Nargile sektörü iflas dalgasından korkuyor: Dernek ambalaj düzenlemelerini eleştirdi

Kutuplar

Global Mod
Global Mod
Berlin. Bir sektör derneğine göre, nargile sektörü bu yıl bir iflas dalgasıyla karşı karşıya. Federal Nargile Tütünü Birliği'nin genel müdürü, “Federal hükümet rotayı değiştirmezse ve anlamsız bir paketleme düzenlemesini bozmazsa, üç nargile barından biri veya dört nargile barından biri muhtemelen bu yılın sonuna kadar kapatılacak” dedi. Folke Rega, Berlin'deki Alman Basın Ajansı'na.


Devamını Okuyun


Devamını Okuyun


Yasal tütün talebinde keskin bir düşüş olduğunu bildiren bar işletmecileri ve perakendecilerle yapılan görüşmelerden bahsediyordu. Zaten bazı mağaza kapanışları yaşandı. Üreticiler ve perakendeciler arasındaki ekonomik durum oldukça gergin ve hatta “akut” bir iflas tehdidi bile mevcut.

2022 düzenlemeleri


2022 ortalarında uygulamaya konulan düzenleme, nargile tütününün artık büyük kaplarda değil, yalnızca tek kutu ambalajda satılabileceğini belirtiyor. Derneğin tahminlerine göre bu, fiyatı kabaca iki katına çıkardı. Paradan tasarruf etmek için birçok tüketici yasa dışı ürünler satın aldı. Artık nargile barda değil, evde nefes aldılar. Rega, “Karaborsa ürünleri tehlikelidir, devletin gıda kontrollerine tabi değildir ve kontamine tütün ve yasaklı maddeler içerir” diye uyardı.


Devamını Okuyun


Devamını Okuyun


Vergi istatistiklerine bakıldığında nargile endüstrisinin kötü durumu doğrulanıyor. Federal İstatistik Ofisi'ne göre, 2023'te 727 ton nargile tütünü için vergi pulu basıldı; bu rakam, 2022'ye (893 ton) kıyasla çok daha az. Bu, geri ödemeler düşüldükten sonraki net değerdir. Gümrükler Genel Müdürlüğü'nün verilerine göre, ambalajlama düzenlemesinin yürürlüğe girdiği yıl olan 2021 ile karşılaştırıldığında 6 bin 897 ton vardı.

Tahminlere göre tüketim sabit kaldı


Yasal pazar şu anda 2021 hacminin yalnızca yaklaşık onda birini oluşturuyor. 2021'de yaklaşan vergi artışı nedeniyle oluşan ve o dönemde özel efektle yasal miktarı artıran çekme etkilerini de hesaba katarsanız, o dönemde pazarın yedide biri civarında olurdu.

Sanayi birliğinin tahminlerine göre vergi gelirleri keskin bir şekilde düşerken tüketim sabit kaldı. Dernek genel müdürü Rega, bunu özel nargile kömürü satan ve iyi işler bildirmeye devam eden ithalatçılardan gelen geri bildirimlerden yola çıkarak bu sonuca varıyor. “Nargile kömürünün büyük kısmı karaborsa tütününü yakmak için kullanılıyor.”


Devamını Okuyun


Devamını Okuyun

Ambalaj boyutuna ilişkin düzenleme eleştirilere neden oluyor


Vergilendirilmemiş nargile tütünü satıcılarının sosyal medyada agresif bir şekilde yer almalarından ve hatta bazen arka bahçelerdeki anlaşmaların reklamını yapmak için gerçek adlarını kullanmalarından rahatsız. “Dürüst tüccarların hayatını zorlaştıran sistematik yasa ihlalleri olmasına rağmen polis ve gümrükler büyük ölçüde etkisiz kalıyor.”

Ambalaj boyutuna ilişkin yönetmeliğin değiştirilmesi ve daha büyük kaplara yeniden izin verilmesi için Federal Maliye Bakanlığı'na başvuruyor. Rega, “Bu, karaborsayı bastıracak ve yasal işleri artıracaktır” diyor. “Federal hükümet o zaman önemli miktarda ek vergi gelirine sahip olacak ve bunu bütçelerin kısıtlı olduğu zamanlarda şu anda iyi bir şekilde kullanabilir.” Federal İstatistik Ofisi'ne göre devletin nargile tütünü için çıkardığı vergi pullarının değeri 2023'te 41,2 milyon euro ile 2021'e göre oldukça düşüktü.




Paha biçilemez


Bültenimiz, her Çarşamba enerji krizi ve enflasyonla ilgili değerli ipuçları ve arka plan bilgileri ile size eşlik ediyor.

Federal Maliye Bakanlığı ve tütün vergisi reformu


O dönemde Federal Maliye Bakanlığı, tütün vergisi reformunun nargile tütünü için 155 milyon Euro'luk vergi geliri yaratacağını tahmin ediyordu; bu, paketleme düzenlemeleri olmasaydı elde edilecek gelire ek olarak ek gelir anlamına geliyordu. Ancak artık nargile vergisi gelirinin gerçek toplam miktarının önemli ölçüde daha düşük olduğu açıktır.


Devamını Okuyun


Devamını Okuyun


Haberler
 
Üst