Volkswagen gerçekten ne kadar kötü Bay Bratzel?

Kutuplar

Global Mod
Global Mod
Stefan Bratzel, Bergisch Gladbach'taki Ekonomi Uygulamalı Bilimler Üniversitesi'nde (FHDW) stratejik danışmanlığın yanı sıra otomotiv ve mobilite araştırmalarına yönelik bilimsel bir enstitü olan Otomotiv Yönetimi Merkezi'nin (CAM) kurucusu ve yöneticisidir. Enstitü, araştırmasının bir parçası olarak otomobil şirketi Volkswagen ile de ilgileniyor.

Devamını oku sonra Reklamcılık

Bay Bratzel, Volkswagen Grubu için işler gerçekte ne kadar kötü?

Volkswagen'in kısa vadede dramatik bir durumla karşı karşıya olduğunu düşünmüyorum. Ancak uyandırma çağrısı önemliydi ve haklıydı. Almanya'da şu anda büyük bir yapısal değişiklik yapılmazsa durum üç ila beş yıl içinde dramatik hale gelecek. Bu açıdan yıllardır var olan yapısal sorunların kitlesel olarak ele alınması önem taşıyor.

Bratzel: “Volkswagen markasının maliyet sorunları Çin’den gelen yüksek kârlarla gizleniyordu”

Bunlar hangi yapısal sorunlardır?

Bir yanda uzun zamandır sorun olan maliyet durumu var. Volkswagen markası için bu maliyet sorunları Çin'den elde edilen yüksek karlarla gizleniyordu. Wolfsburg'a transfer edildiler ve bu iş şimdilik bitti. Öte yandan VW'nin cazip bir ürün portföyüyle gelecekte nasıl daha başarılı olmak istediğine dair bir gelecek konseptine ihtiyacı var. Bu, tek başına maliyet tasarrufunun sizi uzun vadede başarıya giden yola geri götürmeyeceği anlamına gelir.

Volkswagen başarıya giden yola nasıl geri döner?

Hedeflerin nispeten açık olduğunu ve artık Volkswagen'de de iyi belirlendiğini düşünüyorum. Elektromobilite konusu ve geniş bir ürün yelpazesi ile ilgili. Düşük fiyatlı araç segmentlerinde de cazip tekliflerinizin olması gerekiyor. Ancak aynı zamanda gelecekteki alanlarda teknolojik liderliği sürdürmekle de ilgilidir. Bununla yalnızca elektromobilite alanında değil, aynı zamanda ve özellikle de geleceğin yeni ve önemli konusu olan otonom sürüşü kastediyorum. Volkswagen'in de ön planda olması gerekiyor. Bunun mümkün olan en kısa sürede gerçekleşmesi gerekiyor. Volkswagen, rekabetin son derece güçlü olması nedeniyle beygir gücünü yola koymak zorunda.

../dpa-ServiceLine-images/large/urn-newsml-dpa-com-20090101-200124-99-609737_large_4_3.jpg

Bergisch Gladbach'taki Otomotiv Yönetimi Merkezi'nden Stefan Bratzel.

Kaynak: Frank Rumpenhorst/dpa-tmn

Volkswagen neden geleceğin e-mobilite alanında bu kadar zor zamanlar yaşıyor?

Volkswagen'in e-mobiliteyi ilgili rakipleriyle karşılaştırıldığında çok geç ve çok az odaklanarak takip ettiğine inanıyorum. Volkswagen'in bu alanda, örneğin Tesla veya tamamen e-mobiliteye odaklanabilen bazı Çinli sağlayıcılarla karşılaştırıldığında yapısal bir dezavantajı var. E-mobilitenin gelişimi rekabetçi maliyetlerle gerçekleşmelidir. Bunu başarmak için ürün geliştirmenin daha verimli ve hızlı hale getirilmesi ve üretim maliyetlerinin düşürülmesi gerekiyor. Tesla ve Çinli otomobil üreticileri burada referans noktasıdır.

Yakın zamanda ZDF'nin “Markus Lanz” programı hakkında Volkswagen'deki kapasite fazlasının üçte biri hakkında konuştunuz. Bunun nedeni nedir ve sonuçları nelerdir?

Bunun başlıca nedenleri ise Avrupa pazarının 2019 yılına, yani Korona dönemi öncesine göre ciddi oranda daralması. Avrupa'nın otomobil pastası küçüldü. Avrupa'da yaklaşık yüzde 25'lik pazar payına sahip pazar lideri VW'nin özellikle zarar gördüğü nokta da burasıdır. Ayrıca Almanya'daki lokasyonlar genellikle Çek Cumhuriyeti, İspanya veya Slovakya'daki lokasyonlardan daha yüksek maliyetlerle üretim yapıyor. Gelecekte araçların nerede üretileceği sorusuna gelindiğinde Almanya lokasyonlarına eleştirel bir gözle bakılıyor.

