Büyük Bir Birleşmenin Çöküşü, Yayıncılıkta Bir Konsolidasyon Modelini Kırıyor

Bakec

Member
Yayıncılık dünyasındaki iki yıllık düzenleyici inceleme ve hararetli spekülasyonlardan, zorlu bir mahkeme savaşından ve yüz milyonlarca dolarlık harcamalardan sonra, Penguin Random House’un Simon & Schuster’ı satın alma anlaşması Pazartesi günü resmen çöktü.

Bu anlaşmanın çözülmesi, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki en büyük yayıncının önemli ölçüde büyümesini engelledi. Ayrıca, çok az düzenleyici müdahale ile birleşmeler ve satın almalar tarafından derinden yeniden şekillendirilen bir sektörde konsolidasyonu duraklattı.

Anlaşmanın patlaması, federal bir yargıcın bir antitröst davasında Penguin Random House aleyhine karar vermesi ve birleşmenin rekabet açısından kötü ve yazarlar için zararlı olacağı gerekçesiyle satışın ilerlemesini engellemesinden üç hafta sonra geldi. Penguin Random House’un 31 Ekim’deki karara itiraz etmesi için Simon & Schuster’ın ana şirketi Paramount Küresel’in Salı günü sona erecek olan satın alma sözleşmesini uzatması gerekiyordu. Bunun yerine Paramount, Penguin Random House’u kanuni seçeneklerin dışında bırakarak anlaşmayı feshetmeye karar verdi ve onlara 200 milyon dolarlık bir fesih ücreti ıslıklamak zorunda kaldı.

Penguin Random House yaptığı açıklamada, “Penguin Random House, Simon & Schuster’ın çalışanları ve yazarları için en iyi yuvanın burası olduğuna inanıyor” dedi. “Yargıcın kararının yanlış olduğuna inanıyoruz ve alt mahkemenin temyiz kararını tersine çevirmek için zorlayıcı ve ikna edici bir argüman sunabileceğimizden emin olarak karara itiraz etmeyi planlıyoruz. Ancak Paramount’un ilerlememe kararını kabul etmek zorundayız.”


Penguin Random House, HarperCollins, Macmillan, Hachette ve Simon & Schuster küçük şirketler satın alarak büyürken, büyük şirketlerin sayısının beşe düştüğünü gören yayıncılık sektöründeki birçok kişi için duruşmanın sonucu şok oldu. ve orta ölçekli yayınevleri. Birçoğu, büyük yayınevlerinin sayısının dörde daha da düşürülmesinin yazarları ve edebiyat ajanslarını kitapları için daha az alıcıyla bırakacağından ve daha küçük yayıncıların rekabet etmesini daha da zorlaştıracağından korkuyordu.

Çoğu kişi, zaten Amerika Birleşik Devletleri’nin açık ara en büyük yayıncısı olan ve bir rakibi bünyesine katarak daha da büyüyen Penguin Random House konusunda özellikle temkinliydi. Penguin Random House yaklaşık 100 diziye sahiptir; birlikte yılda 2.000’den fazla başlık yayınlıyorlar. Birleşme, ona Simon & Schuster’ın yaklaşık 50 dizisini ve şirketin eski başlıklardan oluşan geniş ve değerli arka listesini verecekti.

Anlaşıldığı üzere, Adalet Bakanlığı ve davayı gören yargıç benzer endişelere sahipti ve anlaşmayı engelledi; bu, bazı yazarların ve sektör kuruluşlarının konsolidasyon için gerekli bir kontrol olarak kutladığı bir sonuçtu.

Satın almaya karşı çıkan yazarlar için bir savunma grubu olan Authors Guild’in CEO’su Mary Rasenberger, “Piyasa zaten çok konsolide” dedi. “Sağlıklı bir yayıncılık ekosistemi, farklı zevklere, ilgi alanlarına ve üstlenmeye hazır oldukları risk derecelerine sahip birçok yayıncının bulunduğu ekosistemdir.”

Bu, Simon & Schuster’daki bir belirsizlik dönemini uzatıyor, ancak bu, yön bulmak için iyi bir konumda oldukları bir dönem. Diğer büyük yayıncılarda sonuçlar düşüş gösterse de, şirketin son zamanlardaki performansı güçlüydü. Yılın ilk dokuz ayındaki kârı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 29 artarak rekorlar kıran bir yıl olma yolunda ilerliyor.


Başarıları arasında, kurmaca en çok satanlar listelerine hakim olan Colleen Hoover’ın birkaç romanı ve yayımlandığından beri bir milyon kopya satan Jennette McCurdy’nin çok satan sürpriz anı kitabı “Annem Öldüğüne Sevindim” yer alıyor. Ağustos ayında, şirket söyledi.

Pazartesi öğleden sonra yayınlanan bir bildiride Paramount, Simon & Schuster’ı daha geniş stratejisi için uygun görmediğini belirtti. “Simon & Schuster, son zamanlarda güçlü bir performans kaydına sahip oldukça değerli bir şirket, ancak video tabanlı değil ve bu nedenle stratejik olarak Paramount’un daha geniş portföyüne uymuyor” dedi.

Bununla birlikte, yargılamanın baş ağrısı ve yasal masraflarının diğer yayıncıların coşkusunu azaltıp azaltmayacağı açık değil. Duruşma sırasında, diğer iki büyük yayınevi olan Hachette ve HarperCollins’in yöneticileri, kendi şirketlerinin Simon & Schuster’ı satın almasını istediklerini ifade ettiler. Adalet Bakanlığı’nın böyle bir satın almayı nasıl değerlendireceği de belli değil. Pazar payıyla ilgili endişeler daha az dile getirilecek – özellikle de Penguin Random House’dan önemli ölçüde daha küçük olan Hachette için – ancak en pahalı kitaplarda rekabet edecek kadar büyük yayıncıların sayısı yine de beşten dörde düşecek.

Bazı antitröst uzmanları, Simon & Schuster’ı başka bir Big Five yayıncısına satmaya yönelik herhangi bir anlaşmanın muhtemelen düzenleyiciler tarafından yoğun bir incelemeye tabi tutulacağını söyledi.

Michigan Üniversitesi’nde işletme profesörü olan Erik Gordon, “Başka biri teklif vermek istiyorsa, hesabını yapmalıdır, işte hükümetle dava açmanın maliyeti bu,” dedi.

Anlaşmanın sona ermesi, Penguin Random House için bir belirsizlik dönemine de işaret ediyor. Penguin Random House, duruşmada son yıllarda pazar payını kaybettiğini açıkladı. Simon & Schuster’ı satın almanın bu kaymayı telafi edeceğini ummuştu. Şimdi başka bir yol bulması gerekecek.
 
Üst