Bu Kimyasal Az Arz Ediyor ve Tüm Dünya Bunu Hissediyor

Bakec

Member
Bu, dünyayı sessizce çalıştıran o söylenmemiş güçlerden birinin hikayesi. Modern uygarlığın saat gibi birbirine bağlılığı, gezegenin bir bölümündeki rahatsızlıkların diğerinde fırtınaları nasıl başlatabileceği hakkında bir hikaye.

Bu, doğal olarak, üre hakkında bir hikaye.

Mütevazı kimyasalın fiyatları – evet, idrardaki maddeler – on yıldan fazla bir süredir görülmeyen seviyelere yükseliyor. Her şeyin kıtlık ve enflasyon endişelerinin olduğu bu zamanda, bu tek başına çok şaşırtıcı gelmeyebilir. Ancak üre, aşırı hava koşullarının ve nakliye kargaşasının ne kadar kolay arz açıklarının yayılmasına neden olabileceğini göstererek, küresel ekonomik bozulmanın birbirinden farklı görünen birkaç dizisini birbirine bağlar.

Her türden insan ve endüstri şokları hissediyor. Hindistan’da üre eksikliği, çiftçilerin geçim kaynakları için korkmasına neden oldu. Güney Kore’de bu, kamyon sürücülerinin motorlarını çalıştıramayacağı anlamına geliyordu.

Üre, önemli bir tarımsal gübre türüdür, bu nedenle yükselen fiyatlar nihayetinde dünyanın her yerindeki yemek masalarında daha yüksek maliyetler anlamına gelebilir. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün gıda fiyatları endeksi 2011’den beri en yüksek seviyesinde. Koronavirüs pandemisi çok sayıda insanın açlıkla karşı karşıya kalmasına neden oldu ve artan gıda fiyatları daha fazla kişinin temel beslenme ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanmasına neden olabilir. Yaygın olarak kullanılan diğer iki bitkisel gıdanın fiyatları da hızla yükseliyor.


Gübre fiyatlarının artmasının en büyük nedenlerinden biri, kömür ve doğal gaz fiyatlarının artmasıdır. İdrarınızdaki üre karaciğerde üretilir. Endüstriyel tür, doğal gazı veya kömürden elde edilen gazı amonyağa dönüştüren ve daha sonra üre sentezlemek için kullanılan asırlık bir süreçle yapılır.

Kim Jung-suk, Güney Kore emisyon gereksinimini karşılamak için kullanan dizel damperli kamyonuna üre taşıyor. Kredi. . . The New York Times için Haziran Michael Park

Fakat diğer faktörlerin tuhaf bir şekilde birleşmesi fiyatları da yukarı çekiyor.

En büyük üreticilerden ikisi olan Çin ve Rusya, kendi çiftçilerine tedarik sağlamak için ihracatı kısıtladı. Çin örneğinde, bir enerji krizi bazı bölgeleri elektriği tayınlamaya yöneltti ve bu da gübre fabrikalarını üretimi kısmaya zorladı.

Ida Kasırgası, Ağustos ayında ABD Körfez Kıyısı’nı kasıp kavurduğunda birkaç büyük kimyasal fabrikayı operasyonları askıya almak için sürdü. Batı’nın Belarus’a uyguladığı yaptırımlar, bu ülkenin başka bir gübrenin temel bileşeni olan potas üretimini vurdu. Liman gecikmeleri ve yüksek navlun ücretleri (bitkisel gıda hantal şeylerdir) maliyetlere eklendi.

Tüm bunlar, beklenmedik ve bazen acı verici şekillerde dünya çapında dalgalanıyor.

Hindistan’da gübre kıtlığı korkusu, çaresiz çiftçi kalabalığının hükümet dağıtım merkezlerinin dışında toplanıp polisle çatışmasına neden oldu.


Güney Kore’deki kamyoncular çalışamamaktan endişe ediyor. Sebep? Üre, kamyonların sera gazı emisyonlarını azaltan ve Güney Kore’nin dizel motorların onsuz çalışmasına izin vermediği endüstriyel bir iksir haline geliyor.

İngilizler gazlı içeceklerindeki minik baloncukların bitmesinden endişe ediyor. Niye ya? Büyük bir gübre üreticisi olan CF Industries, yüksek doğal gaz fiyatlarını gerekçe göstererek Eylül ayında İngiltere’deki iki tesisindeki operasyonları durdurdu. Ve gıda sınıfı karbondioksit, amonyak üretim sürecinin bir yan ürünüdür. İki fabrikadan biri o zamandan beri üretime yeniden başladı.

