FD onayı ne demek ?

Eren

New member
FD Onayı Ne Demek? Bir Onayın Ardındaki Görünmeyen Hikâye

Giriş: Küçük Bir Kısaltmanın Büyük Hikâyesi

Forumdaşlar, geçenlerde iş yerinde yaşadığım bir anı sizinle paylaşmak istiyorum. Masamda oturmuş, haftalardır üzerinde çalıştığım dosyanın son haline bakıyordum. Mail kutuma düşen tek bir cümle kalbimi hızlandırdı: “FD onayı bekleniyor.”

O an durdum. Çünkü o iki harf, sadece teknik bir süreç değildi benim için. Emekti, beklentiydi, biraz stres, biraz umut… Belki çoğumuz farklı alanlarda bu ifadeyi duyduk: bankacılıkta, kurumsal şirketlerde, projelerde, hatta bazen kamu süreçlerinde. Peki gerçekten “FD onayı” ne demek? Ve neden bazen iki harf insanın gecesini uykusuz bırakabiliyor?

Bugün hem kavramı açıklamak hem de bu onayın ardındaki insani hikâyeyi konuşmak istiyorum.

FD Onayı Nedir? Teknik Tanımı

En sade haliyle “FD”, çoğu kurumda “Finance Director” yani Finans Direktörü anlamına gelir. Bazı yerlerde “Financial Department” (Finans Departmanı) olarak da kullanılır.

“FD onayı” ise bir harcamanın, projenin, teklifin ya da finansal işlemin, mali açıdan uygun bulunup resmi olarak kabul edilmesi demektir.

Bu onay genellikle şu durumlarda gerekir:

- Yüksek bütçeli satın almalar

- Yeni proje yatırımları

- Sözleşmeler

- Kampanya bütçeleri

- Ek kaynak talepleri

Yani kısaca: Para varsa, risk varsa, strateji varsa… FD onayı vardır.

Ama işin teknik kısmı bu kadar düz. Asıl mesele, o onayın insanlar üzerindeki etkisinde.

Stratejik Bakış: Emir’in Gözünden FD Onayı

Emir, bizim şirkette proje yöneticisiydi. Analitik düşünürdü. Excel tablolarıyla konuşur, riskleri kalem kalem yazardı. Onun için FD onayı bir duygusal eşik değil, bir stratejik kontrol noktasıydı.

Bir gün şöyle demişti:

“FD onayı aslında bir filtre. Eğer bütçe geçmiyorsa, proje zaten sürdürülebilir değildir.”

Onun bakış açısı netti.

- Rakamlar tutuyor mu?

- Risk analizi yapıldı mı?

- Geri dönüş süresi makul mü?

- Nakit akışı zarar görüyor mu?

Emir’e göre FD onayı, şirketi koruyan bir kalkandı. Eğer bir proje o masadan geçemiyorsa, duygusallığa yer yoktu. “Ya model hatalı ya zamanlama yanlış” derdi.

Erkeklerin çözüm odaklı yaklaşımını çok net yansıtıyordu:

Sorun varsa düzelt.

Onay çıkmıyorsa revize et.

Duygusal tepki verme, strateji kur.

Ama herkes Emir gibi bakmıyordu.

Empatik Bakış: Zeynep’in Hikâyesi

Zeynep aynı projede pazarlama tarafındaydı. O kampanya için haftalarca ekip kurmuş, tasarımcılarla çalışmış, metinleri yazmış, ajanslarla görüşmüştü.

FD onayı çıkmadığında yüzü düşmüştü. Çünkü onun için bu sadece bir bütçe kalemi değildi. Ekibin motivasyonu, emeği ve heyecanıydı.

“Rakamlar tamam ama bu kampanya markanın ruhunu anlatıyor,” demişti.

Zeynep’in yaklaşımı daha ilişkisel ve insaniydi:

- Ekip bu projeye inanıyor mu?

- Marka algısı güçlenecek mi?

- Çalışanlar kendini değerli hissedecek mi?

Onay çıkmadığında sadece proje iptal olmuyordu.

Biraz moral düşüyor, biraz heves kırılıyordu.

Kadınların empatik ve toplumsal etkileri önceleyen bakış açısı burada devreye giriyordu. Onay sadece mali değil, psikolojik bir eşikti.

FD Onayının Görünmeyen Yüzü: Güç ve Sorumluluk

Bir de işin diğer tarafı var: Finans Direktörü.

Çoğu kişi FD onayını “engel” gibi görür. Ama o koltukta oturan kişi için tablo çok daha ağırdır.

- Şirketin nakit dengesi

- Gelecek çeyrek hedefleri

- Döviz riski

- Vergi yükümlülükleri

- Yatırımcı beklentileri

FD, sadece bugünü değil, yarını da düşünür. Bir projeye “hayır” dediğinde belki şirketi büyük bir zarardan koruyordur. Ama o “hayır” kelimesi, bir ekip için hayal kırıklığı olabilir.

İşte FD onayı tam da bu noktada bir denge sembolüdür:

Akıl ile duygu arasında.

Risk ile heyecan arasında.

Bugün ile gelecek arasında.

Onay Beklerken İnsan Ne Hisseder?

Hiç FD onayı beklediniz mi?

Mail kutusuna bakıp “Acaba çıktı mı?” diye düşündünüz mü?

O bekleme süresi ilginçtir. Erkekler genelde “revizyon ihtimali” üzerine plan yapar. Alternatif senaryolar üretir. B planı, C planı hazırdır.

Kadınlar ise daha çok şu soruları hisseder:

- Ekip ne düşünecek?

- Yönetim güveniyor mu bize?

- Bu red motivasyonu etkiler mi?

Aynı süreç, iki farklı iç dünya.

FD onayı işte bu yüzden sadece bir imza değildir. Kurum içi güvenin, stratejinin ve emeğin kesişim noktasıdır.

Hayatın İçindeki FD Onayları

Biraz düşünün… Aslında hayatımız da FD onaylarıyla dolu değil mi?

- Ev alırken kredi onayı

- İş kurarken yatırım onayı

- Proje sunarken yönetim onayı

- Hatta bazen aileden alınan bir “tamam”

Her onay, bir adım ileri gitmek demek.

Her red, ya yeniden düşünmek ya da daha güçlü dönmek demek.

FD onayı, kurumsal dünyada bunun sembolü sadece.

Sonuç: İki Harften Daha Fazlası

FD onayı demek:

Finansal uygunluk demek.

Risk analizi demek.

Kaynak yönetimi demek.

Ama aynı zamanda:

Beklenti demek.

Heyecan demek.

Ekip ruhu demek.

Emir’in stratejik netliğiyle Zeynep’in empatik yaklaşımı birleştiğinde ortaya dengeli bir sistem çıkıyor aslında. Şirketler sadece rakamla ayakta kalmaz; sadece duyguyla da yürümez.

FD onayı, bu iki dünyanın kesişim çizgisidir.

Forumdaşlara Sormak İstiyorum…

Siz hiç bir FD onayı beklediniz mi?

Onay çıkmadığında ne hissettiniz?

Sizce finansal kararlar daha mı katı olmalı, yoksa ekip motivasyonu daha mı öncelikli?

Bir projeyi kurtarmak için strateji mi daha önemli, yoksa inanç mı?

Gelip hikâyenizi paylaşın.

Belki bir başkasının “FD onayı bekleniyor” mailine biraz umut oluruz.