ABD borç anlaşmazlığı hakkında SSS – temerrüde düşmenin sonuçları ne olur?

Kutuplar

Global Mod
Global Mod
Washington. ABD bir kez daha mali uçuruma bakıyor: Kongre kısa süre içinde ulusal borç limitini yükseltme konusunda anlaşmazsa, muhtemelen dünyanın en önemli borçlusu iflas etme tehlikesiyle karşı karşıya. Borç anlaşmazlığı son yıllarda tekrar tekrar kaynadı. Bununla birlikte, temerrüde düşmenin sonuçları ABD için – ve çok daha ötesinde – ağır olacaktır. Gerçekte neyle ilgili ve Alman ekonomisi için de tehlikeler nerede?


Devamını Okuyun


Devamını Okuyun

Demokratlar ve Cumhuriyetçiler neden ABD borcu için savaşıyorlar?


ABD’de devlet borcu yasal bir sınırla sınırlandırılmıştır. Bu sınır, Kongre tarafından düzensiz aralıklarla yükseltilmelidir. Kongre odalarında – Temsilciler Meclisi ve Senato – farklı çoğunlukların olması durumunda, bu genellikle siyasi tartışmalara yol açar. Şimdi aynı.

İlgili yasa, ABD borcu için belirli bir azami tutarı belirtir – bu, dünyadaki hemen hemen hiçbir ülkede yaygın olmayan nispeten katı bir prosedürdür. Üst sınır şu anda 31,4 trilyon dolar. Bu tavana çoktan ulaşıldığı için ABD, teknik jargonda “olağanüstü önlemler” olarak bilinen birkaç mali politika hilesiyle ancak ayakta kalabilir. Yani hazine neredeyse boş.


Devamını Okuyun


Devamını Okuyun

ABD borcu neden bu kadar önemli?


Amerika Birleşik Devletleri sadece dünyanın en büyük ekonomisi değil, aynı zamanda dünyanın en önemli borçlusudur. Amerikan devlet tahvilleri birinci sınıf bir uluslararası itibara sahiptir. Finansal bir yatırım olarak neredeyse rakipsizler. Son olarak, ABD finans piyasasının büyüklüğü buna katkıda bulunuyor. Sonuç olarak, ABD doları fiili bir dünya rezerv para birimi statüsüne sahiptir. Birçok ticari ve finansal işlemde, en azından kısa vadede değiştirilemez. Bu sistem sekteye uğrarsa, ciddi bir ekonomik çalkantı riski vardır.

Hangi sorunlar ortaya çıkabilir?


Dünya yakın geçmişte böylesine önemli bir temerrütten kurtulduğu için somut sonuçları tahmin etmek zordur. Bununla birlikte, ödeme gücüne sahip bir borçlu olarak ABD’ye olan güvenin sarsılması çok muhtemeldir. Büyük ABD bankası JP Morgan’daki uzmanlar, başlangıçta, emeklilik ödemeleri gibi önemli devlet harcamalarının en azından geçici olarak iptal edilmesi tehlikesini görüyorlar.

Bununla birlikte, küresel ekonomi için daha da önemlisi, Amerika Birleşik Devletleri’nde zaten var olan bir ekonomik gerileme riskinin artması olacaktır. Orta vadede, ABD’nin dış borcunu ödememesi durumunda doların küresel rezerv para birimi statüsü bile sorgulanabilir.


Devamını Okuyun


Devamını Okuyun




N’aber, Amerika?


Haftalık ABD haber bülteni, her iki Salı günü Amerikan siyaset, toplum ve kültür alanındaki gelişmeler hakkında arka plan bilgileri sağlar.

Bir tırmanışın Almanya ve Avrupa üzerinde ne gibi etkileri olur?


Landesbank Hessen-Thüringen’den bir uzman olan Ralfcircul, “Bu, pek çok eğer ve ama içeren bir soru” diyor. ABD gerçekten temerrüde düşerse, dolar çok değer kaybedebilir. Buna karşılık, euro önemli ölçüde değer kazanmalıdır. Runde, “Bu, zaten zor olan ekonomik durumdaki Alman ihracat endüstrisi için çok elverişsiz olurdu, çünkü daha güçlü euro, mallarını uluslararası alanda daha pahalı hale getirecek,” diye uyarıyor.

Sermaye piyasaları aracılığıyla küresel faiz oranlarında ek bir artış olması da muhtemeldir – bu da Almanya ve Avrupa ekonomisi için ağır bir yük olacaktır. Dolaşım, “Ancak, borç anlaşmazlığının gerçekte ne kadar sürdüğü, belirli etkiler için muhtemelen belirleyici olacaktır” diyor.

Siyasi bir anlaşma ne kadar gerçekçi?


Pek çok uzman hâlâ Demokratlar ve Cumhuriyetçilerin zamanında bir anlaşmaya varacağını varsayıyor. Bu hafta ABD Başkanı Joe Biden, Cumhuriyetçi müzakereci Kevin McCarthy ile tekrar bir araya geldi. Perşembe günü McCarthy, Beyaz Saray ile Cumhuriyetçiler arasında müzakere edilmiş bir anlaşmaya varılabileceğine dair iyimserliğini bir kez daha dile getirdi. Hazine Bakanı Janet Yellen uzun süredir fazla zaman kalmadığı konusunda uyarıda bulunuyor: ABD’nin ilk ödemeleri şimdiden Haziran başında başarısız olma tehdidiyle karşı karşıya.


Devamını Okuyun


Devamını Okuyun


Ancak geçmiş, tarafların nihayetinde kendilerini toparlayabileceklerini göstermiştir. VP Bank baş ekonomisti Thomas Gitzel, “Borç limiti 1960’tan bu yana 78 kez artırıldı” diyor. 2011’de, büyük siyasi çekişmelerin ardından neredeyse son dakikada borç limiti yükseltildiğinde de durum aynıydı. Ancak o sırada ABD, büyük derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s ile birinci sınıf borçlu statüsünü kaybetti. Bu tür derecelendirmeler, bir ülkenin itibarı ve finansman maliyeti açısından önemlidir.

Uzmanlar ayrıca tarihsel farklılıklara da işaret ediyor: JP Morgan uzmanlarına göre, partilerin siyasi konumları bugün on iki yıl öncesine göre daha da farklı. Ayrıca, yüksek enflasyon, yüksek faiz oranları ve zayıf bir ekonomi ile genel ekonomik koşullar bugün olduğundan tamamen farklıdır. Bu, finansal piyasaların bugünkü borç anlaşmazlığının tırmanmasına daha keskin bir tepki vermesi anlamına geliyor.

Haberler
 
Üst