Twitter Yönetim Kurulu, Elon Musk ile Savaşmaktan Onu Kabul Etmeye Nasıl Geçti?

Bakec

Member
Twitter’ın panosu yolun sonuna gelmişti.

24 Nisan’dı. Deri günler önce, dünyanın en zengin adamı Elon Musk, Twitter’ı 54.20 dolara hisse başına satın almak için talep edilmemiş bir teklifte bulundu. Beklenmedik teklifle alarma geçen ve teklifin gerçek olup olmadığından emin olmayan sosyal medya şirketi, Bay Musk’ın daha fazla hissesini biriktirmesini durdurmak için bir “zehir hapı”, savunma manevrası benimsemişti.

Ancak o Pazar günü Twitter’da seçenekler tükeniyordu. Bay Musk, teklifi için finansman sağlamıştı ve tweet’leriyle şirkete ihtiyaç duyuyordu. Saatlerce süren tartışmalardan ve Twitter’ın planlarını ve finansmanını inceledikten sonra, 11 yönetim kurulu üyesinin boğuştuğu sorular – şirketin hisse başına değeri 54,20 dolardan fazla olabilir mi? başka bir teklif veren çıkar mı? — hepsi tatmin edici olmayan bir cevaba yol açtı: Hayır.

24 saatten kısa bir süre sonra, 44 milyar dolarlık gişe rekorları kıran anlaşma açıklandı.

“Size söyleyeceğim şey, risk, kesinlik ve değer analizine ve algısına dayanarak, yönetim kurulu oybirliğiyle Elon’dan gelen teklifin hissedarlarımız için en iyi değeri temsil ettiğine karar verdi.” Başkan, Pazartesi günü The New York Times’ın dinlediği bir çağrıda şirketin 7.000’den fazla çalışanına söyledi.

Bay Musk’ın Twitter’ı satın almasının temel gizemi, şirket yönetim kurulunun nasıl zehirli bir hap yerleştirmekten sadece 11 gün içinde ona satış yapmayı kabul ettiğidir. Çoğu megadealde, zehirli bir hapın benimsenmesi uzun süreli bir kavgaya yol açar. Taktik, bir şirketin savaşmaya niyetli olduğunun açık bir işaretidir. Müzakereler daha sonra sürüklenir. Bazen alıcılar uzaklaşır.

Ancak, kamuya açık konuşma yetkisi olmayan, işleme yakın bir düzine kişiyle yapılan görüşmeler, Twitter yönetim kurulunun ne kadar az seçeneği olduğunu gösteriyor.

Anlaşma danışmanlarının savuşturmaya hazır olduğu birçok alıcı türü varken – düşmanca olanlar, saldırgan olanlar, alçakgönüllü ve sonra pazarlık etmeye istekli olanlar – Twitter, Bay Musk’ta olmayan bir alıcıyla karşı karşıya kaldı. herhangi bir anlaşma oyun kitabında. Özünde, “bilinmeyen bir miktar” alıcısıydı, fiyatta taviz vermeyen ve şirketi herkesin önünde çöpe atmaya hazır biriydi ve sınırlı bir özenle bir anlaşma yapmak için hatırı sayılır servetini kullanıyordu.

“Normal alıcılar aslında, ‘Eh, bilirsiniz, aslında içerideki insanlarla konuşmak ve işin nasıl gittiğini görmek ve halka sunulandan daha fazla veri almak istiyoruz’ diyebilir” dedi Edward. Rock, New York Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde kurumsal yönetim profesörü. “İlginç olan şey,” dedi, Twitter yönetim kurulu “kısa sürede bir anlaşmaya vardı – ve böyle koşulsuz bir anlaşma.” Anlaşmanın hızını “olağandışı” olarak nitelendirdi.

Twitter, yönetim kurulu tartışmaları hakkında yorum yapmayı reddetti. Bay Musk, yorum talebine yanıt vermedi.

Bir anlaşmanın temeli, Bay Musk’ın Twitter hissesi satın almaya başladığı ve sonunda şirkette yüzde 9’dan fazla hisse oluşturduğu Ocak ayında atıldı. Nisan ayı başlarında bir menkul kıymetler dosyasında hisselerini duyurduğunda, Twitter ona bir yönetim kurulu koltuğu teklif etti. Bay Musk, fikrini değiştirmeden önce kısaca bu fikri kabul etti.

