Az Bilinen Bir Kripto Tüccarıydı. Sonra FTX Çöktü.

Bakec

Member
Kripto para borsası Kasım ayı başlarında sallanmaya başladığında, Sam Bankman-Fried herkesi sakinleştirmek için Twitter’a girdi. FTX iyiydi, diye ısrar etti. Endişelenecek birşey yok. Erişimde ona yakın bir meslektaşı katıldı: Bay Bankman-Fried’in de kurduğu bir kripto ticaret şirketi olan Alameda Research’ün 28 yaşındaki CEO’su Caroline Ellison.

Kripto çevreleri dışında az tanınan bir figür olan Bayan Ellison, defalarca Bay Bankman-Fried’in imparatorluğunun istikrarlı bir mali temel üzerinde olduğunu iddia etti. Twitter’da, FTX ve Alameda hakkında şüphelerini dile getiren Binance CEO’su Changpeng Zhao ile tartıştı.

Ancak sözleri FTX’i ayakta tutmaya yetmedi. Kısmen Bay Zhao’nun yorumlarının yol açtığı bir mevduat akışı şirketin 8 milyar dolar borçlu kalmasına neden oldu. Bir haftadan kısa bir süre içinde FTX ve Alameda iflas başvurusunda bulundu. Şimdi şirketler, Adalet Bakanlığı ve Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu tarafından FTX’in açığının, müşterilerinin mevduatlarını yasadışı bir şekilde Alameda’ya ödünç vermesinden kaynaklanıp kaynaklanmadığına odaklanan soruşturmalarla karşı karşıya.

Bayan Ellison, kargaşanın merkezinde. The New York Times ve The Wall Street Journal’ın daha önce bildirdiğine göre, şirketlerin patladığı hafta Alameda çalışanlarıyla yaptığı bir toplantıda Bayan Ellison, şirketinin FTX kullanıcı fonlarına daldığını kabul etti. Twitter’da amatör dedektifler son iki haftayı onun hayatını inceleyerek geçirdiler ve FTX’in çöküşünden sonra ortaya çıkacak herhangi bir ceza davasında çok önemli bir rol oynaması muhtemel.


Harvard Business School’da kurumsal dürüstlük uzmanı olan Eugene Soltes, “Hem ceza savcıları ve çeşitli farklı hukuk kurumları tarafından hem de hukuk davaları tarafından muazzam miktarda incelemeye tabi tutulacak” dedi. “Onun bakış açısından oldukça berbat görünüyor.”

Bayan Ellison’ın avukatları yorum yapmaktan kaçındı.

Bazı açılardan, 30 yaşındaki Bay Bankman-Fried ve Bayan Ellison bundan daha farklı olamazdı. Kripto endüstrisi için agresif ve dışa dönük bir amigo iken, nispeten düşük bir profili sürdürdü. Ama aynı entelektüel çevreden çıktılar. Bay Bankman-Fried gibi, Bayan Ellison da, teknoloji çevrelerinde giderek daha etkili hale gelen bir topluluk olan etkili fedakarlık hareketine derinden dahil oldu. Zaman zaman, çift romantik bir ilişki içindeydi.

Etkili özgecilik, bağışçıların uzun vadede bağışlarının etkisini en üst düzeye çıkarmaya çalıştıkları küresel bir hayırseverlik hareketidir. Ancak çevrimiçi forumlar, bloglar ve posta listeleri tarafından yönlendirilen sıkı sıkıya bağlı topluluk, aynı zamanda, çok eşli yaşamdan yapay zekanın bir gün insanlığı yok etme olasılığına kadar, ana akımın dışındaki her türlü başka fikir için bir seradır.

Bayan Ellison’ın yıllar boyunca yazdığına inanılan blog gönderilerinde, kitap tavsiyeleri ve flört tercihlerinden bir kerelik “cinsel devrim bir hataydı” şeklindeki görüşüne kadar çok çeşitli konular hakkında uzun uzadıya felsefe yaptı. uzaklaştığını söylediği pozisyon.


Massachusetts Institute of Technology’deki ekonomistlerin kızı Bayan Ellison, Newton North Lisesi matematik takımının kaptanı olduğu ve ciddi bir öğrenci ve çalışkan olarak görüldüğü Boston bölgesinde büyüdü.

Bayan Ellison, MIT ekonomistlerinin kızıdır. Kredi… Charles Krupa/İlişkili Basın

Bayan Ellison lisedeyken onunla çalışan MIT’de matematik profesörü olan Pavel Etingof, “Şok oldum,” dedi. “ABD kolluk kuvvetlerinin işin özüne ineceğine güveniyorum.”


FTX’in Çöküşünün Ardından

Kripto borsasının ani çöküşü sektörü şaşkına çevirdi.


  • Muhteşem Bir Yükseliş ve Düşüş: Sam Bankman-Fried kimdir ve nasıl kripto paranın yüzü oldu? Daily, FTX’in arkasındaki adamın muhteşem yükselişini ve düşüşünü kaydetti.
  • Simbiyotik Bir İlişki: Bay Bankman-Fried, FTX’i kısmen ilk şirketi olan Alameda Research’ün ticaret işine yardımcı olmak için kurdu. İki taraf arasındaki bağlar şimdi inceleme altına alınıyor.
  • Wall Street Kâr Arıyor:Komisyoncular, FTX müşterilerine platformda sıkışan fonlarının iflas hakları için dolar üzerinden kuruş teklif ediyor.
  • Dağınık Bir Şirket :Enron’un çöküşünden sonra yönetilmesine yardımcı olan FTX’in yeni CEO’su, “şirket kontrolünün bu kadar tam bir başarısızlığını” hiç görmediğini söyledi.
2012’de Bayan Ellison, matematik eğitimi aldığı Stanford’daki üniversiteye gitmek için ülke çapında hareket etti. Eski sınıf arkadaşları onu çalışkan ve sessiz olarak tanımladılar; bir arkadaşı, Bayan Ellison’ın biyografiler ve bilim kurgu da dahil olmak üzere geniş çapta okuduğunu ve hayırseverliğe olan ilgisinde samimi göründüğünü hatırladı.

Bayan Ellison, yıllar boyunca yumuşak, duraksayan bir tonda konuşarak bir avuç dolusu röportaj verdi. Kendi hesabına göre, Stanford’daki birinci yılında, hareketi internette okuduktan sonra etkili özgecilikle ilgilenmeye başladı. Bayan Ellison mezun olduğunda nicel ticaret şirketi Jane Street’e katıldı ve burada kendisinden birkaç yaş büyük olan Bay Bankman-Fried tarafından yönetilen yeni gelenlerden oluşan bir grubun parçasıydı.

Mart ayında The Times ile yaptığı yayınlanmamış bir röportajda “Ondan biraz korkmuştum” dedi. “Oldukça zeki ve korkutucu biri olduğunu söyleyebilirsin.”

Çift iletişim halinde kaldı ve Bayan Ellison, Bay Bankman-Fried ile Şubat 2018’de, Berkeley’deki bir ofiste bulunan Alameda’yı kurduktan kısa bir süre sonra temasa geçti. Kahve içtiler ve Bay Bankman-Fried, ona anlatamayacağı yeni bir projeye yeni başladığını söyleyerek temkinli göründü. Ama sonunda Alameda için planlarını paylaşmaya karar verdi.

Mart ayında “‘Ah adamım, bu kulağa oldukça heyecan verici geliyor’ gibiydim” diye hatırladı. “Önümüzdeki hafta boyunca bunu düşünmeye devam ettim ve ‘Acaba şu anda Alameda’da neler oluyor?’ Kulağa kripto ticareti oldukça çılgınca geldi.”


Alameda, Bitcoin pazarındaki verimsizliklerden yararlanarak hızlı kar elde etti. Bay Bankman-Fried, kuruluşundan kısa bir süre sonra şirketi Hong Kong’a taşıdı ve burada Bayan Ellison sonunda küçük bir tüccar grubuyla ona katıldı. 2019’da FTX’i kurdu; yeni borsa zamanını daha fazla tüketmeye başlayınca, Bayan Ellison’ı ve başka bir tüccar olan Sam Trabucco’yu Alameda’nın ortak CEO’ları olarak atadı. Bay Trabucco, bu yılın başlarında görevi tamamen Bayan Ellison’a bırakarak istifa etti.

