Eğitimde Istendik Davranış Ne Demek ?

Eren

New member
Eğitimde İstendik Davranış Nedir?

Eğitim sürecinde “istendik davranış” kavramı, öğrencilerden beklenen, istenen ve kazandırılması hedeflenen davranışları ifade eder. Bu kavram, eğitimde hedeflenen öğrenme çıktılarını oluşturur ve öğrenci davranışlarının olumlu, yapıcı ve topluma uyumlu biçimde şekillenmesini amaçlar. İstendik davranışlar, sadece akademik bilgi değil, aynı zamanda sosyal, duygusal ve ahlaki gelişimi de kapsar.

Örneğin, okulda öğrencinin derslere zamanında gelmesi, öğretmenlerine saygılı davranması, grup çalışmalarında iş birliği yapması istendik davranışlara örnek teşkil eder. Bu davranışlar, eğitimin bireyde oluşturmayı hedeflediği kişilik özellikleri ve yetkinliklerle doğrudan ilişkilidir.

Eğitimde İstendik Davranışın Önemi

İstendik davranışlar, eğitim sisteminin amacına ulaşmasında kritik rol oynar. Çünkü bilgi aktarmanın ötesinde, öğrencilerin toplumsal normlara uyumlu, sorumluluk sahibi bireyler olarak yetişmesini sağlar. Eğitim sadece bilgi kazanımı değil, aynı zamanda karakter ve davranış gelişimini de kapsar. Bu yüzden istendik davranışların belirlenmesi ve öğrencilerde bu davranışların geliştirilmesi, eğitim programlarının temel bileşenlerinden biridir.

Ayrıca, istendik davranışlar okul ortamında düzenin ve disiplinin sağlanmasına yardımcı olur. Öğrencilerin olumlu davranışlar sergilemesi, öğrenme ortamının verimliliğini artırır ve çatışma, olumsuzlukların azalmasını sağlar.

Eğitimde İstendik Davranış Nasıl Belirlenir?

İstendik davranışların belirlenmesi eğitim hedeflerine ve müfredatın amaçlarına bağlıdır. Eğitimciler, öğrencilerde geliştirilmesi gereken davranışları analiz eder, toplumun ve okulun beklentilerini göz önünde bulundurur. Bu davranışlar; sosyal, duygusal, bilişsel ve fiziksel gelişimi destekleyecek biçimde planlanır.

Örneğin, ilkokul seviyesinde paylaşma, saygı, temel nezaket kuralları gibi sosyal davranışlar ön plandayken, lise ve üzeri seviyelerde daha karmaşık liderlik, problem çözme, sorumluluk alma gibi davranışlar öne çıkar.

İstendik Davranışlar Nasıl Kazandırılır?

İstendik davranışların öğrencilere kazandırılması, eğitimcilerin ve okul yönetiminin bilinçli çabalarıyla mümkündür. Bu süreçte kullanılan yöntemler şunlardır:

- Model olma: Öğretmenlerin ve çevrenin istendik davranışları sergilemesi, öğrencilere örnek teşkil eder.

- Olumlu pekiştirme: İstendik davranışlar ödüllendirilir, teşvik edilir.

- Davranış eğitim programları: Okullarda planlı etkinliklerle bu davranışlar öğretilir.

- Örnek olay incelemeleri: Öğrenciler için gerçek veya kurgusal durumlar analiz edilerek doğru davranışlar vurgulanır.

- Sosyal ve duygusal öğrenme programları: Empati, iletişim becerileri gibi alanlarda öğrencilerin gelişimi desteklenir.

Eğitimde İstendik Davranışla İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Soru: Eğitimde istendik davranışla akademik başarı arasında nasıl bir ilişki vardır?

Cevap: İstendik davranışlar akademik başarıyı doğrudan etkiler. Disiplinli çalışma alışkanlığı, zaman yönetimi, grup içinde iş birliği gibi olumlu davranışlar, öğrencinin ders başarısını artırır. Ayrıca, öğrencinin kendine güveni ve sosyal becerileri geliştiğinde, öğrenme motivasyonu da artar.

Soru: İstendik davranışlar sadece okulda mı önemlidir?

Cevap: Hayır, istendik davranışlar okul dışı yaşamda da geçerlidir. Eğitim, bireyin toplum içindeki tutum ve davranışlarını şekillendirir. Okulda kazanılan olumlu davranışlar, bireyin sosyal hayatta saygılı, sorumluluk sahibi ve uyumlu olmasını sağlar.

Soru: İstendik davranışlar nasıl ölçülür?

Cevap: İstendik davranışların ölçümü gözlem, davranış değerlendirme ölçekleri, öğrenci öz değerlendirmeleri ve öğretmen raporları ile yapılabilir. Ayrıca, davranışsal performans ödevleri ve grup çalışmaları da değerlendirme araçları arasında yer alır.

Soru: Olumsuz davranışlarla mücadelede istendik davranışların rolü nedir?

Cevap: İstendik davranışların öğretimi ve pekiştirilmesi olumsuz davranışların azalmasına yardımcı olur. Olumsuz davranışların yerine pozitif ve yapıcı davranışların konması, öğrencinin sosyal ve akademik başarısını destekler.

Sonuç

Eğitimde istendik davranış, öğrencilerin sadece bilgiyle değil, aynı zamanda olumlu tutum ve becerilerle donatılmasıdır. Bu davranışlar, öğrencilerin hem okul hayatında hem de sosyal yaşamlarında başarılı ve uyumlu bireyler olmalarını sağlar. Eğitimcilerin bu davranışları belirlemesi, öğretmesi ve pekiştirmesi eğitimin kalitesini doğrudan artırır. İstendik davranışların geliştiği bir eğitim ortamı, hem birey hem toplum için sürdürülebilir bir geleceğin temelini oluşturur.

Anahtar Kelimeler

Eğitimde istendik davranış, olumlu öğrenci davranışları, eğitim hedefleri, sosyal beceriler, davranış eğitimi, akademik başarı, pozitif pekiştirme, sosyal uyum, okul disiplini