Bunun yerine, 13 Nisan akşamı Bay Musk, 2016’dan beri Twitter’ın başkanı olan Bay Taylor’a bir metin mesajı gönderdi. (Mr. Taylor aynı zamanda Salesforce yazılım şirketinin ortak yöneticilerinden biridir.)

Görüşten: Elon Musk’s Twitter

Yorum Times Opinion yazarları ve köşe yazarları milyarderin Twitter’ı satın almak için yaptığı 44 milyar dolarlık anlaşma hakkında.

• Farhad Manjoo: Birçok kişi Twitter’ın Musk altında kötüleşebileceğinden endişe ediyor. Ama çok daha iyi hale gelmesi için de yer var.
  • Amelia Tait: Musk’un geliştirmeyi umduğu şey anlamsız konuşmaysa, o zaman belki de Twitter’ı satın alması gerçekten mantıklıdır.
  • Anand Giridharadas: Musk, ifade özgürlüğü konusunda kusurlu bir anlayış benimsemiştir. Bu, anlaşmayı özellikle tehlikeli kılıyor.
  • Ezra Klein: Twitter sohbeti oyunlaştırmak için tasarlandı ve Musk bunu biliyor. Bu, onu platformun etkisini doğru boyuta getirmeye zorlayabilir mi?
  • Pamela Paul: Twitter’ın üzerine çöken “Elon Muskiness” bulutu, platforma veda dalgasını başlatacak.
“Size bu gece bir teklif mektubu göndereceğim, sabah açıklanacak,” diye yazdı Bay Musk, Bay Taylor’a. Borsa bir menkul kıymet dosyasına dahil edildi.

Ertesi sabah, Bay Musk’tan çıplak bir teklif mektubu geldi. Twitter’ı hisse başına 54.20 dolara satın alma niyetini açıkladı, ancak şirketle veya finansmanla ilgili planları hakkında çok az ayrıntı vardı.

Twitter’ın başkanı Bret Taylor şirket çalışanlarına “Elon’dan gelen teklif hissedarlarımız için en iyi değeri temsil etti” dedi. Kredi… David Paul Morris/Bloomberg

Bay. Musk, iki bankacı Anthony Armstrong ve Michael Grimes’ın hizmetlerinden yararlanarak yatırım bankası Morgan Stanley’i tuttu. Morgan Stanley’nin teknoloji bankacılığı uygulamasının başındaki Bay Grimes, Facebook ve diğer teknoloji şirketlerinin 2012 halka arzını yönetirken, Bay Armstrong uzun zamandır bir teknoloji bankacısıydı ve yakın zamanda şirket başkan yardımcılığına terfi etmişti.

Twitter yönetim kurulu, Bay Musk’ın teklifini nasıl ele alacağını tam olarak bilmiyordu, tartışmalar hakkında bilgisi olan kişiler söyledi. Bay Musk’ın şirket satın alma konusunda bir sicili yoktu ve 2018’de otomobil üreticisi Tesla’yı özel olarak alacağını tweetlediği ancak daha sonra bunu yapmadığı bir tweet de dahil olmak üzere bazı anlaşmaları takip etmemişti.

Bay Musk’ın teklifinin kamuoyuna açıklanmasından bir gün sonra, Twitter yönetim kurulu oybirliğiyle zehir hapına izin vererek onu yavaşlatmaya karar verdi. Twitter kendini savunmak için uzun süredir bankacısı olan Goldman Sachs’a ve JPMorgan Chase’e döndü. meşru tavsiyesi için, hukuk firması olan simpson thacher & bartlett’i, uzun süredir devam eden hukuk firması wilson sonsini’ye ek olarak ekledi.

JPMorgan yorum yapmayı reddetti. Morgan Stanley, Goldman Sachs ve Simpson Thacher hemen yorum yapmadı.

Bay Musk yılmadı. Bankacıları, bir Twitter anlaşması için on milyarlarca doları finanse etmeye başladı. Danışmanları, muhtemel borç verenlere Bay Musk’ın hedeflerini belli belirsiz bir şekilde özetleyen birkaç sayfa sundu. Görüşmeler hakkında bilgisi olan bir kişi, milyarderin doğrudan bankalarla da görüştüğünü söyledi.

