Dünyanın en büyük kimya şirketi, yüksek enerji fiyatları nedeniyle dağılıyor

Kutuplar

Global Mod
Global Mod
Enerji krizinin sonuçları

BASF: Dünyanın en büyük kimya şirketi, yüksek enerji fiyatları nedeniyle dağılıyor

BASF SE İcra Direktörleri Kurulu Başkanı Martin Brudermüller, şirketin genel merkezinde düzenlenen yıllık basın toplantısında jest yapıyor.

© Kaynak: Uwe Anspach/dpa

Ludwigshafen şirketi 2.600 kişiyi işten çıkarıyor ve karlarının daha da düşmesini bekliyor. Ucuz Rus gazının rekabet avantajı ortadan kalktı. CEO Brudermüller, Almanya’daki yüksek maliyetleri eleştiriyor.

Frank Thomas Wenzel

Frankfurt am Main. BASF patronu Martin Brudermüller kutuplaştı. Ayrıca cuma günü yine paylaştı. “Avrupa bölgesinin rekabet gücü, aşırı düzenlemeden giderek daha fazla zarar görüyor. Ayrıca yavaş ve bürokratik onay prosedürlerinden ve her şeyden önce çoğu üretim faktörü için yüksek maliyetlerden giderek daha fazla zarar görüyor” dedi.

Devamını Okuyun

Devamını Okuyun

Söylemek istiyorum: Politika suçlamaktır. Dünyanın en büyük kimya şirketinin geçen yılki oldukça zayıf sonucu ve bu yıl için kasvetli bir görünüm. Brudermüller, işletme faaliyetlerinden yalnızca 5,4 milyar Euro kar bekliyor. 2022’de hala 6,9 milyar üretildi, ancak önemli ölçüde artan satışlara rağmen bu, önceki yıla göre yüzde 11’lik iyi bir düşüş oldu.

Ludwigshafen’de dünyanın en büyük sanayi tesislerinden birini işleten grup, üçte ikisi Almanya’da olmak üzere 2.600 kişiyi işten çıkaracağını duyurdu. Yerel çalışanlar diğer şirket operasyonlarına aktarılacak – inşaat sözleşmesine göre, operasyonel nedenlerle işten çıkarmalar 2025’in sonuna kadar tabu. Ancak, çalışanların emekli olması ve pozisyonları nedeniyle önümüzdeki yıllarda başka ayrılmalar olması muhtemel tekrar doldurulmayacaktır.

Devamını Okuyun

Devamını Okuyun

Doğalgaz faturası 2,2 milyar euro arttı

Yalnızca Ludwigshafen’de çalışan yaklaşık 39.000 kadın ve erkek göz önüne alındığında, mevcut işten çıkarmaların boyutu nispeten küçük. Ancak ölçünün sembolik değeri yüksektir. Çünkü diğer büyük yerel şirketler, yalnızca iş gücünü bir arada tutmak için değil, aynı zamanda siyasi kaygıların dışında da işten çıkarmalara el atmıyor. Brudermüller davasında ise Berlin ve Brüksel’de alınan kararlara yönelik açık bir hoşnutsuzluk bir kez daha duyulabilir. Örneğin geçen yıl, BASF patronu Rusya’ya yönelik yaptırımlara şiddetle ama başarısız bir şekilde direndi.

Paha biçilemez

Bültenimiz, her Çarşamba enerji krizi ve enflasyonla ilgili değerli ipuçları ve arka plan bilgileriyle size eşlik ediyor.

Misilleme olarak, Başkan Vladimir Putin geçen yaz Almanya’ya gaz tedarikini durdurdu. Ve bu BASF’yi çok etkiledi. Almanya’nın en büyük gaz tüketicisi, geçmişte gruba diğer kimyasal gruplara göre rekabet avantajı sağlayan Sibirya’dan gelen ucuz metana bel bağlamıştı; metan molekülleri birçok kimyasal üretim sürecinde hammadde olarak ve ısı üretmek için kullanılır.

