Eğitim açısından dezavantajlı ailelerdeki çocukların sayısı artıyor

Kutuplar

Global Mod
Global Mod
Frankfurt am Main. Eğitim sadece hayattaki mutlulukla ilgili değildir. Büyümeyi ve refahı güvence altına almak, ekonomik açıdan da giderek daha önemli hale geliyor. Demografik değişim göz önüne alındığında, tüm çocuklar için iyi eğitim fırsatlarının önemi artıyor; anahtar kelimeler arasında vasıflı işçi sıkıntısı ve emekli maaşlarının güvence altına alınması yer alıyor. Aslında tam tersi yönde gidiyor. Giderek daha fazla erkek ve kız çocuğu, eğitim açısından dezavantajlı çevreler olarak adlandırılan ortamlarda büyüyor.

Daha sonra okuyun Reklamcılık

Daha fazla “telafi edici eğitim çalışması”

Bu, Almanya Editoryal Ağı'nın (RND) erişimine açık olan, işveren bağlantılı Alman Ekonomisi Enstitüsü'nün (IW) yaptığı bir araştırmadan ortaya çıkıyor. Yazar Wido Geis-Thöne, “telafi edici eğitim çalışmalarını” teşvik etmek amacıyla kreşlerde ve okullarda daha fazla personel bulunmasını savunuyor.

Araştırmaya göre, ebeveynleri eğitimsiz veya üniversite mezunu olmayan çocukların oranı 2011 ile 2021 arasında önemli ölçüde arttı: yüzde 11,4'ten 17,6'ya. Ve artık 20 çocuktan birinden fazlası, ebeveynleri okul diplomasına sahip olmayan, özellikle hassas durumdaki gruba ait.

Aile eğitim başarısını belirler

Bu endişe verici çünkü PISA çalışmaları Almanya'da gençlerin eğitim başarısının ebeveynlerinin geçmişiyle diğer birçok sanayileşmiş ülkeye kıyasla daha güçlü bir şekilde bağlantılı olduğu konusunda hiçbir şüpheye yer bırakmıyor.

Ancak 2010'lu yıllarda eğitim açısından dezavantajlı bir ortamda büyüyen çocuk ve gençlerin sayısı üçte iki artarak 2,4 milyon civarına çıktı. 2023'te 25 ila 34 yaş arasındaki düşük vasıflı kişilerin oranının yüzde 16,7 olması, on yıl öncesine göre neredeyse 4 puan daha yüksek olması şaşırtıcı değil. Bu sadece göçün bir sonucu değil; ülkede doğan insanların oranı da arttı.

Büyük kentsel-kırsal ayrım

Önemli bir kentsel-kırsal uçurum dikkat çekicidir: Kuzey Ren-Vestfalya'daki büyük şehirlerde eğitimsiz erkek ve kız çocukların sayısı yüksek, Bavyera ve doğu federal eyaletlerindeki daha küçük belediyelerde ise çok düşüktür. Diğer “risk faktörleri”: Eğitim açısından dezavantajlı çocukların büyük çoğunluğu yabancı dil konuşmakta veya iki dillidir; ebeveynleri yurtdışında doğmuştur. Aileler çoğunlukla vatandaş ödeneğine ya da sığınmacı yardımlarına muhtaç durumda ya da “küçük bir işte” çalışıyorlar.

Geis-Thöne'e göre “yakın yaşam ortamında” destek, özellikle küçük çocuklar için rahatlama sağlayabilir. Ancak etkilenen üç ila beş yaşındaki çocukların yalnızca küçük bir kısmı kreşe gidiyor. IW çalışmasının yazarı şunu vurguluyor: “Çok sayıda çocuğun gittiği tesislerde eyleme ihtiyaç özellikle büyüktür. Bu nedenle onlara ek mali kaynak sağlanması gerekiyor” dedi.