Robert Habeck nükleerin aşamalı olarak durdurulmasına ilişkin soruşturma komitesinde: Bakan saldırı modunda

Kutuplar

Global Mod
Global Mod
Berlin. Havalı ve her şeyden önce rahat; Robert Habeck kendini böyle tanıtmayı tercih ediyor. Ancak Perşembe günü ekonomi bakanı rahat görünmeye bile çalışmadı. Bunun da hiçbir anlamı olmayacaktı.

Daha sonra okuyun Reklamcılık

Yeşillerin Şansölye adayı, Federal Meclis Nükleer Araştırma Komitesi'ndeki sorgusuna midesinde öfkeyle geldi. Nükleer enerjinin kademeli olarak ortadan kaldırılması sürecinde manipüle ettiği ve hile yaptığı yönündeki suçlamalardan bıktı. Ve o gün durumu tersine çevirmek istiyor.

Bunu ilk hisseden kişi, o sabah Ekonomi ve Çevre Bakanlığı'nın “büyük ölçekli aldatıcı manevrasından” bahseden komite başkanı Stefan Heck (CDU) oldu.

Habeck, Heck'in artık hiçbir şeyin yanına kalmasına izin vermemeye kararlı görünüyor. Hangi mesleği yaptığına ilişkin resmi soru üzerinde zaten bir anlaşmazlık var – Habeck “politikacı” diyor, Heck ise cevabın “Federal Bakan” olması gerektiğini düşünüyor – bir anlaşmazlık var. Habeck, Birlik görevlisine “Federal bakanlık bir iş değil, geçici bir pozisyondur” dedi.

Komite başkanı Stefan Heck (CDU)

Komite başkanı Stefan Heck (CDU)

Kaynak: Getty Images

Açılış konuşmasında Rektör Yardımcısı siyasi rekabete de değiniyor. Kim ülkeyi Rus enerjisine bağımlı hale getirerek halkın refahını, ekonomisini ve arzını tehlikeye attı? diye soruyor. “Bu önceki hükümetlerinkiydi.”

Habeck: “Almanya bağımlı ve savunmasızdı.”

Habeck, göreve geldiğinde tehlikeli derecede boş gaz depolama tesisleri ve büyük koalisyonun son gününde verilen Nordstream 2 Baltık Denizi boru hattı için izin belgesi bulduğunu söyledi. “Rusya güçlü bir konumdaydı. Almanya bağımlı ve savunmasızdı.”

Takip eden aylarda kendisi ve şirketi bu bağımlılığın üstesinden gelmek ve son yıllardaki en tehditkar tedarik krizini önlemek için çok çalıştı. Habeck, “Bakanlık görevimin başlangıcından itibaren enerji güvenliğini eylemlerimin merkezine yerleştirdim” diye vurguluyor.

Bu aynı zamanda, 2022 baharından bu yana tartışılan, geri kalan üç Alman nükleer santralinin hizmet ömrünün olası uzatılması sorunu için de geçerli. Habeck, “Düşünme konusunda hiçbir yasak, hiçbir ideolojik tespit yoktu” diyor. Sloganı her zaman şu olmuştur: “Yardımcı olan ve işe yarayan şeyi yapın.”

Habeck, onun için belirleyici faktörün, teknik olarak mümkün olan reaktörlerin sürekli çalışmasının yaklaşmakta olan gaz kıtlığıyla mücadeleye katkıda bulunup bulunamayacağı olduğunu söylüyor. Ve cevap “hayır”dı.

2022 baharında yapılan genel okuma, başlangıçta planlanan yıl sonundaki kapatma tarihinden sonraya kadar uzatılan operasyonun, yaz aylarında elektrik santrali üretiminde bir azalma anlamına geleceği ve bunun sonucunda da sıcak bölgelerde elektrik üretimi için gaz tüketiminde bir artış olacağı yönündeydi. mevsim. Ancak gazdan tasarruf edilmelidir.

Habeck, hizmet ömrünün birkaç yıl uzatılması durumunda, enerji santrali operatörlerinin yeni yakıt çubukları için uzun tedarik süresine dikkat çekerek devletin sorumluluk ve sorumluluk üstlenmesini talep edeceğini söyledi.

RWE gibi operatörler bugün hala bu beyanı doğrulamaktadır. “Nükleer santralleri işletmeye devam etmenin siyasi bir karar olacağını her zaman vurguladık. Aynı zamanda, yüksek düzenleyici, teknik ve personel engelleriyle ilişkilendirilebilirdi,” dedi bir RWE sözcüsü, Almanya editoryal ağı tarafından sorulduğunda.

FDP ablukası nedeniyle Şansölye'nin güçlü sözü mü?

Habeck, yıl boyunca durumun yeniden değerlendirildiğini ve Şansölye'nin yetki sözüyle yürürlüğe konulan operasyonun Nisan 2023'e kadar uzatıldığını, santral operatörlerinden gelen yeni bilgiler ve santralin değişen çerçeve koşullarıyla gerekçelendiriyor. Avrupa elektrik piyasası. “Bu kararla yaşayabilirdim ve bunun uygun olduğunu düşündüm” diyor.

