Kumbara mı, depo mu? Gençler paralarını nasıl yatırıyor?

Kutuplar

Global Mod
Global Mod
Paranın konuşulmaması artık pek çok genç için geçerli değil. Ödeme hizmeti sağlayıcısı Klarna tarafından yapılan bir ankete göre, Z ve Y kuşaklarının aileleri veya arkadaşlarıyla parayı tartışma olasılıkları baby boomer kuşağına göre çok daha fazla. Ve önlem alıyorlar: Alman Tasarruf Bankası Giro Birliği'nin (DSGV) mevcut servet barometresinde, 14 ila 29 yaş arası gençlerin yarısından fazlası emeklilik provizyonu konusuyla ilgilendiklerini söyledi.

Daha sonra okuyun Reklamcılık

Sadece bu da değil: Birçok kişi paradan tasarruf etmek için sıfır faiz aşamasına kıyasla daha yüksek faiz oranlarını kullanmak istiyor. 14-29 yaş grubundakilerin yüzde 51'i bu nedenle tasarruf davranışlarını değiştirdiklerini veya değiştirmeyi planladıklarını söyledi. Hatta yüzde 30'u gelecekte daha fazla tasarruf etmek istiyor.

Gençler kenara daha fazla para koyuyor

DSGV sözcüsü Thomas Rienecker, “Mevcut servet barometresi, özellikle gençlerin artık kenara daha fazla para ayırdığını gösteriyor” diyor. “Menkul kıymetlere yatırım yapmak, özellikle borsanın olumlu bir şekilde gelişmesi ve uzun vadeli büyüme potansiyeli sunması nedeniyle birçok kişi için cazip bir seçenek haline geldi.”

Gençlerin yüzde 45'i genel finansal bilgilerini çok iyi veya iyi olarak değerlendiriyor. Yüzde 39'u da menkul kıymetler hakkındaki bilgilerini buna göre derecelendirdi. Rienecker, “Bu, genç nesillerin kendilerini yaşlı nesillere göre daha iyi konumda gördükleri anlamına geliyor” diyor. Tasarruf bankaları bunu cesaret verici bulsa da, dernek hâlâ gençleri finansla uğraşırken güçlendirmeye ihtiyaç duyuyor. Örneğin tasarruf bankaları okul öğrencileri için “borsa simülasyon oyunu”nu başlattı.

Sermaye Radarı

Hükümet bölgesinden RND bülteni. Her perşembe.

Pek çok genç hâlâ geliştirilecek noktalar olduğuna inanıyor: 14 ila 29 yaş arasındakilerin yüzde 43'ü finans bilgilerini tatmin edici veya yeterli olarak değerlendirirken, menkul kıymetler konusunda bu rakam yüzde 39'du. Yüzde 12'si finans bilgilerini zayıf ve hatta yetersiz olarak değerlendirirken, yüzde 22'si menkul kıymet bilgilerini değerlendirdi.

“Hisse senedi veya fon satın almak giderek daha kolay ve ucuz hale geliyor”

Frankfurt Finans ve Yönetim Okulu profesörü Olaf Stotz, genel olarak gençlerin hisse senetlerine veya diğer menkul kıymetlere önceki nesle göre daha açık olduğunu gözlemliyor. “Finansal teknoloji burada yardımcı oluyor; Almanya editör ağına (RND) “Hisse senedi veya fon satın almak giderek daha kolay ve ucuz hale geliyor” diyor.

Stotz, en son OECD raporunun Almanya'daki insanların diğer ülkelere kıyasla finansal eğitim konusunda nispeten iyi bilgiye sahip olduğunu göstermesine rağmen raporun hâlâ açıkları tespit ettiğini söylüyor. Örneğin, çok az insan yaşlılık için yeterli hazırlık yapıyor. Hisse senedi gibi kârlı sermaye piyasası ürünlerine katılım da düşüktür. Ancak: “Finansal eğitim, tespit edilen bu açıkların azaltılmasına yardımcı olabilir.”

“Finansal Eğitimin Uyuyan Güzeli”

Bankacılık birliğinin bankacılık ve toplum departmanı başkanı Sarah Schmidtke de okullarda bile eğitimin güçlendirilmesi konusunda ısrar ediyor. RND'ye “Bankacılık birliği açısından bakıldığında, Almanya'daki çocuklar ve gençler arasındaki finansal eğitim yetersiz” diyor. Ekonomik ve finansal konular erken bir aşamada okul derslerinde yer almalıdır. Schmidtke, “İdeal olarak, tasarrufları, bütçelemeyi ve yatırımların önemini öğreten ve aynı zamanda öğretmenlerin sistematik eğitimini de içeren ayrı bir okul dersi aracılığıyla” diye açıklıyor. “Almanya nihayet finansal eğitimin uykusundan uyanmalı.”

