Akıl hastalığı nedeniyle gittikçe daha fazla izin günü

Kutuplar

Global Mod
Global Mod
Almanya’da çalışanlar akıl hastalıkları nedeniyle giderek daha fazla işlerinden ayrılıyor. Bu, Çarşamba günü Berlin’de sunulan yeni AOK devamsızlık raporuna göre. AOK Bilim Enstitüsü’nden (WIdO) Johanna Baumgardt, bunların “hastalığın nispeten uzun sürmesi nedeniyle özellikle önemli” olduğunu söylüyor. Veriler, akıl hastalığı nedeniyle işten uzak kalınan gün sayısının 2012’den bu yana yüzde 48,4 arttığını gösteriyor.

Devamını Okuyun

Devamını Okuyun

Sağlık ve sosyal hizmet sektörlerinde çalışanlar özellikle etkilenmektedir. Bu sektördeki iş göremezlik günlerinin yüzde 14’ü akıl hastalıklarıyla ilgilidir. Eğitim ve öğretim, kamu yönetimi/sosyal sigorta ve bankacılık/sigorta sektörleri yalnızca biraz daha az etkilenmektedir. Burada, devamsızlık günlerinin yüzde 13’ü akıl hastalığından kaynaklanıyor.

Volo proje widget'ı

Gelecek korkusuyla güven arasında

Biz RND gönüllüleri olarak “Korku” projemizle gelecek korkusu konusuna dikkat çekmek istiyoruz. Metinlerimiz bu korkunun nasıl bir his olduğunu, ne zaman felç ettiğini, ne zaman motivasyona dönüştüğünü, bunun nasıl üstesinden gelinebileceğini ve nerede umut için neden olduğunu gösteriyor.

Raporda, artışın nedeni olarak mevcut krizler de sıralanıyor. AOK federal birliğinin başkan yardımcısı Jens Martin Hoyer, Ukrayna’daki savaşın ve şimdi de Ortadoğu’da iklim değişikliği ve enflasyonun “birçok işveren ve çalışanı büyük zorluklarla karşı karşıya bırakacağını” vurguluyor. Çalışanların yüzde 35,1’i genel sosyal durumla ilgili olarak geleceğe dair belirgin bir korku duyuyor. Bu aynı zamanda Editorial Network Almanya (RND) tarafından yaptırılan ve ağustos ayında gerçekleştirilen özel bir Forsa anketiyle de doğrulandı. Buna göre Almanların yüzde 46’sı 10 yıl sonra durumlarının bugüne göre daha kötü olacağına inanıyor.

Devamını Okuyun

Devamını Okuyun

Bielefeld Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi’nden Profesör Bernhard Badura bu gelişmede büyük tehlikeler görüyor. Kendisi, “etkilenenlerin yaşam kalitesi, ekonominin üretkenliği ve yenilikçi gücü, emeklilik ve sağlık sigortası maliyetleri, geniş çapta şikayet edilen vasıflı işçi eksikliği ve emeklilik hedefine ancak şu koşullar altında ulaşılabileceği gerçeği açısından olumsuz sonuçlar doğurmasından korkuyor: 67 yaşındayım”.

Corona hala rol oynuyor

Bu yüzden Badura net taleplerde bulunuyor. “Şirketler, sağlık sigortası şirketleri ve politikacılar, çalışanların ruh sağlığını nasıl güçlendirebilecekleri sorusunu ele almalı” diyor. Çok fazla çalışmanın bunaldığını hisseden herkeste “psikofiziksel tükenme belirtileri” ve “endişe duyguları” gelişir. Bu nedenle çalışanların kendi şirketlerinde daha fazla şeffaflığa ve katılıma ihtiyaçları var. Yapılan işe ilişkin somut geri bildirimler de öz saygı açısından önemlidir. Profesör, bunun “bir şirketin, idarenin veya hizmet kurumunun üst yönetim düzeyinde hâlâ nadiren ilgi gördüğünü” eleştiriyor.

Anksiyete bozuklukları, tükenmişlik veya depresif dönemlerin yanı sıra korona salgını da hâlâ rol oynuyor. Baumgardt, bunun “geçen yıl işten devamsızlığın zirveye çıkmasına yol açacağını” açıklıyor. 2020 ve 2021’deki yüzde 5,4 seviyesinden 2022’de yüzde 6,7’ye yükseldi. Bu yılın ilk yarısında da benzer yüksek değerler görüldü ancak Nisan ayından bu yana yeniden düşüşe geçti. Ancak Baumgardt, “Covid-19 enfeksiyonlarının arttığı bir ortamda devamsızlığın yıl boyunca nasıl gelişeceğini” zaman gösterecek.

Devamsızlık raporu, AOK Bilimsel Enstitüsü (WIdO) tarafından Bielefeld Üniversitesi ve Berlin Teknoloji Üniversitesi işbirliğiyle 1998’den beri her yıl yayınlanmaktadır. Bu yıl değişen zamanlar, iş ve sağlık arasındaki bağlantıya dair farklı disiplinlerden bilimsel bulguları ve bakış açılarını tartışan toplam 70 uzmanın 32 katkısı yer alıyor.

Devamını Okuyun

Devamını Okuyun

Depresyonunuz var mı? O zaman aşağıdaki ulusal kriz yardım hattı numaralarıyla iletişime geçebilirsiniz.

Telefon yardım hattı (ücretsiz, 24 saat), ayrıca yerel yardım hizmetleri hakkında bilgi: