Petrol Fiyatları Piyasa Oynaklığı Hafifledikçe Hafif Düşüyor

Bakec

Member
Petrol fiyatları, Pazar akşamı ticaretin başlangıcında, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırısı devam ederken son haftalardaki oynaklığa bir mola vererek düştü.

Uluslararası ölçüt olan Brent ham petrolü, Pazar gecesi erken saatlerde kabaca yüzde 1 düşüşle varil başına yaklaşık 111 dolardan işlem görüyordu. Aralık ayında, Rusya Devlet Başkanı Vladimir V. Putin, Başkan Biden’in Ukrayna’da “isteğe bağlı bir kısır savaş” olarak adlandırdığı şeye başlamadan önce, varil başına yaklaşık 65 dolara mal oldu. Amerikan kriteri olan West Texas Intermediate, yaklaşık yüzde 1,5 düşüşle 108 dolar civarında işlem görüyordu.

Geçen hafta piyasalar Amerikan yaptırımlarına hazırlanırken yükselen petrol fiyatları, dengelenme belirtileri gösteriyor. Salı günü, Başkan Biden, Ukrayna’daki savaşın cezası olarak Rus petrolünün ABD’ye akışını kapattı. Ayrıca Rus doğalgaz ve kömür ithalatını da yasakladı.

Bay Biden, Rus petrolüne yönelik bu tür agresif yaptırımlara yönelik çağrılara, yakıt fiyatlarını daha da yükselteceğinden endişe ederek, başlangıçta direnmişti – bir seçim yılında potansiyel olarak kutuplaştırıcı bir konu. Ancak Rusya, Ukrayna’ya yönelik saldırılarını tırmandırırken, kapsamlı yaptırımları duyurdu ve bu yaptırımların Amerikalılar için kaçınılmaz olarak daha fazla acı çekeceği konusunda uyardı.

“Amerikan halkıyla en başından beri aynı seviyede olacağımı söylemiştim” dedi geçen hafta. “Ve bununla ilk konuştuğumda, özgürlüğü savunmanın pahalıya mal olacağını söylemiştim.”

AAA’ya göre Pazar günü bir galon gazın ortalama fiyatı 4.325 dolardı. Bu, benzin fiyatlarının 2008’den bu yana neredeyse en yüksek seviye olan 4.009$’a ulaştığı bir hafta öncesine göre arttı, ancak Cumartesi gününe göre onda bir sent düştü.

Bay Biden’ın kararından önce bile ABD, toplam enerji kaynaklarının yüzde 10’undan daha azını temsil eden çok az miktarda Rus petrolü ithal etti. Ancak Rusya’yı ekonomik olarak daha da tecrit etmeyi amaçlayan adım, ülkenin Amerikan petrol alımlarından kâr etmesini etkili bir şekilde engelliyor.