33 yaşındaki Oliver Noelting, Hannover'deki Eilenriede şehir ormanındaki bir ağaç gövdesinde oturuyor.

33 yaşındaki Oliver Noelting, Hannover'deki Eilenriede şehir ormanındaki bir ağaç gövdesinde oturuyor.

50 yaşından önce emekli olmak: 33 yaşındaki bir kişi, hayat boyu hayalini sağlam tasarruflarla nasıl gerçekleştirmek ister?

Hanover'den Oliver Noelting için tasarruf hayatın sloganıdır. Sözde tutumlu biri olarak tutumlu yaşıyor ve mümkünse bir şeyleri kendisi yapıp onarmaya çalışıyor. Amacı: Erken emekli olabilmesi için mümkün olduğu kadar çok gelir biriktirmek.

Schmidtke, birçok gencin enflasyon veya sürdürülebilir yatırımlar gibi konularda çok az temel bilgiye sahip olmasını eleştiriyor. Mali konular pratik olarak okul derslerine dahil edilmemektedir. “Bu boşluklar endişe verici çünkü finansal okuryazarlık ekonomik istikrar ve kişisel özgürlük açısından kritik öneme sahip.”

Finfluencer'lar bir boşluğu dolduruyor

“Finansal etki yapanların” giderek daha fazla içinde bulduğu boşluklar: Tiktok aracılığıyla Instagram gibi sosyal ağlarda finans ve yatırımlar hakkında bilgi sağlayan ve aynı zamanda ürünlerin reklamını yapmayı seven insanlar.

Bu nedenle Olaf Stotz, finans fenomenlerinin çoğunun, çoğunlukla genç izleyicilerin göremeyeceği kendi çıkarlarının peşinde koştuklarına dikkat çekiyor. Alman pazarındaki Finfluencerlar üzerinde yapılan bir araştırma, çoğunun içeriklerini tanıtırken “sansasyon odaklı” olduğunu gösterdi. Stotz, içeriğin “herhangi bir bağımsız kuruluş tarafından düzenlenmediğini veya kontrol edilmediğini” söylüyor. Ancak birkaç finans fenomeninin de gerçek eğitim ve öğretim sunduğunu vurguluyor.

DSGV sözcüsü Rienecker de prensipte bir şey görebiliyor: Finfluencer'lar daha genç bir kitleye hitap edebilir ve finansal konulara ilgi uyandırabilir ki bu da temelde olumlu. Öte yandan yatırımlara ilişkin bilgilerin gerçekçi ve sağlam temellere dayanması da önemlidir. “Bu nedenle Finfluencer'ların şeffaf davranmasını ve belirli finansal ürünlerin risklerini takipçilerine iletmesini memnuniyetle karşılıyoruz” diyor. Şüpheniz varsa, yatırım yapmadan önce adımın gerçekten kendi mali durumunuza ve tasarruf hedeflerinize uygun olup olmadığını görmek için bir danışmanla konuşmanızı önerir.

Finansal eğitim stratejisi ne zaman geliyor?

Almanya'nın önde gelen tüketici savunucusu VZBV patronu Ramona Pop, bir süre önce RND röportajında riskler konusunda uyarmıştı. Finfluencer'ların bir şeyler satmak istediğini vurguladı; bu, insanların burada keyif aldığı bağımsız, mantıklı finansal eğitim değil. Ayrıca trafik ışığı koalisyonunun açıkladığı finansal eğitim stratejisinde de ısrar etti.

Federal Maliye Bakanı Christian Lindner ve Federal Eğitim Bakanı Bettina Stark-Watzinger (her ikisi de FDP), 2023 baharında “Finansal Eğitim Girişimi”ni başlattı. Bu bağlamda, sanayileşmiş ülkeler örgütü OECD, ulusal bir finansal eğitim stratejisi için bir öneride bulunmak üzere görevlendirildi. Maliye Bakanlığı RND'nin talebine yanıt olarak şunları söyledi. Teklif nihayet Eylül ayının sonunda geldi ve bu temelde federal hükümetin ulusal finansal eğitim stratejisine ilişkin bir taslak şu anda geliştiriliyor. Bu yıl trafik ışıklarında oylanıp kabine tarafından karara bağlanması gerekiyor.