Bu, Citigroup, Bank of America, BNP Paribas ve diğer bankaları paralarını yatırmaya ikna etmeye yardımcı oldu. Bay Musk’ın planları hakkında ayrıntılı bilgi verilmemesine rağmen, kredi verenler girişimcinin geçmişteki başarıları ve serveti tarafından kısmen güvence altına alındı, dedi kişi.

Bay Musk ayrıca bir anlaşma için Twitter’da kampanya yürüttü. Şirketin yönetim kurulu teklifini kabul etmezse, teklifini sözde bir ihale teklifinde doğrudan hissedarlara götüreceğini ima etti. 16 Nisan’da, “Beni ihale sev” tweetini attı. Üç gün sonra, F. Scott Fitzgerald’ın “İhaledir Gece” adlı romanına atıfta bulunarak “____ is the Night” tweetini attı.

Twitter’ın panosu kırıldı. 16 Nisan’da, Kasım ayında CEO’luk görevinden ayrılan ve yönetim kurulu üyesi olan bir Twitter kurucusu Jack Dorsey, yönetim kurulunun “şirketin sürekli işlevsizliği” olduğunu tweetledi. Bir Twitter kullanıcısı tarafından bunu söylemesine izin verilip verilmediği sorulduğunda, Bay Dorsey “hayır” yanıtını verdi.

Bay Dorsey’in eleştirisi, anlaşma üzerinde çalışan iki kişi, diğer yönetim kurulu üyelerini ve Twitter yöneticilerini sıraladı. Bir kişi, Bay Taylor’ın Bay Dorsey’den olumsuz tweet atmayı bırakmasını istediğini söyledi. Bay Dorsey, Twitter’ın yönetim kuruluna göndermeler göndermeye devam etti.

Bay Dorsey’in bir sözcüsü yorum yapmayı reddetti. Bay Taylor’ın bir sözcüsü yorum yapmaktan kaçındı.

Twitter kurucusu Jack Dorsey, şirketin yönetim kurulu hakkında eleştirel bir tweet attı. Kredi… The New York Times için Alfonso Duran

21 Nisan’da, Bay Musk 46.5 milyar dolarlık finansman sağladı. Morgan Stanley ve diğer borç verenlerden 13 milyar dolarlık borç finansmanı için taahhütler alırken, başka bir banka grubu Tesla’daki hissesine karşı 12,5 milyar dolarlık kredi sözü verdi. Bay Musk, Twitter’ın geri kalan öz sermayesini satın almak için 21 milyar dolar daha nakit kullanacağını da sözlerine ekledi.

Finansman, Twitter yönetim kurulunu Bay Musk’ı ciddiye almaya zorladı. Müzakerelere aşina iki kişi, şirket için başka bir teklif gelmediğini söyledi.

Elon Musk Twitter’ı Nasıl Satın Aldı

Kart 1 / 6

Gişe rekorları kıran bir anlaşma. Dünyanın en zengin adamı Elon Musk, ünlü değişken milyarderin Twitter’ı yaklaşık 44 milyar dolara satın almak için imkansız görünen bir girişimini sınırladı. Anlaşma şu şekilde gelişti:

İlk teklif. Sn. Musk, Twitter’ı özel bir şirket haline getirmek istediğini ve insanların hizmette daha özgürce konuşmasını istediğini söyleyerek, etkili sosyal ağ için 40 milyar dolardan fazla istenmeyen bir teklifte bulundu.

Yanıt. Twitter’ın yönetim kurulu, Bay Musk’ın teklifine “zehir hapı” olarak bilinen bir savunma mekanizmasıyla karşılık verdi. Bu çok yıpranmış kurumsal taktik, belirli bir eşiğin üzerindeki hisseleri satın almalarını daha pahalı hale getirerek bir şirketin potansiyel bir alıcı için daha az lezzetli olmasını sağlar.

Finansmanın güvence altına alınması. İlk teklifinin ayrıntılarının yetersiz olmasına ve Wall Street tarafından şüpheyle karşılanmasına rağmen, Bay Musk, teklifini finanse etmek için 46.5 milyar dolarlık taahhütleri güvence altına almak için hızla harekete geçti ve Twitter’ın yönetim kuruluna, ilerlemelerini ciddiye alması için baskı yaptı.

Bir anlaşma yapmak. Finansman sağlandığında, Twitter yönetim kurulu, teklifini görüşmek üzere Bay Musk ile bir araya geldi. İki taraf kısa sürede bir anlaşmaya vardı ve sosyal medya şirketi kendisini hisse başına 54.20 dolara satmayı kabul etti.

