iPhone Safari Çerez Kullanımı Faal Etme ve Engelleme

Kutuplar

Global Mod
Global Mod
Safari, birinci sefer 2003 yılında Apple tarafınca macOS işletim sistemine sahip Macbook bilgisayarlarda kullanılmak üzere geliştirilmiş bir internet tarayıcısıdır. iPhone ve iPad aygıtların üretilmesi ile bir arada Safari bir taşınabilir internet tarayıcısı olarak da akıllı telefon ve tabletlerimizdeki yerini aldı. bir hayli farklı özelliğe sahip olsa da Safari çerez kullanması konusunda bir epey kullanıcının aklında soru işaretleri var.

Bugün hangi internet sitesini açarsanız açın çerez kullanması konusunda onay vermek sizin elinizde. Safari çerez kullanması ise bunlardan bağımsız olarak uygulama ayarları üzerinden düzenlenen bir kullanım ayarıdır. Şayet bu taşınabilir internet tarayıcısını yeni kullanmaya başladıysanız birinci ayarlar biraz baş karıştırıcı olabilir. Safari çerez kullanması etkin etme, engelleme ve silme işlemleri nasıl yapılır gelin tüm bilgileriyla bakılırsalim.

Temelden başlayalım, Safari çerez kullanması ne manaya geliyor?

Hangi internet tarayıcısını kullanarak hangi internet sitesini ziyaret ederseniz edin tarayıcınıza kimi çerezler bırakılır. Bu çerezler, sonrasındasında tekrar birebir siteyi ziyaret ederken tarayıcınızın sunucuya fazlaca daha süratli bir biçimde ulaşmasını sağlar. Safari çerez kullanması, Safari internet tarayıcınızın bu çerezleri kullanımı manasına gelir. Bu kullanmasın faal olup olmayacağını siz seçebilirsiniz.

iPhone ve iPad için Safari çerez kullanması faal etme süreci nasıl yapılır?

• Adım #1: Cihazınızdaki Ayarlar uygulamasını açın.
  • Adım #2: Safari sayfasını açın.
  • Adım #3: Gizlilik ve Güvenlik başlığını bulun.
  • Adım #4: Tüm Çerezleri Mahzurla seçeneğini pasif hale getirin.
  • Adım #5: Safari taşınabilir uygulamasını bir daha başlatmanız gerekebilir.
Safari çerez kullanması etkin etme süreci için üstteki adımları izlemeniz kâfi. Yeni bir iPhone ya da iPad aldıysanız aslına bakarsan Safari çerez kullanması var iseyılan olarak faal biçimde gelecektir. Ancak sizin tarafınızdan kazara ya da öbür bir ayar yaparken Safari çerez kullanması kapatıldıysa bu türlü bir daha faal hale getirmeniz mümkün.

iPhone ve iPad için Safari çerez kullanması engelleme süreci nasıl yapılır?

• Adım #3: Gizlilik ve Güvenlik başlığını bulun.
  • Adım #4: Tüm Çerezleri Mahzurla seçeneğini faal hale getirin.
  • Adım #5: Safari taşınabilir uygulamasını bir daha başlatmanız gerekebilir.
Safari çerez kullanması engelleme süreci için üstteki adımları izlemeniz kâfi. Safari çerez kullanmasını açtıysanız fakat hemen sonrasında fikriniz değiştiyse Tüm Çerezleri Maniyle seçeneğini etkin hale getirerek bu kullanması engellemeniz mümkün. sıradan bir ayar düzenlemesi olduğu için dilediğiniz vakit değiştirmeniz mümkün.

iPhone ve iPad için Safari önbelleği, geçmişi ve çerezleri silme süreci nasıl yapılır?

• Adım #3: Geçmişi ve Web Sitesi Datalarını Sil butonuna dokunun.
  • Adım #4: Geçmişi ve Dataları Sil yazısına dokunarak süreci onaylayın.
iPhone ve iPad için Safari önbelleği, geçmişi ve çerezleri silme süreci için üstteki adımları izlemeniz kâfi. Safari önbelleği, geçmişi ve çerezleri silindiği vakit ziyaret geçmişiniz ve ziyaretler sırasında önbelleğe kaydedilen çerez üzere bilgiler silinir. Açık olan oturumlar kapanır ve bir daha oturum açmanız gerekir. Lakin otomatik doldurma ayrıntılarınız silinmeyecektir.

