Personeli değiştirmek neden çözüm değil?

Kutuplar

Global Mod
Global Mod
Bayan Esken, Olaf Scholz başarısız bir hükümetin şansölyesi ve her zamankinden daha sevimsiz. Seçim kampanyasında SPD'ye liderlik edecek doğru adam hâlâ o mu?

Daha sonra okuyun Reklamcılık

Olaf Scholz bizim şansölye adayımız. Onunla iyi bir kampanya yürütüp seçimi kazanabileceğimize inanıyoruz. Biz bunu 2021'de zaten başardık ve SPD'nin mücadele edebileceğini bir kez daha kanıtladık.

Bu arada giderek daha fazla Sosyal Demokratın şüpheleri var. Rolf Mützenich, kendi grubunda “homurdanmalar” olduğunu söylüyor. Bunu Willy Brandt House'da duymuyor musun?

Tabii ki üyelerimizin tartıştığını duyuyorum. Mevcut anket sayıları ve sürekli medya ateşi göz önüne alındığında, bu pek de şaşırtıcı değil. Olaf Scholz, Şansölye olarak ülkeyi küresel krizlerde başarılı bir şekilde yönetti ve bana göre seçim kampanyasına Olaf Scholz ile birlikte giriyoruz.

Ülkenin en popüler siyasetçisi Savunma Bakanı Boris Pistorius'u aday göstererek ivme yaratabilirler. Neden bu fırsattan yararlanmıyorsunuz?

Çünkü Olaf Scholz bu pozisyon için mümkün olan en iyi aday. Uluslararası sahnede deneyimli, ittifaklar kurmada başarılı ve kendi ülkesinde zorlukların üstesinden gelebileceğini birçok kez kanıtladı. Ne olursa olsun, personelin değiştirilmesinin tüm sorunları çözeceği fikrinin yanlış olduğunu düşünüyorum. Genellikle durum tam tersidir.

Trafik ışığı molasından ne öğrendiniz?

Bir ülkeyi yönetmenin oyunlarla değil, sorumluluk alma isteğiyle ilgili olduğu bana doğrulandı. FDP son birkaç ayda bunu kaybetti. En küçük parti olan koalisyonu yön değiştirmeye zorlamaya yönelik acımasız girişim, trafik ışıklarını temelinden yoksun bıraktı.

“Lindner, Scholz'a utanç verici bir şekilde ihanet etti”

Şansölye acil durum frenini daha erken mi çekmeliydi?

Hükümet başkanının görevi koalisyonu bir arada tutmak ve sürekli uzlaşma için çabalamak. Olaf Scholz bunu aylarca, yıllarca yaptı ve koalisyon ortağı tarafından utanç verici bir şekilde ihanete uğradı. Maliye bakanını görevden alma kararı muhtemelen daha önce verilebilirdi. Ancak Şansölye'nin ortak çözümler için mücadele etmeye devam etmesi sorumluluk duygusunu yansıtıyor.

Günlerce Şansölye'nin partisi ve muhalefet seçim tarihi konusunda sert bir şekilde tartıştı. Bu, politikacıların ruh hali hakkında ne söylüyor?

Friedrich Merz iki gün boyunca Ocak ayında şüpheli bir seçim tarihi için baskı yaptı ancak bunun çok iddialı olduğunu fark etti. CDU zaten Federal Geri Dönüş Görevlisine çirkin bir şekilde hakaret etmiş ve onun otoritesine olan güvensizliği körüklemişti. Böyle bir yaklaşım insanların devlet kurumlarına olan güvenini sarsma potansiyeline sahiptir. Nezaket, CDU liderinin geri dönen memurdan özür dilemesini gerektirecektir.

Sermaye Radarı

Hükümet bölgesinden RND bülteni. Her perşembe.

Birlik ile birlikte Federal Anayasa Mahkemesi'ni güvence altına almayı hâlâ başarabilecek misiniz?

Ben de bunu varsayıyorum. Federal Anayasa Mahkemesi ve Federal Meclis'in içtüzüğü fırtınalara karşı dayanıklı olacak şekilde tasarlanmalıdır. Demokrat partiler arasında bu konuda görüş birliği var.

