Yatırım Yapmayı Düşündüğünüzde Haberleri Düşünmeyin

Bakec

Member
Haberler ne kadar kötüyse, o kadar az düşünmelisiniz.

Hayır, bu yaşam için iyi bir rehber değil. Ancak güncel olayların gürültüsünü kapatmak, yatırım yaparken makul bir yaklaşımdır.

Açık olmak gerekirse, kimsenin Rusların Ukrayna’yı vahşice işgalini görmezden gelmesini önermiyorum. Sırf sahadaki gerçekler çok rahatsız edici diye Ukraynalıların acılarını görmezden gelmek aşırı derecede duygusuz olurdu. Ukrayna’daki biri için – ya da kötü haber alan bir akraba ya da komşu için – hayatı daha iyi hale getirebilecek bir adım atmaya karar verdiyseniz, elbette yapın.

Ve tabii ki, sürekli olarak piyasaları düşünmesi gereken bir finans uzmanıysanız veya benim gibi onlar hakkında yazan bir muhabirseniz, haberleri görmezden gelmeniz mümkün değil.

Ama aynı zamanda bir çocuğunun üniversite eğitimi, bir ev ve emeklilik için para biriktirmiş çalışan bir adamım ve günün haberlerinin ne yaptığımı etkilememesi gerektiğini anladım. bir yatırımcı.

Aslında, yatırım modundayken, dünyadaki gürültüyü susturmaya çalışırım ve yalnızca yapabileceğim uzun vadeli taahhütlere odaklanırım. düşük maliyetli, geniş ölçüde çeşitlendirilmiş endeks fonlarında tuttuğum hisse senedi ve tahvilleri yapmaya gücüm yetiyor.

Karışıklık için özür dilerim

Haberlere tamamen dalmak ve haberden sakin bir şekilde soyutlanmak çok farklı yaklaşımlardır. Onları ayrı zihinsel bölmelerde tutmak en hafif tabirle zor olabilir. Bazı anlayışlı okuyucular, dünyanın durumu hakkında normalden daha fazla endişelendiğimi belirttiler ve bu endişelerin yatırımla ilgili sütunlarıma sızdığını söylüyorlar.

Bunun için özür dilerim.

Hayatımda, tüm sütunlarımda olmasa da, o bölmeleri ayrı ve su geçirmez tutmaya çalışıyorum. Bu yaklaşımda da yalnız değilim.

Davranışsal ekonomi alanındaki öncü çalışmaları nedeniyle 2017’de Ekonomi Bilimlerinde Nobel Anma Ödülü’nü kazanan Chicago Üniversitesi profesörü Richard H. Thaler’in de aralarında bulunduğu önde gelen ekonomistler tarafından verilen bir derstir.

Bir telefon görüşmesinde “Bazen haberleri kapatmanız gerekir” dedi. “Buna hiç dikkat etme.”

“Nudge” kitabının yazarı olan ve “The Big Short” filminde kendisi olarak karşımıza çıkan Profesör Thaler, dünyanın en iyilerinden biridir. İnsanların finansal kararlar verirken nasıl davrandıklarına dair otoriteler. The New York Times için Ekonomik Görüş köşeleri yazdığı onlarca yıl içinde onu iyi tanıdım ve Çarşamba gecesi onu aradım.

Kafamı karıştıran okuyuculara yardım etmek istedim ve ne tavsiyede bulunacağını sordum.

Piyasa zamanlaması hakkında bir hikaye

Profesör Thaler, “Aşağıdaki hikayeyi anlatabilirsiniz,” dedi. “Finans haber ağlarından biriyle sabah programlarından birinde röportaj yaptım ve bana ‘Piyasalar bir dahaki sefere çok oynak olmaya başladığında insanlar ne yapmalı?’ diye sordular. Tavsiyemin bu kanalı kapatıp ESPN’e geçmek olacağını söyledim.”

Bu, finans gazetecilerine söylenecek harika bir şey değil, dedim.

“Doğru,” dedi. “Hemen bir reklama geçtiler.”

Ama şaka yaparken, ciddi olduğunu da ekledi.

Tabii ki haberleri takip edin ve duygularınızın akmasına izin verin. Ancak yatırım kararlarınızı etkilemelerine izin vermeyin, dedi. Bunun için sakin olun ve bir plana sadık kalın. İyi bir planınız yoksa, tarafsız bir şekilde oluşturun.