Sam Bankman-Fried, kantitatif ticaret firması Jane Street’te Bayan Ellison’a koçluk yaptı. Kredi… The New York Times için Erika P. Rodriguez

Alameda ve FTX arasındaki ilişki, Bay Bankman-Fried’in imparatorluğunun çökmesine yol açan ilk günahtı. Alameda, FTX platformunda yoğun bir şekilde işlem gördü, bu da bazen FTX’in diğer müşterileri para kaybettiğinde fayda sağladığı anlamına geliyordu; bu, Bay Bankman-Fried’in bazen röportajlarda tartışmaktan rahatsız göründüğü bir çıkar çatışmasıydı.

Bayan Ellison, kriptonun popülaritesindeki patlamadan kâr elde etse bile, teknolojiye gerçek anlamda inanan biri değildi. 2021’in başlarında FTX’in resmi podcast’inde “Pek çok kripto projesinin gerçek değeri olmadığını düşünüyorum” dedi. etkili özgecilik taahhüdünün bir parçası olarak vermeyi planladığı. “Gençler riskten çok kaçınıyor” dedi.

Kariyeri ilerledikçe Bayan Ellison’ın sosyal ağ sitesi Tumblr’da “worldoptimization” adı altında blog yazarak sık sık gönderiler yayınladığına inanılıyor. Blog anonimdi, ancak hayatından belirli ayrıntıların yanı sıra genel Twitter hesabına bir bağlantı içeriyordu. Bir röportajda, Bay Bankman-Fried, blogun artık silinmiş olmasına ve blogun kendisine ait olduğunu alenen kabul edip etmediği net olmamasına rağmen, yazarın Bayan Ellison olduğunu doğruladı.

Blogun yazarı, 2019’da arşivlenmiş bir gönderide, etkili özgeciliğin “hırsın kaçınılmaz bir sonucu” gibi göründüğünü söyledi.

“Hayatımla ilgili bir şey yapmak istersem, yapacak ne var?” yazı dedi. “Para çok kolay.”

Geçen yıl, FTX Bahamalar’a taşındı ve Bayan Ellison, etkili özgecilik topluluğundaki diğer insanları onları takip etmeye teşvik etmeye başladı. Etkili bir özgeci forumda onun adına yazılan bir gönderi, “düşük vergi” ve “plajlar!”


Gönderide “Oldukça küçük bir ülke” yazıyordu. “Orada çok sayıda EA hareket ederse, EA bir şekilde etkili bir güç haline gelebilir.”

Bahamalar’da Bayan Ellison, New Providence adasındaki lüks bir tatil yeri olan Albany’nin beş yatak odalı çatı katında yaşıyordu. Alanı, aralarında Bay Bankman-Fried’in yanı sıra diğer iki üst düzey FTX yöneticisi olan Nishad Singh ve Gary Wang’ın da bulunduğu dokuz kişiyle paylaştı.

Dört ev arkadaşı, Bay Bankman-Fried’in kripto servetiyle finanse ettiği etkili bir fedakar grup olan FTX Future Fund’ın yönetim kurulunda yer aldı. Nisan ayında Bayan Ellison, Bay Singh ve Bay Bankman-Fried, diğer etkili fedakarlar tarafından kurulan az bilinen bir yapay zeka laboratuvarı için 580 milyon dolarlık bir finansman turuna katıldı. Başlangıç, etkili özgeci inanç sisteminin önemli bir parçası olan “güvenli yapay zeka” oluşturmayı amaçlıyordu.

Konuya aşina olan ve hassas konuları tartışmak için anonimlik isteyen iki kişiye göre, FTX liderlik ekibinin hayırsever taahhütleri zaman zaman senden daha kutsal bir tavırla kendini göstererek kliğin dışındaki meslektaşları yabancılaşmış ve yargılanmış hissettiriyor. İnsanlardan birinin söylediğine göre Bayan Ellison bazen açık sözlüydü ve diğer personele kendini beğenmiş diye vurdu.

FTX Bahamalar’a taşındıktan sonra, Bayan Ellison başkalarını da takip etmeye teşvik etti. Kredi… The New York Times için Erika P. Rodriguez

İnternette, Alameda’nın yönetimi konusunda da küstah olabilir. Worldoptimization hesabındaki bir Tumblr gönderisine göre, diğer şirketlerin üst düzey yöneticileriyle görüşmelerini bitirdiğinde, kendi kendine, “Aman tanrıya şükür, onları gerçek bir yetişkin olduğuma inandırdım” diyordu. Konuya aşina olan kaynaklar, Alameda ve FTX’te tacirlerin uzun saatler boyunca tetikte kalmak için Adderall benzeri uyarıcıları sık sık kullandığını söyledi – Bayan Ellison’ın alenen kabul ettiği bir alışkanlık gibi görünüyordu.

