Starbucks CEO’su emekli oluyor ve Howard Schultz geçici şef olarak devreye giriyor.

Bakec

Member
Starbucks Çarşamba günü ani bir hareketle, 2017’den beri CEO’su olan Kevin Johnson’ın şirkette 13 yıl geçirdikten sonra emekli olduğunu söyledi.

Starbucks’a 1980’lerin başında katılan ve onu bir dünya devi haline getiren Howard Schultz, 61 yaşındaki Bay Johnson 4 Nisan’da görevinden ayrıldığında geçici CEO olarak göreve başlayacak. 68 yaşındaki Bay Schultz, en son Bay Johnson’ın devraldığı ve Bay Schultz’un yönetim kurulu başkanı olduğu 2008’den 2017’ye kadar olmak üzere önceki iki görevde genel müdürlük yapmıştı. Starbucks, bir arama şirketi tuttuğunu ve sonbahara kadar yeni bir lider seçmeyi beklediğini söyledi. 2018 yılında şirketten ayrılan Bay Schultz, şirketin yönetim kuruluna yeniden katılacak.

Duyuru, Starbucks’ın Çarşamba günkü Bay Johnson’ın konuşacağı yıllık hissedar toplantısından önce geldi. Bay Johnson, planlarını ilk olarak geçen yıl şirketin yönetim kuruluyla tartıştığını söyledi.

“Bir yıl önce, küresel pandemi sona ermek üzereyken, yönetim kuruluna Starbucks’tan emekli olmayı düşüneceğimi işaret ettim,” dedi Bay Johnson bir şirket açıklamasında. Starbucks hisseleri Çarşamba günü yüzde 6’dan fazla yükseldi.

Bay Johnson yönetiminde Starbucks pandeminin en büyük kazananlarından biriydi. Covid ile ilgili kısıtlamalar ülke çapında restoranları misafirlere kapattığından, Starbucks müşterilere hızlı bir şekilde latte ve atıştırmalıklar sunmak için arabaya servis, uygulama ve sadakat ödül programını başarıyla kullandı ve büyüttü. 2021 baharına kadar Starbucks, restoranlarındaki satışların pandemi kapanışlarından “tam bir iyileşme” sağladığını söyledi.

3 Ekim 2021’de sona eren geçen mali yılda Starbucks, pandeminin ülkenin bazı kısımlarını haftalarca kapattığı bir önceki yıla göre gelirlerinin yüzde 23’ten veya 6 milyar dolardan 29 milyar dolara yükseldiğini gördü. Faaliyet geliri iki katından fazla artarak 4.8 milyar dolara ulaştı.

Ancak Starbucks’ın mali durumu sağlam olsa da, şirket son aylarda bir mağaza sendikası dalgasını yönetmek için mücadele etti. Geçen Aralık’tan önce, şirketin 9.000 mağazasının hiçbiri sendikalaşmamıştı. Buffalo bölgesindeki iki mağazadaki işçiler Aralık ayında sendikalaşmaya oy verdiğinden, en az altı yerde sendikalaşma kararı alındı ve 100’den fazla mağazadaki işçiler sendika seçimleri için başvuruda bulundu.

Salı günü Starbucks, şirketin iş uyuşmazlıklarının en sonuncusu olan Phoenix’te sendika sürücüsüne karışan iki Arizona işçisini yasa dışı olarak cezalandırmakla suçlayan Ulusal Çalışma İlişkileri Kurulu’ndan bir şikayet aldı.

Sosyal medyada çalışanları sendikalaşma baskısı hakkında bilgilendiren ve toplayan SBWorkersUnited, Çarşamba sabahı, “Starbucks’ın sendika karşıtı kampanyasının lideri olan Howard Schultz için sendika bozmayı geride bıraktı. ve Starbucks’ın sendikalı geleceğini benimseyin.” Kasım ayında, Buffalo’daki üç Starbucks lokasyonunda sendikalaşmaya ilişkin oylama başlamadan hemen önce, Bay Schultz işçilerle konuşmak için geldi.

Şirket tarafından sağlanan bir tutanağa göre, Bay Schultz toplantıda çalışanlara “Mükemmel bir şirket değiliz” dedi. “Hatalar yapılır. Onlardan öğreniyoruz ve onları düzeltmeye çalışıyoruz.” Şirketin, sağlık yardımları ve hakkaniyet sunmak da dahil olmak üzere çalışanları tarafından doğru olanı yapma geçmişinin, onların çıkarlarını göz önünde bulundurduğunu gösterdiğini savundu.

Çarşamba günü yaptığı duyuruda Starbucks, Bay Johnson’ın Eylül ayına kadar yönetim kurulunda ve danışman olarak hizmet vermeye devam edeceğini söyledi. Geçen yıldan beri halefiyet planlaması yaptığını söyleyen şirket, sonbahara kadar yeni bir CEO’nun gelmesini beklediğini söyledi.

Bu, 1982’de Starbucks adlı küçük bir Seattle kahve dükkanına katılan ve daha sonra satın alan Bay Schultz’un şirkete liderlik etmek için geri döndüğü ilk sefer değil.

2000 yılında CEO olarak görevinden ayrıldıktan, ancak başkanlığını sürdürdükten sonra, Bay Schultz 2008’de geri döndü ve şirket ekonomide bir gerileme, bir akın ile mücadele ederken, o zamanın CEO’su olan Jim Donald’ın yerini aniden aldı. kahve rekabeti ve yanlış adımlar.

2010’da Harvard Business Review’a konuşan Bay Schultz, “Ocak 2008’de döndüğümde, işler aslında düşündüğümden daha kötüydü” dedi.

2017’de Bay Johnson, daha sonra Starbucks’ın başkanı ve Microsoft’ta eski bir üst düzey yönetici, CEO oldu. Bir yıl sonra, Bay Schultz icra başkanı ve yönetim kurulu üyesi olarak görevinden ayrıldı.