“Benim meselem, bireysel yatırımcıların herhangi bir ani hamlesinin kesinlikle yanlıştan çok doğru olmadığını biliyoruz,” dedi Profesör Thaler. “Bir şey varsa, yanlış olma ihtimalleri doğru değil çünkü içgüdümüz, piyasalar düştüğünde satmak ve yükseldiğinde satın almak – ve yüksekten alıp düşükten satmak iyi bir strateji değil.”

Şu anda haberler endişe verici. Ama satmak için iyi bir zaman mı – yoksa akıntıya karşı çıkıp pazarlık aramak için mi? Söylemesi zor ve çok fazla fikir varken kimse gerçekten bilmiyor.

Bu nedenle, birçok akademik araştırmanın gösterdiğine göre, finansal piyasalara girip çıkmanın – jargonun dediği gibi “piyasanın zamanlamasını” – tutarlı bir şekilde ve uzun süreler boyunca iyi yapmak imkansızdır.

“Planınıza sadık kalın,” dedi Profesör Thaler. “Bu, ‘Düşüşlerde satın al’ ile aynı şey değil. Planınıza bağlı kalın ve bir dahi olduğunuzu düşünmeyin ve piyasayı yenebilirsiniz demektir. Çünkü muhtemelen yapamazsın.”

Peki iyi bir planı ne oluşturur? Bunu kendi başınıza veya güvenilir bir danışmanın yardımıyla çözmeniz gerekecek, ancak işte bazı temel bilgiler.

Bir acil durum fonuyla başlayın

İlk önce, acil bir durumla ilgilenmek için yeterli parayı ayırın. Profesör Thaler, bir çek veya tasarruf hesabında biraz hayatta kalma parası sakladığınızda, I tahvilleri olarak da bilinen enflasyon tahvilleri almayı düşünün dedi.

Bunları bir bankadan veya aracı kurumdan duymayabilirsiniz: Hazine’nin doğrudan ihraç ettiği tahvillerden para kazanamazlar. Şu anda tahviller yüzde 7,12 faiz ödüyor. Bu bir yazım hatası değil. Dezavantajları var ama büyük değil.

“Bu I tahvilleri bu amaç için mükemmeldir çünkü çok güvenlidirler ve gerçek bir acil durumda onları tasfiye edebilirsiniz,” dedi.

Rusya-Ukrayna Savaşı ve Küresel Ekonomi

Kart 1 / 6

Yükselen endişeler. Rusya’nın Ukrayna’yı işgali, borsanın sıkıntılarını artırarak ve yatırımcıları korkutarak dünya çapında bir dalgalanma etkisi yarattı. Çatışma halihazırda enerji fiyatlarında baş döndürücü artışlara neden oldu ve çeşitli ülkeleri ve endüstrileri ciddi şekilde etkileyebilir.

Enerji maliyeti. Petrol fiyatları zaten 2014’ten bu yana en yüksek seviyeye ulaştı ve işgalden bu yana yükselmeye devam etti. Rusya üçüncü en büyük petrol üreticisidir, bu nedenle daha fazla fiyat artışı kaçınılmazdır.

Gaz kaynakları. Avrupa, doğal gazının yaklaşık yüzde 40’ını Rusya’dan alıyor ve muhtemelen daha yüksek ısıtma faturalarıyla boğulacak. Doğal gaz rezervleri azalıyor ve Avrupalı liderler, Moskova’nın bölgenin Ukrayna’ya verdiği desteğe tepki olarak gaz akışını kesebileceğinden endişe ediyor.

Gıda fiyatları. Rusya dünyanın en büyük buğday tedarikçisidir; birlikte, o ve Ukrayna toplam küresel ihracatın yaklaşık dörtte birini oluşturuyor. Büyük ölçüde Rus buğday ithalatına bağımlı olan Mısır gibi ülkeler şimdiden alternatif tedarikçiler arıyor.

Temel metal kıtlığı. Otomotiv egzoz sistemlerinde ve cep telefonlarında kullanılan paladyum fiyatı, dünyanın en büyük metal ihracatçısı olan Rusya’nın küresel pazarlardan kesilebileceği korkusuyla hızla yükseliyor. Rusya’nın bir diğer önemli ihracatı olan nikelin fiyatı da yükseliyor.