Hafızasına göre, FDP'nin ablukasını aşmak için Şansölye'nin yetki sözü gerekliydi. “İdeolojik nedenlerden dolayı” nükleerin aşamalı olarak durdurulmasının tersine çevrilmesi yönündeki azami talepte ısrar ettiler. Habeck, genişletme operasyonuyla ilgili olarak FDP lideri Christian Lindner'ın Şansölyelik'teki bir toplantıda “Bunu yapmak zorunda kalacağımı” söylediğini hatırlıyor Habeck.

15 Ocak 2025, Berlin: Eski Federal Maliye Bakanı Christian Lindner (FDP), nükleer silahların aşamalı olarak durdurulmasına ilişkin soruşturma komitesinin toplantısına katıldı. Fotoğraf: Carsten Koall/dpa +++ dpa-Bildfunk +++

15 Ocak 2025, Berlin: Eski Federal Maliye Bakanı Christian Lindner (FDP), nükleer silahların aşamalı olarak durdurulmasına ilişkin soruşturma komitesinin toplantısına katıldı. Fotoğraf: Carsten Koall/dpa +++ dpa-Bildfunk +++

Lindner, Habeck'i yanlış bilgi vermekle, Scholz'u ise güçlü bir söz düzenlemekle suçluyor

Bunu yaparken, önceki akşam yaptığı sorgulama sırasında Scholz'un, Yeşiller Partisi içindeki iletişimi Şansölye Yardımcısı için kolaylaştırmak için yetki sözünü kullanmak istediği izlenimini veren eski maliye bakanıyla çelişiyor.

Saatler sonra Şansölye Olaf Scholz komitenin son tanığı olarak üçüncü bir varyantı sunacak. Şansölye'ye göre, ne Lindner ne de Habeck uzlaşma yeteneğine sahip olmadığı için onun yetki sözüne ihtiyaç vardı. Şansölye, “İkisi de benim verdiğim kararı üç yönlü bir takımyıldızda verecek konumda değildi” diyecek.

Yani üç eski trafik ışığı görevlisinin her birinin gerçeğe ilişkin kendi versiyonu var, ancak Habeck bunu ifade ettiği sırada bilmiyor.

Habeck karşı saldırıya geçiyor

Dikkatli ve alçak sesle konuşan Scholz'un aksine Habeck, sorgulaması sırasında son derece kavgacı görünüyor. Örneğin Ekonomi Bakanı, komite başkanı Heck ile hararetli bir tartışma yaşıyor çünkü kendisini dosyaların kendi açıklamalarından farklı bir tablo göstermesiyle suçluyor. Habeck, CDU'lu siyasetçiye “Bu dosyaları söylemek isterim” diyor. “Şimdi!”

dpatopbilder - 15 Ocak 2025, Berlin: Federal Çevre, Doğa Koruma, Nükleer Güvenlik ve Tüketiciyi Koruma Bakanı Steffi Lemke (Alliance 90/Yeşiller), nükleerin aşamalı olarak durdurulmasına ilişkin soruşturma komitesinin toplantısına katıldı. (dpa'ya: “Lemke: Nükleer güvenlik en büyük önceliğimizdi”) Fotoğraf: Carsten Koall/dpa +++ dpa-Bildfunk +++

dpatopbilder - 15 Ocak 2025, Berlin: Federal Çevre, Doğa Koruma, Nükleer Güvenlik ve Tüketiciyi Koruma Bakanı Steffi Lemke (Alliance 90/Yeşiller), nükleerin aşamalı olarak durdurulmasına ilişkin soruşturma komitesinin toplantısına katıldı. (dpa'ya: “Lemke: Nükleer güvenlik en büyük önceliğimizdi”) Fotoğraf: Carsten Koall/dpa +++ dpa-Bildfunk +++

Soruşturma komitesinde Lemke: “Nasıl cevap vereceğime kendim karar veririm”

Heck, Habeck'e belgeleri aratır ve bunları yüksek sesle okur ve ardından kendi versiyonunun onaylandığını görür. “Bunun söylediklerimle nerede çeliştiğini bana açıklayın” diye talep ediyor. “Nerede çelişki görüyorsunuz?”

Diğer milletvekilleri de Habeck'in öfkesini hissediyor. Yanlış bir belge tahsis ederken FDP milletvekili Frank Schäffler'e, “Her şeyi bir tencereye atıp karıştırdıktan sonra buna sebze çorbası dememeye dikkat etmelisiniz” dedi.

Habeck, CSU Milletvekili Andreas Lenz'in Amerikan nükleer şirketi Westinghouse'dan yakıt çubuklarının kısa sürede teslim edilmesi yönünde bir teklif geldiği yönündeki iddialarına, enerji santrali operasyonlarını organize etmenin bir bakanın görevlerinden biri olmadığını söyleyerek karşı çıkıyor. “Benim konuşma seviyem CEO'larınkiyle aynı. Kantinin malzemelerini ya da nükleer santralin su tedarikini organize edemiyorum.”

Ankete nasıl hazırlandığı sorulduğunda Habeck kısaca tüm olay hakkında ne düşündüğünü açıkladı. “Bugün her zamankinden biraz daha fazla zamanım oldu” diyor. Dairemi temizledim, müzik dinledim, duş aldım ve bir şeyler yedim.”