarının arttığını gösteriyor.

Bayan Sulprizio, “Son zamanlarda daha büyük bir aile ile dondurulmuş olarak piyasaya sürdük ve hem perakendeciler hem de tüketiciler arasında çok popüler oldu” dedi.

Beyond Meat’in kurucusu ve CEO’su Ethan Brown, Kasım ayı başlarında Wall Street analistleriyle yaptığı bir görüşmede, giderek artan sayıda bitki bazlı et üreticisinin daha küçük bir tüketici grubu için mücadele ettiğini ve alışveriş yapanların daha ucuza hayvansal ürünlere yöneldiğini söyledi. proteinler. Sonuç olarak, “bir sarsıntı yaşanıyor gibi görünüyor ve daha fazla markanın ya geri çekilmesini ya da konsolide olmasını bekliyoruz” dedi Bay Brown. Meat’in Ötesinde, analistlerle yapılan görüşmenin ötesinde bu makale için yorum yapmaktan kaçındı.

Şirket, en yüksek kar marjlarından bazılarına sahip olan soğutulmuş ürünlerinde büyümeyi yeniden sağlamayı umarken, Bay Brown, dondurulmuş ürünlerinin birçoğunun dağıtımını genişlettiğini kaydetti.

“Dondurulmuş bitki bazlı tavuk, tüm bitki bazlı etler içindeki en büyük tek alt kategoridir ve çift haneli bir hızla büyümeye devam ediyor” dedi.


Bay Brown ayrıca, McDonald’s’ın İngiltere ve İrlanda da dahil olmak üzere diğer pazarlarda McPlant burgerini sunmaya devam ettiğini ve Beyond Meat’in KFC ve Taco Bell dahil olmak üzere diğer zincirlerle yeni ürünleri test ettiğini kaydetti.

Brown, Panda Express’in yanı sıra KFC ve Taco Bell gibi zincirlerin Beyond Meat ürünlerini test ettiğini söyledi. Kredi… The New York Times için Jeenah Moon

Örneğin Panda Express, Eylül ayında, Beyond the Original Orange Chicken’ı, geçen yıl New York City ve Güney Kaliforniya’daki ilk teklifin iki haftadan kısa bir süre içinde tükendikten sonra, sınırlı bir süre için ulusal olarak sunacağını söyledi.

Panda Express’in marka inovasyonundan sorumlu başkan yardımcısı Evelyn Wah bir e-postada “Bize Panda’da yenilikçi bitki bazlı bir yemeğe olan talebin ne kadar büyük olduğunu gösterdi” dedi. “Misafirlerimizden aldığımız olumlu görüş bizi memnun etti” diye ekledi.

Bay Baumgartner, firmasının bir ankette tüketicilere neden bitki bazlı et satın almadıklarını sorduğunda, tadını beğenmediklerini söylediklerini söyledi. Rakip şirketler hızla yenilerini piyasaya sürerken mevcut ürünlerini geliştirmeye devam ederken, bazı ürünlerin piyasaya çok hızlı çıkmasından endişe duyduğunu söyledi.

Bay Baumgartner, “iPhone sürüm 1.0’ı satmıyorsunuz ve belki de en iyisi ve en büyüğü değil, ancak tüketici daha iyi grafiklere ve tuş takımına sahip olan sürüm 2.0’a geçebilir” dedi. “Gıda endüstrisinde kalite ve tat açısından tam olarak olması gereken yerde olmayan bir şey piyasaya sürerseniz ve tüketici bunu dener ve kötü bir deneyim yaşarsa, geri dönmeyecektir.”
 
Üst