Finansal kargaşa. Küresel bankalar, Rusya’nın yabancı sermayeye erişimini ve ticaret için çok önemli olan dolar, euro ve diğer para birimlerindeki ödemeleri işleme kabiliyetini sınırlandırmayı amaçlayan yaptırımların etkilerine hazırlanıyor. Bankalar ayrıca Rusya’nın misilleme amaçlı siber saldırılarına karşı da tetikte.

Düşük maliyetli endeks fonlarıyla çeşitlendirin

yatırım yapmaya gerçekten hazırsınız, temel varlıklarınız olarak düşük maliyetli endeks fonları kullanın. Profesör Thaler, çoğu insanın emekliliğe giriyor olsanız bile onlarca yıl yatırım yapmayı planlaması gerektiğini söyledi.

“Bugünlerde 60’lı yaşlardaki insanlar uzun yıllar yaşam beklentisine sahip” dedi.

60’larımdayım ve kendi uzun ömürlülüğüm üzerine bahse giriyorum, düzenli olarak borsaya ve tahvillere yatırım yapıyorum. Aynı zamanda 2011’de Thaler’ın bir sütununda yer alan bir tavsiyeye de uyuyorum: Sosyal Güvenlik’i 70 yaşıma kadar geciktirmek için ne gerekiyorsa yapıyorum. “Beklemek yapabileceğiniz en iyi yatırımdır” diye hatırlattı.

Özellikle ücretlerden sonra, tek tek hisse senetleri veya tahviller seçerek sürekli olarak piyasayı yenmek nadirdir. İmkansız değil: Warren Buffett bunu yıllarca yaptı, ancak getirileri bile düştü ve bu büyük yatırımcı, temel emeklilik holdingleri olarak bir S&P 500 endeks fonu ve Hazine bonoları tutmayı tavsiye ediyor.

Savaşlara ve ticari çatışmalara rağmen, piyasalar artık küreseldir, bu nedenle küresel hisse senedi ve tahvil fonlarını elinde tutmak muhtemelen en iyi yaklaşımdır.

Varlık tahsisi ve üstesinden gelebileceğiniz risk

Bir sonraki adım, ne kadar hisse senedi ve ne kadar tahvil tutulacağını bulmaktır. Herkese uyan tek bir cevap yok.

Risk yok, getiri yok, eski bir yatırım atasözüdür. Hisse senetleri tarihsel olarak tahvillerden daha fazla getiri sağlamıştır, çünkü onlara sahip olmanın daha fazla riski vardır.

Tarihsel getiriler gelecek için hiçbir garanti sağlamaz, ancak bir rehber işlevi görebilir. Vanguard, ABD endeks fonlarına dayalı dokuz hisse senedi-bono portföyü için getiriler yayınlıyor ve bunlar bilgilendirici. Örneğin, 1926’dan 2020’ye kadar, S&P 500 hisse senedi endeksi için en kötü yıl, yüzde 43,1 kaybettiği 1931 idi; en iyisi ise yüzde 54,2 kazandığı 1982 idi. Saf tahvil portföyü için en kötü yıl, yüzde 8,1 düştüğü 1969’du; en iyisi de yüzde 45,5’lik bir kazançla 1982’ydi.

Stok ve tahvil karışımları bu uç noktalar arasında bir yere düştü. Portföyüm yaklaşık yüzde 60 hisse senedi ve yüzde 40 tahvilden oluşuyor. Size uygun bir varlık tahsisi bulun.

Mevcut stok düşüşü zaten uykunuzu mahvediyorsa, çok fazla stok tutabilirsiniz. Ama haberlerin size ulaşmasına izin vermemeye çalışın. Uzun süredir bu işin içindesin. Endişeli olduğunuzda satmayın ve piyasa yükseldiğinde satın alın. Bu bir plan değil. Bu bir sorun.

“Eğlenceli bir şeyler yapın” dedi Profesör Thaler. Haberlerden uzak durun. Bir gazeteci olarak, bu benim için çalışmıyor. Ama yatırımcı olarak tabi. Haberlerden kısa tatiller alıyorum. Şimdi koşuya çıkıyorum.