Bazıları VW'deki en büyük sorunun Aşağı Saksonya eyaletinin gruba dahil olması olduğuna inanıyor. Siz de öyle mi görüyorsunuz?

Bu katılımın Volkswagen'in temel sorunu olduğunu düşünmüyorum. Ayrıca Aşağı Saksonya eyaletinin hissedar olmasıyla da uzun süre başarılı oldu. Ancak son on yılda Aşağı Saksonya eyaletinin katılımının, Almanya'daki lokasyonlarda uzun süredir görülen yapısal sorunların ortadan kaldırılmasına ve bunların baskıyla ele alınmasına yardımcı olmadığı açık. Sorun durumunu iyileştirmek için her zaman küçük bir şeyler yapıldı, ancak hiçbir zaman yapısal sorunları tamamen çözmeye yetmedi.

29 Ekim 2024, Aşağı Saksonya, Hannover: ID.3 elektrikli otomobilin üzerinde bir Volkswagen logosu. Avrupa'nın en büyük otomobil üreticisi, maliyet düşürücü önlemler nedeniyle fabrikalarını kapatma tehdidiyle karşı karşıya. Fotoğraf: Julian Stratenschulte/dpa +++ dpa-Bildfunk +++

29 Ekim 2024, Aşağı Saksonya, Hannover: ID.3 elektrikli otomobilin üzerinde bir Volkswagen logosu. Avrupa'nın en büyük otomobil üreticisi, maliyet düşürücü önlemler nedeniyle fabrikalarını kapatma tehdidiyle karşı karşıya. Fotoğraf: Julian Stratenschulte/dpa +++ dpa-Bildfunk +++

VW krizde: “Burada olup bitenler tarihin ötesinde bir şey değil”

Golf ve Passat gibi en çok satan modeller, şirketi halihazırda birçok krizden kurtardı. Ancak şimdi asıl iş zayıflıyor ve zorluklar artıyor. Wolfsburg'da şu anda tekrar tekrar söyleniyor: “Bu sefer farklı”.

Pek çok insanı ilgilendiren bir diğer konu da şirketlerdeki hastalık oranının yüksek olması. Sizin bakış açınızdan VW nasıl görünüyor?

Kesin rakamları yalnızca VW biliyor. Ama sektör rakamlarını biliyorum. 2024'ün ilk yarısında yine otomotiv endüstrisinde rekor düzeylerde hastalık görülüyor. Bu durum eleştirel bir bakış açısıyla ele alınmalı çünkü diğer ülkelerdeki bölgelerde hastalık oranları önemli ölçüde düşük ve hastalık oranları 2014'e kıyasla önemli ölçüde arttı. Almanya'da maliyet sorunu Bu hem personel maliyetlerine olumsuz etki ediyor hem de Almanya'da yapısal bir sorunumuzun olduğunu gösteriyor. Ve bu şu soruyu gündeme getiriyor: Almanya'daki çalışanlar diğer Avrupa ülkelerine göre çok daha mı hasta, yoksa motivasyon eksikliği gibi başka nedenler mi çok önemli?

Günümüzde çalışanların işverenleriyle özdeşleşmelerinin azaldığı hissi var. Bunu VW'de de fark ediyor musunuz?

Aslında otomotiv sektöründe firmayla bağın olması gerekenden daha zayıf olduğunu görüyoruz. Özellikle şirketlerin bazen, yönetim düzeyindeki insanları bile ev ofislerinden ofise getirmenin zor olduğunu biliyoruz. Şu anda rekabetle karşılaştırıldığında tamamen yanıltıcı olan, tam maaş tazminatlı dört günlük hafta tartışmaları var. Ve Almanya'da, özellikle de otomotiv endüstrisinde şu anda oldukça rahat bir bölgede olduğumuz hissine kapılıyorsunuz. Bu da “saldırgan zihniyetinin” eksikliğine yol açıyor. Bununla, yeni konuları hızla ele almaya çalışan, sektörün geleceğini güvence altına almaya çalışan yeni bir zihniyetten bahsediyorum. Almanya'da nüfusun geniş kesimlerinde büyük bir kültürel eksiklik var. Almanya'nın başarıya giden yola geri dönmesi için bu durumun değişmesi gerekiyor.