Borç freni reformu ne olacak?

Bu konuda tartışmalar var. Bir reform mantıklı olacaktır çünkü devletin tüketim harcamalarına yatırımlarla aynı şekilde davranmaya devam etmemeliyiz. Altyapımızı yenilemek ve modernleştirmek yerine yok etmeye devam etmek gerçekten sorumsuzluk olur. Ancak Birliğin buna katılıp katılmayacağını söyleyemem.

“Savunmamızın finansmanını acilen konuşmamız gerekiyor”

Değilse, Robert Habeck'in talep ettiği gibi, Bundeswehr için en azından başka bir özel fon düşünülebilir mi?

Aslında savunmamızı finanse etmenin yollarını acilen konuşmamız gerekiyor. Özel fonla Bundeswehr'imizi daha iyi donatmayı ve NATO'nun yüzde 2 hedefine ulaşmayı başardık. Ancak açık olan şu ki, mevcut özel fonun süresi dolduğunda, para Bundeswehr'i gerekli ekipmanla donatmak için yeterli olmayacak. Bizim için açık: Normal bir bütçeyle bu sağlanamaz. Bunun yerine Bundeswehr'i finanse etmek veya Ukrayna'yı desteklemek için eğitimde, emekli maaşlarında veya altyapıda kesinti yapılmasını öneren herkes ülkeyi ateşe veriyor. Biz buna katılmayacağız.

Fonların bir kısmını vergi artışlarıyla finanse etmek istiyorsunuz. Şimdi konseptiniz için bir hesaplama var mı?

Yani öncelikle insanların yüzde 95'i için vergileri azaltmak istiyoruz. Ama evet, milyonlar kazananlar, büyük miraslar kalanlar ya da çok yüksek varlıklara sahip olanlar, onları topluluğumuzun finansmanına daha fazla dahil etmek istiyoruz. Bu bir adalet meselesidir. Çalışanlarının ücretlerini düşüren ancak kendilerine ortalama yüzde 11 daha fazla maaş verilmesine izin veren DAX yönetim kurulu üyelerinin, SPD liderliğindeki bir hükümet altında daha yüksek vergilere hazırlanmaları gerekiyor. Bizimkiler konseptin hesabını yapıyor.

Seçimden önce bitecek mi?

Bu, şu anda kısaltılmış süre içinde iddialı bir şey, ama biz bu işin üzerindeyiz.

“SPD şirketleri rahatlatmak istiyor”

Hükümet çökmeden kısa bir süre önce Olaf Scholz, sektörü Başbakanlık'taki zirveye davet etti. Şirketlere ne gibi yardım sözü verdi?

Tartışmalarda gizlilik konusunda mutabakata varıldı, dolayısıyla spesifik içerik hakkında herhangi bir bilgi veremiyorum. Ancak prensipte, satın alma bonusları ile elektrikli mobilitenin hızlanmasını, ateş yakmadan teşvik etmek istediğimiz açıktır. Ayrıca bürokrasiyi azaltma ve uluslararası düzeyde rekabetçi enerji fiyatları gibi devam eden sorunlar da var. SPD, örneğin ağ genişletme maliyetlerinin yeniden finansmanını artırarak şirketlerin üzerindeki yükü hafifletmek istiyor.

Christian Lindner aşırı düzenlemenin büyümenin önünde bir engel olduğundan yakınırken haklı değil mi? Örneğin asgari ücret veya tedarik zinciri kanunu nedeniyle sadece belgelendirme gereklilikleri bile çok büyük miktarda paraya mal oluyor.

Bürokrasi sorununu görüyoruz, yoksa bu sorunu yaşamazdık çeşitli bürokratizasyondan arındırma paketleri başlatıldı. Aynı zamanda, belgelendirme gerekliliklerinin bir nedeni var: Asgari ücret söz konusu olduğunda, bu gereksinimlerin aşılmasını önlemeyi amaçlıyorlar. Bu her zaman kurallara uyanlara ve bunun sonucunda rekabette dezavantajlı duruma düşmemeleri gerekenlere yardımcı olur.