2021’de “Pek çok olağan, ilaçsız insan deneyiminin ne kadar aptalca olduğunu takdir etmenizi sağlamak için düzenli amfetamin kullanımı gibisi yok” diye tweet attı.


Son iki haftadaki krizden önce bile Alameda’nın başının büyük belada olduğuna dair işaretler vardı. Yakın tarihli bir iflas başvurusuna göre, şirketin üç aylık mali tabloları hiçbir zaman denetlenmedi. Özel iş görüşmelerini açıklamak için kimliğinin gizli kalmasını isteyen bir iş ortağı, geçen yılın sonlarında yöneticileriyle yaptığı bir görüşmenin kırmızı bayraklar çekmesinin ardından Alameda ile işini sonlandırdı. İş ortağı, Alameda’nın bilançosundaki 2 milyar dolarlık yatırımı temsil eden bir satır hakkında soru sordu – firmanın toplam varlıklarının önemli bir kısmı – ve Alameda temsilcileri bunun ne olduğunu açıklayamadı.

Ardından, 2 Kasım’da kripto haber sitesi CoinDesk, şirketin varlıklarının büyük bir bölümünün FTX’in icat ettiği kripto para birimi olan FTT’den oluştuğunu gösteren sızdırılmış bir Alameda bilançosuna dayanan bir makale yayınladı.

Rakip kripto borsası Binance’in CEO’su Changpeng Zhao, Alameda’nın finansal istikrarı konusunda endişeliydi. Kredi… The New York Times için Ore Huiying

Açıklama, Bay Bankman-Fried’in imparatorluğunun mali istikrarı hakkında endişeleri artırdı. 6 Kasım’da Bay Zhao, muazzam miktarda FTT satmayı planladığını duyurdu. O sırada jeton yaklaşık 22 dolardı; fiyatı çok düşerse FTX’in başı belaya girer.

Bayan Ellison, Twitter’da Bay Zhao ile yüzleşti: “Alameda bugün hepsini sizden 22 dolardan memnuniyetle satın alacak” dedi. Konuya aşina bir kişiye göre, sahne arkasında, küçük tüccar ekibine, kabaca bu seviyede teklifler vererek token fiyatını 22 $ ‘da tutmaları için emir verdi.

Ancak Bay Zhao’nun tweet’leri, bir banka soygununun kripto eşdeğerini başlattı ve müşteriler, FTX’teki varlıklarını geri çekmek için acele ettiler.

Konuya aşina bir kişiye göre, kriz ortaya çıktığında Bayan Ellison, Hong Kong’daki Alameda ofisini ziyaret ediyordu ve burada özel bir toplantı odasında çalışıyordu ve telefon görüşmelerini dinliyordu. Bay Zhao’nun tweet’lerinden iki gün sonra, Bay Bankman-Fried düşünülemez görünen bir şeyi duyurdu: Borsa, para çekme işlemlerini karşılayamayan “likidite sıkışıklığı” ile karşı karşıyaydı.


Bayan Ellison, ertesi gün çalışanlarla yaptığı bir toplantıda, konuyu bilen ve şirket içi tartışmaları paylaşması için anonimlik verilen bir kişiye göre, Alameda’nın hesaplarındaki açıkları telafi etmek için FTX’ten müşteri fonlarını aldığını itiraf etti. Kişi, Bayan Ellison’ın sesinin ağlamaklı çıktığını söyledi ve gruba üzgün olduğunu söyledi. FTX’in şu anda alacaklılara 8 milyar dolar borcu var ve firmanın mali durumunu bilen kişilere göre, Alameda’ya borç verdiği miktar 10 milyar dolara kadar çıkıyor.

Alameda personeli şok oldu. Haberler yayılırken, Hong Kong’dan ayrılma ve yasal yardım arama planlarını tartışarak üzüntülerini dile getirdiler.

Bayan Ellison dahil edilmedi.

Erin Griffith ve Matthew Goldstein raporlamaya katkıda bulundu. Jack Begg, Kitty Bennett ve Alain Delaquérière araştırmaya katkıda bulundu.
 
Üst