Burun Estetiği

Bilgin

Global Mod
Global Mod
Estetik burun cerrahisi ya da “rhinoplasty” (rinoplasti), burunun görünümünün düzeltilmesi ve bir daha şekillendirilmesidir. Tüm dünyada olduğu üzere Türkiye de de en sık yapılan estetik ameliyatlardan biri olan burun estetiği, bir daha hastaların en çekindiği ameliyatlardan birisidir.

Estetik burun cerrahisi ya da “rhinoplasty” (rinoplasti), burunun görünümünün düzeltilmesi ve bir daha şekillendirilmesidir. Tüm dünyada olduğu üzere Türkiye de de en sık yapılan estetik ameliyatlardan biri olan burun estetiği, bir daha hastaların en çekindiği ameliyatlardan birisidir.

Burun estetiği ameliyatı cerrah tarafınca hassasiyet ve incelik gösterilmesi gereken bir ameliyattır, zira burun yüz tabirini direkt etkileyen bir organdır ve hem de nefes alma üzere hayati bir işlevi vardır.

Biz plastik cerrahların emeli hastada hem doğal ve hoş,hemde yüzün başka kısımlarıyla uyumlu bir burun yaratmaktır. Buruna hoş bir form verilmiş olsa bile çene, elmacıklar ve göz bölgeleri ile uyumlu olmaz ise doğallığını kaybeder.

Burundaki form bozukluğu, gelişimsel yada daha sonradan faydalanma kararı olabilir. Unutulmamalıdır ki, estetik cerrahideki başarılı sonuç kişinin duygusal yapısı ile yakından ilgilidir.

Burun Estetik Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Burun estetiği ameliyatlarında iki farklı teknik vardır;


  • Açık Rhinoplasti


  • Kapalı Rhinoplasti
Kapalı rhinoplastide kesi burun kanatları ortasından yapıldığı için iz görünmez. kimi vakit geniş burun kanatlarını daraltmak emeliyle burun kanadı kıvrımında dikkat çekmeyecek kadar küçük bir iz kalabilir.

Açık teknikte, burun delikleri içindeki orta kısımda 4-5 mm.lik bir kesi yapılarak ameliyat gerçekleştirilir, bu kesi ameliyat sonunda estetik kurallara uygun olarak kapatıldığından iz hiçbir vakit dikkat çekmez ve sorun yaratmaz.

Ameliyattan Evvel Nelere Dikkat Edilmesi Gerekir?

Estetik burun ameliyatı için en uygun yaş, yüz kemiklerinin gelişmenini tamamladığı 17 yaş daha sonrasıdır. Yaş kadar kıymetli bir husus da kişinin tam sağlıklı olmasıdır. Her estetik ameliyatta olduğu üzere burun estetiği öncesinde de rutin tetkikler yapılmalı, şayet kişi sigara kullanıyorsa en az 2-3 hafta öncesinden bırakılmalı ya da azaltılmalı, bir kaç gün öncesinden de alkol alınmamalıdır.

Cerrahın, hastanın kullandığı ilaçlar hakkında bilgi sahibi olması ve var ise ilaç alerjisi kesinlikle bilinmelidir.

Burun Ameliyatlarında Müddet ve Anestezi

Estetik burun ameliyatları , sedasyon takviyeli lokal anestezi ile yapılabildiği üzere dilek edildiğinde genel anestezi ile de yapılabilmektedir. Ameliyat mühleti yaklaşık 1.5 saattir. Fakat ameliyatın özelliğine bağlı olarak daha da uzayabilir. Gerektiğinde burun tıkanıklığını rahatlatmak için de müdahale edilebilir.

Ameliyat esnasında kemik, kıkırdak yapı ve yumuşak dokudaki fazlalıklar alınıp bir daha şekillendirilerek burun kusurlarından arındırılır ve yüz ile uyumlu yeni bir burun yaratılır. kimi vakit de istenen biçimi oluşturmak için doku ek etmek gerekebilir.

Ameliyat daha sonrası Düzgünleşme Süreci

Ameliyat sonunda oluşan yeni biçimi koruma için bir kalıp uygulanır ve buruna küçük tamponlar yerleştirilir.

Ameliyat daha sonrası devir ekseriyetle meselesiz olup, lokal anestezi ile yapılan ameliyatlarda hasta 1-2 saat dinlendikten daha sonra konutuna gönderilir. Hastanede genel anestezi altında yapılan ameliyatlarda ise ortalama 8 saat daha sonra hasta taburcu edilebilir.

Ameliyattan daha sonraki günlerde hastalar şimdi hiç ağrı duymazlar. Morluk ve şişlikleri azaltmak için soğuk uygulama yapılması önerilir. Çoğunlukla 1-2 günde burun tamponları, 7. günde ise burun üzerineki kalıp çıkartılır, gerektiğinde 4-5 gün ipek bantlar uygulanabilir.

Göz etrafındaki morluklar minimal olup ameliyattan daha sonraki günlerde solarak 7-10 günde büsbütün kaybolur.Ameliyattan daha sonra iki gün içerisinde hasta kendini düzgün hissederek,sokağa çıkabilecek duruma gelir,ancak işe başlamak için morluk ve şişliklerin azalmasını beklemekte yarar vardır.

Ameliyat daha sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

İlk iki ay sportif faaliyetlerden uzak kalınmalı,güneşten kaçınılmalı, solaryuma, saunaya gidilmemeli ve havuza girilmemelidir. Burun üstündeki kalıp çıkarıldıktan daha sonra morlukları örtmek için makyaj yapılabilir lakin 2 ay müddet ile gözlük kullanılmamalıdır.
 
Üst