Sırada ne var? Hissedarlar, düzenleyiciler tarafından da gözden geçirilecek olan teklife oy verecek. Anlaşmanın kapanmasının üç ila altı ay sürmesi bekleniyor. Bu arada, inceleme muhtemelen yoğun olacak ve Bay Musk’ın şirketle ilgili planları hakkında birkaç soru kaldı.

Twitter’da Bay Taylor, çalışanların belirsizliğini ve bir anlaşmanın toplumsal sonuçlarını, yönetim kurulunun güvene dayalı göreviyle karşılaştırdı. durum dedi. Bu, Twitter’ın Bay Musk’ın öne sürdüğünden daha iyi bir değer elde edip edemeyeceğine dayalı bir karar vermek anlamına geliyordu.

Bay Taylor ve diğer yönetim kurulu üyeleri, Twitter’ın kullanıcı ve gelir artışı beklentilerinin gerçekçi olup olmadığını tartıştı. Son 10 yılın sekizinde kâr elde edemeyen San Francisco şirketi, agresif iş hedefleri belirlemişti.

Twitter da başlangıçta pandemiden yararlandı, yeni kullanıcılar çekti ve hisselerini Şubat 2021’de 77 doların üzerine çıkardı. Ancak reklamcılık işi rakiplerinin gerisinde kaldı ve pandemi artışı azaldıkça, hisseleri 40 doların altına düştü.

Yine de, bazı yönetim kurulu üyeleri, özellikle Twitter’ın gemiyi düzeltmek için Bay Dorsey de dahil olmak üzere bu tür rakamlara güvendiği için, Bay Musk gibi kurtarıcı bir figürün devreye girmesi konusunda temkinliydi, iki kişi söyledi.

Tartışmalara yakın bir kişi, Musk’ın Twitter için bir ihale teklifi başlatmaya hazırlanmaya başladığını söyledi. Twitter’ın yönetim kurulunda potansiyel bir müttefiki olan Egon Durban’da, özel sermaye şirketi Silver Lake’in eş genel müdürü ve Tesla’yı özel almak için 2018’deki başarısız çabasında Bay Musk ile birlikte çalıştı. Ancak Bay Durban, yönetim kuruluna Silver Lake’in bir devralma için finansman sağlamak için Bay Musk ile birlikte çalışmadığını açıkça belirtti, dedi iki kişi.

Bir sözcü aracılığıyla Bay Durban yorum yapmayı reddetti.

Twitter yönetim kurulu üyesi Egon Durban, Bay Musk sosyal medya hizmetini satın almaya çalışırken Bay Musk ile konuştu. Kredi… Cindy Ord/Getty Images

Geçen Cumartesi, Bay Musk Bay Taylor ile konuştu ve teklifini doğrudan Twitter’ın hissedarlarına götürmekle tehdit etti, açıkça düşmanca bir teklif başlatacağını söylemeden, çağrıyı bilen bir kişi söyledi.

Pazar günü, Twitter yönetim kurulu Bay Musk ile bir anlaşma yapmak zorunda olduğu sonucuna vardı. Şirket hisse başına 54.20$’ı tek başına yakalayamadı, yönetim kurulu üyeleri kabul etti ve beyaz şövalye gelmiyordu.

Bay Taylor, Bay Musk’a Twitter’ın bir satışla devam edeceğini söyledi, aramayı bilen bir kişi söyledi. Buna rağmen, Bay Musk, Bay Taylor’a düşmanca bir teklifi tehdit eden bir mektup gönderdi.

Twitter’ın danışmanları, Bay Musk’ın çekip gitmesi durumunda bir ayrılık ücreti ve teknoloji hisseleri düşmeye devam ederse özellikle önemli olabilecek anlaşmayı kapatmak için altı aylık bir zaman çizelgesi gibi anlaşmanın korunmasına odaklandı. Müzakerelere aşina bir kişi, Bay Musk’ın danışmanlarının, milyarderin her noktayı kişisel olarak imzalayarak finansman ayrıntılarını desteklediğini söyledi.

Pazartesi öğleden sonra anlaşma açıklandıktan sonra, Bay Musk bir zafer turu attı.

“Evet!!!” tweet attı, roket, yıldız ve kalp emojileri yayınladı.

Anupreeta Das, Maureen Farrell ve Kate Conger raporlamaya katkıda bulundu.