Bu izlenim aldatıcı mı, yoksa yükseliş döneminde ekonomiye sürekli olarak yeni yükler getirenler öncelikle SPD'li çalışma bakanları mıydı?

Bu konulara çoğunlukla Sosyal Demokrat çalışma bakanları değil, tüm hükümetler karar verdi. Bunların çoğu son derece haklıdır, diğerlerinin ise güncelliğini yitirmiş veya hatalı olduğu ortaya çıkabilir. Bu nedenle hedeflere en iyi şekilde nasıl ulaşılabileceğini, yükün nasıl hafifletilebileceğini her zaman birlikte düşünmek zorundayız. Bazı durumlarda ekonominin de kendine bakması gerekiyor. Mesela günümüzde asgari ücrete ilişkin belge zorunluluğunu yerine getirecek çok iyi yazılımlar ve uygulamalar mevcut. Sadece onu kullanman gerekiyor.

“Vergi sınıfı 5 kadın istihdamını engelliyor”

Geriye dönüp baktığınızda, Avrupa'nın kendi konseptini takip edeceği açık olmasına rağmen, tedarik zinciri kanununda bir Alman kuralıyla ilerlemenin bir hata olduğunu söyleyebilir misiniz?

Tedarik zinciri kanunu konusunda Berlin ve Brüksel arasındaki koordinasyonun iyi olmadığını kabul ediyorum. Bu nedenle Şansölye, daha az bürokrasi ile uygulamayı teşvik etmek istediğini açıkça ifade etti.

Gerhard Schröder'in Gündem 2010'da gösterdiği gibi, Almanya'nın dağıtımdan üretime geçişe ihtiyacı yok mu?

Her şeyden önce altyapıya, verimli ağlara, aynı zamanda eğitim ve bakıma, sağlığa ve bakıma yatırım yapan verimli bir devlete ihtiyacımız var. İnsanlar ebeveynlerine veya çocuklarına güvenebileceklerini bildiklerinde ekonomi de bundan faydalanır. Pek çok anne şu anda yarı zamanlı çalışıyor, çünkü sürekli olarak kreşteki çocuk bakım sürelerinin yeniden kısıtlandığını belirten bir sonraki kısa mesajı beklemek zorunda kalıyorlar. Çünkü biliyorlar ki onların desteği olmadan çocuklarının eğitimi mümkün olmayacak. Bu konuda daha iyi olmamız lazım. Sistemler aileleri güvenilir bir şekilde desteklemelidir.

Daha iyi kreş bakımı ve vasıflı işçi sorunu çözüldü mü?

Bu bir yapı taşı ama çok önemli. Aynı zamanda daha fazla düzenlenmiş göçe de ihtiyacımız var ve bu ancak yurtdışından gelen stajyerlerin, öğrencilerin ve vasıflı işçilerin işleri için başlarının ve ellerinin serbest olmasıyla başarılabilir. Ve ben yine eşlerin ayrılmasından bahsetmemizden yanayım. Yeni evliliklerde bu uygulamanın kaldırılması gerekiyor. Vergi sınıfı 5 kadınların istihdamını engellemektedir. Kanıtlanmış. İsveç'te vergi eşitsizliği 50 yılı aşkın bir süre önce ortadan kaldırıldı; bu nedenle burada olduğundan çok daha fazla kadın tam zamanlı çalışıyor.

Hangi koalisyon ortağınızla eş ayrımının kaldırılmasını istiyorsunuz? Markus Söder ile yapılan görüşmelerin ilginç olacağını düşünüyoruz.

Markus Söder ve ben çok iyi anlaşıyoruz. Ancak şimdiki planım, SPD'nin seçimi kazanması ve Şansölye olacak en güçlü parti olması için mücadele etmek; çünkü herkese güvenlik ve güveni geri veren sosyal politikalar yapmak istiyoruz. Seçimden sonra bize kimin destek vereceğini konuşacağız.