Minnettarlığınızı nasıl gösterirsiniz?

Kutuplar

Global Mod
Global Mod
Minnettarlığınızı nasıl gösterirsiniz? Çünkü birisinin cüzdanımı bulup teslim ettiğine dair bir sohbet mesajı aldığımda minnettar oldum. Avusturya’daki bir tren istasyonunda mola verdiğimde cebimden düştü. Şimdi bulucunun ücretiyle ilgili soru ortaya çıktı. Cüzdanın doğrudan devri söz konusu değildi; Avusturya Demiryolları’nın kayıp eşya ofisi bu ikisinin arasındaydı. Bulan kişiyle yalnızca Facebook bağlantım vardı.

Devamını Okuyun

Devamını Okuyun

Ben de bana hangi hesap ayrıntılarını vermek istediğini sordum. IBAN yerine Paypal da yeterli olacaktır. Hatta bulucu ücretleri için yasal düzenlemeler bile var. Medeni Kanuna göre 500 avronun altında olduğu sürece buluntu değerinin yüzde 5’i, sonra yüzde 3’üdür. İlginçtir ki, tren istasyonları ve trenler için bulma ücretinin yalnızca yarısı geçerlidir. Ama bu tür paragraflar umurumda değil. Minnettarlığımı kesinlikle göstermek istiyorum. Kısa bir tahmin: Sadece 100 avro kadar değildi, aynı zamanda vesikalık fotoğraflar, ofis ücretleri ve elde edilmesi kayıp bir eşyadan daha zor olan bir randevu da vardı.

Bulucunun ücreti iyi bir amaca gidiyor

Olaylar farklı çıkıyor. Profil resmine göre işinin ilk birkaç yılında olan ya da halen okumakta olan bulan kişi herhangi bir para kabul etmek istemiyor. “Sana yardım edebildiğime sevindim” diye yazıyor. Bunun bana dokunduğunu ve elbette ona hiçbir şey dayatamayacağımı söylüyorum. Bu, daha fazla verinin yokluğunda gerçek anlamda da geçerlidir. Araştırmak kaba ve hatta nahoş olurdu. Ama bir çıkış yolu düşünebilirim.

Devamını Okuyun

Devamını Okuyun

Bunu çok özverili bulduğumu ve bulma ücretini iyi bir amaca bağışlamama izin verdiğimi yazıyorum. Hoşuna gitti. O akşam bir Yunan adasında sokak kedileri için bir hayvan barınağı kurulduğunu okudum. Bunu değerli kılmak ve fedakar tavrı sürdürmek için 50 Euro aktarıyorum. Bulunan kediler ve bir kayıp eşya hikayesi, her ikisi de uluslararası, birbirine uyuyor.

Hendrik Buhrs “Finanztip”te yatırım editörüdür ve bu noktada bütçeyle ilgilenir. Kılavuzlarında ve haftalık bülteninde daha fazla ipucu veriyor finanztip.de/newsletter.