Güney Kore, güneydoğu kıyısında Ulsan’da bir yük gemisinden boşaltılan Çin’den gelen üreye bağımlı. Kredi. . . Yonhap/EPA, Shutterstock aracılığıyla

Gıda fiyatlarının küresel olarak yükselmek üzere olup olmadığı konusundaki büyük soruya gelince, emtia piyasaları üzerine çalışan bir Dünya Bankası ekonomisti olan John Baffes, çiftçilerin mevcut mahsul mevsimi için gübre fiyatlarına zaten büyük ölçüde kilitlenmiş olduğuna inandığını söyledi.

Ancak önümüzdeki yılın başlarında, ABD Tarım Bakanlığı, Amerikan çiftçilerinin ekim niyetlerine ilişkin yıllık araştırmasının ilk sonuçlarını yayınladığında farklı bir tablo ortaya çıkabilir. Bunlar, dünya çapındaki yetiştiricilerin en son piyasa koşullarına nasıl tepki verdiğine dair ipuçları verecektir.

Bay Baffes, “Normalde bunlar sıkıcı raporlardır,” dedi. “Onları kimse bilmiyor. Kimse onları okumuyor. ”

Bu sefer değil, dedi.

Kömür fiyatlarının ve doğalgaz fiyatlarının şu anda gördüğümüz seviyelerde kaldığını görürsek, gıda fiyatlarının da kesinlikle daha yüksek olacağını göreceğiz” dedi. “Bununla ilgili bir soru yok. ”


Çin, küresel gübre ticaretinin temel taşıdır. Dünya Bankası’na göre, ülke, dünyanın üre bazlı gübre ihracatının yaklaşık onda birini ve bir başka mahsul besin türü olan diamonyum fosfat ihracatının üçte birini oluşturuyor.

Yakıt ve gübre fiyatları bu yıl yükselmeye başlayınca, Çin kabinesi Haziran ayında çiftçiler için milyarlarca dolarlık sübvansiyon ve diğer desteklere izin verdi. Ertesi ay, ülkenin önde gelen gübre üreticileri devlet planlama ajansıyla bir araya geldi ve ihracatı durdurmayı kabul etti.

Sonbaharda, artan elektrik talebi, önemli bir fosfat üreticisi olan güneybatı eyaleti Yunnan’ı, gübre de dahil olmak üzere enerjiye aç endüstriler tarafından ciddi üretim kesintileri emri vermeye yöneltti. Ekim ayında ise Çin gümrük idaresi, 29 gübre ve ilgili ürünün ihracatına ek denetim gereklilikleri getirdi.

Şanghay’da Çin tarım pazarlarına odaklanan bir danışmanlık firması olan Sitonia Consulting’den Darin Friedrichs, Çin’in liderlerinin pandemi başladığından beri gıda güvenliğine çok daha fazla dikkat ettiğini söyledi.

“Kamyonum durursa, ailemin geçimi, çocuklarımın harçlığı, her şey durur,” dedi Bay Kim. Kredi. . . The New York Times için Haziran Michael Park

Bay Friedrichs, “Bunun küresel tedarik zincirlerini ne kadar bozacağını anlama konusunda muhtemelen çağın ötesindeydiler,” dedi. “Ve böyle bir durumda, daha az yemek yerine daha fazla yiyeceğe sahip olmaya çalışma konusunda hata yapmak açıkçası daha iyidir. ”


ABD’de Yükselen Gaz Fiyatlarını Anlayın

<saat/>

Kart 1/5


Sürekli bir artış. Amerikalı tüketiciler, diğer birçok mal ve hizmetle birlikte benzin fiyatlarının son haftalarda keskin bir şekilde arttığını gördü. Geçen ay, gaz fiyatları 2014’ten bu yana en yüksek seviyesine ulaştı ve bir galon gazın ulusal ortalaması şu anda 3 dolardır. 41, AAA’ya göre.


Ham petrol üretiminin rolü. Gaz fiyatları, arz ve talepteki dalgalanmalar nedeniyle kısmen yükseldi. Petrol talebi pandemi döneminde erken düştü, bu nedenle petrol üreten ülkeler üretimi kesti. Ancak geçen yıl boyunca, petrol talebi, üretimin eski haline gelmesinden çok daha hızlı toparlandı ve bu da fiyatları artırdı.