Ancak Brudermüller bu bahsi kaybetti. Asya ve ABD’deki kimya fabrikaları artık daha ucuza üretim yapabiliyor. Yönetici, tüketimin üçte bir oranında düşmesine rağmen BASF’nin gaz faturasının geçen yıl 2,2 milyar avro arttığını hesapladı.

Yeni LNG terminalleri, iletim şebekesine giderek daha fazla gaz besliyor

Ön verilere göre, Wilhelmshaven ve Lubmin’deki iki terminal aracılığıyla toplam 5540 gigawatt saat doğal gaz beslendi.

© Kaynak: dpa

Devamını Okuyun

Devamını Okuyun

Bu arada toptan eşya fiyatları 2021 sonbaharındaki seviyelere geriledi. Ancak bu, BASF’nin yan kuruluşu Wintershall Dea’nın Rus tekelcisi Gazprom ile müzakere ettiğinden önemli ölçüde daha fazla. Rusya bağlantısının son olarak kesilmesi, Wintershall’da milyarlarca dolarlık zarara yol açtı ve bu, aynı zamanda, 2022 için 627 milyon avroluk bir kar zararı bildiren annenin bilançosunu da etkiledi.

Planlanan işten çıkarmalar, gübre üretimiyle bağlantılı amonyak üretimi de dahil olmak üzere enerji yoğun birkaç tesisin kapatılmasıyla bağlantılı ve burada kesintiler de yapılıyor. Ayrıca, birincil plastik ürünlerin üretimi de azaltılıyor – analistler, rakipleri Lanxess ve Covestro’nun bundan fayda sağlayabileceğine inanıyor. Buna ek olarak, Ludwigshafen merkezli şirket, üretim dışındaki maliyetleri yılda yarım milyar avro azaltmayı amaçlayan bir kemer sıkma programı başlattı. IG-BCE patronu ve BASF denetim kurulu üyesi Michael Vassiliadis, kimya birliğinden eleştiriler geldi: “Tesisleri sökmek ve işleri kesmek, dünyanın en büyük kimya kompleksi için başarılı bir gelecek için bir kavram değil” dedi.

yatırımcıları mutlu etmek

Brudermüller, ucuz Rus doğal gazının ardından grubu şimdilik yeniden inşa ediyor. Buna, Çin’in güneyindeki Zhanjiang şehrinde 10 milyar avroluk büyük bir yeni tesis de dahildir; bu, Batı ülkeleri ile Halk Cumhuriyeti arasında artan siyasi gerilim göz önüne alındığında oldukça tartışmalıdır. Sadece politikacılar arasında değil, BASF yönetim kurulunda da: Diğer şeylerin yanı sıra petrokimya bölümü ve sürdürülebilirlikten sorumlu olan yönetici Saori Dubourg, Şubat sonunda şirketten ayrılıyor. Çin’de daha fazla müdahaleye karşı konuşmuştu.

Ancak, bu yıl için iş geliştirme görünümü analistleri ve yatırımcıları hayal kırıklığına uğrattı. Hisse senedi, yalnızca Cuma günü öğleden sonra yüzde 6’dan fazla düştü. Kağıt son on iki ayda değerinin beşte birini kaybetti. Yatırımcıları mutlu etmek için temettü birçok tehlikeye rağmen 3,40 Euro’da kalmalıdır.

Devamını Okuyun

Devamını Okuyun

Bu arada BASF, geri çekilme stratejisiyle bu ülkede yalnız kalmamalı. Kimya derneği VCI tarafından yakın zamanda yapılan bir anket, yerel şirketlerin neredeyse yarısının, iş kayıplarına yol açması muhtemel olan enerji fiyatlarındaki artış nedeniyle yatırımlarını kısmak istediğini gösterdi. Savaştan önce, Alman kimya endüstrisi toplam doğal gaz ihtiyacının neredeyse altıda birini tüketiyordu.