Safari çerez kullanmasında çerezleri kabul edersem ne olur?

Yukarıda da bahsetmiş olduğumiz üzere hangi internet tarayıcısını kullanarak hangi internet sitesini ziyaret ederseniz edin tarayıcınıza birtakım çerezler bırakılır. Bu çerezler sizin çevrimiçi ziyaretleriniz sırasında yaptığınız hareketler hakkındaki göz atma detaylarınizdir. Çerezleri kabul ettiğiniz vakit tekrar o internet sitesini ziyaret ederseniz hayli daha süratli açılacaktır.

Çerezleri kabul ettiğiniz vakit şahsi datalarınız o internet sitesi ile paylaşılmaz ya da aygıtınıza herhangi bir makûs hedefli yazılım yahut virüs bulaşamaz. Bunlar sırf internet tarayıcısının önbelleğinde kaydedilen göz atma bilgileridir ve tek emelleri kullanıcının göz atma ayrıntılarının fazlaca daha süratli bir biçimde kullanılmasını sağlamaktır. Çerezler kabul edilmese bile temel bilgiler aslına bakarsan gezinme geçmişinde saklanacaktır.

Safari çerez kullanmasında çerezleri engellersem ne olur?

Hangi internet tarayıcısını kullanarak hangi internet sitesini ziyaret ederseniz edin tarayıcınıza bırakılan çerezler, internet tarayıcınızın önbelleğinde saklanır. Yani bu bilgiler depolanır ve depolama alanınızda belli bir ölçüde yer kaplar. Tüm Çerezleri Pürüzle seçeneğini etkin hale getirirseniz Safari taşınabilir uygulamasının önbelleği üzerinden aygıtın depolama alanında bu bilgiler saklanmamış olur fakat bahsetmiş olduğumiz pek küçük bir alandır.

Safari çerez kullanmasında çerezleri engellediğiniz vakit daha evvel ziyaret etmiş olmanıza karşın internet sitelerinin daha yavaş açılması ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Kelam konusu internet sitesinin daha evvel açmış olduğunuz bir sayfasını bir daha açmak istediğiniz vakit tüm o protokoller bir daha çalıştığı için bu tıp bir yavaşlama ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Fakat fazlaca büyük bir problemden bahsetmek gerçek olmaz.

Bu noktada ufak bir parantez açmakta fayda var. Tüm Çerezleri Pürüzle seçeneğini faal hale getirerek Safari çerez kullanmasını engellediğiniz vakit bazı internet siteleri açılmayabilir. Tüm internet sitelerinde bu cins bir sorun yaşanmayacaktır fakat birtakım internet sitelerinde açılma sorunu ile karşı karşıya kalmanız mümkün.

Daha inançlı bir internet tecrübesi için bilmeniz gerekenler:

Yukarıda da anlattığımız üzere Safari çerez kullanması ile internet güvenliğinin aslında pek de alakası yok. Zira bırakılan çerezlerle aygıtınıza kötü emelli yazılım ya da virüs bırakılması pek mümkün değil. Aynı biçimde çerezler üzerinden rastgele bir biçimde şahsi bilgilerinizin ele geçirilmesi de pek mümkün değil.

Çok daha inançlı bir internet tecrübesinin önündeki en büyük mahzur aslında sizsiniz. Olur olmadık internet siteleriyle şahsi ayrıntılarınızı paylaşırsanız, hangi ödeme sistemini kullandığı belirli olmayan platformlarla kredi kartı ya da banka ayrıntılarınızı paylaşırsanız ve en değerlisi bunları platformlarda kayıtlı olarak tutarsanız olanlar olur.

Güvenilir olmayan sitelerle 10 Minute Mail üzere hizmetlerden aldığınız e-posta adreslerini paylaşın, kredi kartı ya da banka kartı ayrıntılarınız yerine sanal kartlar kullanın, hangi platform olursa olsun zorunda değilseniz şahsi ayrıntılarınızı kaydetmeyin ve en değerlisi bir ilişkiye tıklamadan evvel birkaç defa düşünün.

iPhone ve iPad cihazlarınızdaki internet tarayıcısı olan Safari çerez kullanması etkin etme, engelleme ve silme süreçleri nasıl yapılır sorularını yanıtlayarak husus hakkında bilmeniz gereken ayrıntılardan bahsettik.