Oyunda ek faktörler. Ham petrol fiyatı, gaz fiyatlarını artıran unsurlardan yalnızca biridir. Yenilenebilir yakıt standartlarına uygunluk maliyete katkıda bulunabilir, etanolün fiyatı arttı ve kamyon taşımacılığı endüstrisindeki işgücü sıkıntısı gaz dağıtımını daha pahalı hale getirdi.


Küresel bir enerji krizi. Doğal gaz ve kömür de dahil olmak üzere diğer yakıt türleri de giderek daha pahalı hale geliyor. Doğal gaz fiyatları son aylarda yüzde 150’den fazla arttı ve bu kış gıda, kimyasal, plastik eşya ve ısı fiyatlarını yükseltmekle tehdit etti.


ABD’nin yanıtı. Yükselen fiyatlar ve enflasyon üzerindeki etkileriyle mücadele etmek için Başkan Biden, ülkenin acil durum stoklarından petrolün serbest bırakılmasını emretti. Ayrıca Federal Ticaret Komisyonu’ndan petrol ve gaz şirketlerinin olası “yasadışı davranışlarını” araştırmasını istedi.


Güney Kore, dizel egzozundaki zararlı gazları parçalayan endüstriyel sıvı için büyük ölçüde Çin üresine güveniyor. Ülkenin çevre düzenlemeleri kapsamında dizel kamyonlardaki elektronik kontrol sistemleri, üre deposu boşken motorun çalışmasını engelliyor.


Üre çözeltisi fiyatları geçen ay on katına kadar yükselirken, bazı Güney Koreli kamyon şoförleri, uzun mesafeler veya büyük tepeler gibi daha fazla üre tüketecek işleri kaybettiklerini söyledi. Bir şantiyede, yalnızca bir ağır hizmet aracında üre biterse, tüm proje felç olabilir.

Seul’de damperli kamyon kullanan 47 yaşındaki Kim Jung-suk, “Kamyonum durursa, ailemin geçimi, çocuklarımın eğitimi, her şey durur” dedi.

50 yaşındaki Kim Woo-hyun – başka bir sürücü ve akrabası yok – akşamları ve hafta sonlarını üre arayışı içinde geçirdiğini söyledi.

Bay Kim, “Birileri biraz kaldığını söyleyene kadar bir grup benzin istasyonunu arar ve onlardan almak için randevu alırdım” dedi. “Sonra ortaya çıkacaktım ve gitmiş olacaktı. ”

Güney Kore, birkaç aylık tedarikin ithal edilmesine izin vermek için Çin ile bir anlaşma yapmadan önce Avustralya’dan binlerce galon üre kaldırdı.

Çin’in bu yılki üre ihracatının yarısından fazlası Hindistan’a gitti. Hindistan hükümeti fiyatları düşük tutmak için gübreyi sübvanse ediyor, ancak bunu yetiştiricilere dağıtmak, genellikle partizan ve diğer nedenlerle anlaşmazlık içinde olan ulusal ve eyalet yetkilileri arasında koordinasyon gerektiriyor.

Bu sonbaharda gübre sıkışıklığı yaşandığında, Madhya Pradesh’in orta eyaletinde bir pirinç yetiştiricisi olan 44 yaşındaki Danpalon Yadav, geçen sezon düşük mahsul verimi nedeniyle zaten borç altındaydı. Ailesi, hükümetin gübre dağıtım merkezlerine yaptığı ziyaretlerden eve eli boş döndükten sonra ıstırap çektiğini ve intihardan bahsettiğini söyledi.


Yadav Bey’in tarlalarını beslemesi için zaman daralıyordu. 28 Ekim’de bir gübre merkezinin dışında üç gün uyuduktan ve hiçbir şey alamayınca eve döndü ve kapıyı kilitledi.

Kardeşi Vivek daha sonra onu baygın buldu. Zehir içmişti. Doktorlar bir hastanede onu ölü ilan etti.

Vivek Yadav, “Umutsuzca gübre bulmaya çalışıyordu” dedi. “Bu, bu sezondaki her çiftçinin hikayesi. ”

İntihar düşünceleriniz varsa, 1-800-273-8255 (TALK) numaralı telefondan Ulusal İntiharı Önleme Yaşam Hattını arayın. Hindistan’da 1800-599-0019’u arayın. KonuşmaOfSuicide’da ek kaynakların bir listesini bulabilirsiniz. com/kaynaklar.

John Yoon ve Sameer Yasir raporlamaya katkıda bulundu.
 
Üst