ABD En İyi Ekonomisti Joseph Stiglitz: Trump Amerika'nın Ekonomisini sabote ediyor

Kutuplar

Global Mod
Global Mod
Dünya Bankası'ndan eski bir ekonomist ve sizin gibi Nobel Ödülü sahibi olan Profesör Stiglitz, bir Alman üniversitesinde profesör olarak iyi kullanabiliriz. Sizi en iyi nasıl Ruhr Üniversitesi'ne veya Halle-Wittenberg'e çekiyoruz?

Daha sonra daha fazlasını okuyun Reklamcılık

Kendim için soru muhtemelen artık değil (gülüyor). Fakat nerede olursa olsun: araştırmacılar ABD'de baskı altındadır çünkü akademik özgürlüğe Trump hükümeti tarafından saldırıya uğramaktadır. Ancak özgürce araştırma yapabilmek, en iyi insanları çekmek için önemli bir faktördür. Almanya sunarsa kesinlikle fırsatlara sahip – ve belki biraz daha fazla kaynak.

Elbette: Buradaki maaşlar çok düşük.

Araştırma için kaynaklar kastettim. Ancak bu doğru, en iyi araştırmalardaki maaşlar çoğu Avrupa ülkesinde de Amerika Birleşik Devletleri'nden daha düşüktür – eğer olmasa da.

Amerika Birleşik Devletleri'ndeki durum şu anda bir başlık haline geliyor: Hükümet, örneğin iklim değişikliğine uymayan araştırma için para Üniversitesi'ni kısaltır ve yabancı öğrencilerin sınır dışı edilmesi de dahil olmak üzere siyasi gereksinimleri uygulamak istemektedir. Birkaç Avrupa hükümeti zaten ABD'den ve tüm dünyadan akademisyenleri tanıtıyor. Almanya'da Şansölye Yardımcısı ve Maliye Bakanı Lars Klingbeil, onları reddetmek için yeni kredilerin bazı bölümlerini kullanmak istiyor. Herhangi bir şansı var mı?

Amerika Birleşik Devletleri, 1930'larda ve İkinci Dünya Savaşı sırasında birçok Avrupalı Amerika Birleşik Devletleri'ne götüren “Brackdrain” den büyük bir fayda sağladı. Bugünün Amerikan biliminin temeli buydu. Şimdi ters bir “beyin” bekliyorum: Amerika'dan Avrupa'ya. Trump'ın istediği sınırlı akademik özgürlükle, bilimde hiçbir şey gelişemez.

Kişiye

1943 yılında ABD Indiana eyaletinde doğan Joseph E. Stiglitz, zamanımızın en etkili ekonomistlerinden biridir. 2001 yılında Nobel Ekonomik İşler Ödülü'ne layık görüldü. Bugüne kadar, New York'taki Columbia Üniversitesi'nde ekonomi profesörü olarak, daha önce Yale, Stanford, Oxford ve Princeton'da ders verdi. ABD Başkanı Bill Clinton Hükümeti'ne tavsiyede bulundu ve 1997'den 2000'e kadar Dünya Bankası'nın baş ekonomisti oldu. Stiglitz, Harvard da dahil olmak üzere dünyanın her yerinden 40'tan fazla fahri doktora sahip ve çok sayıda kurgusal olmayan en iyi satıcıların yazarı. Yeni kitabı “Özgürlüğe Yol. Adil Toplum Ekonomisi” Siedler-Verlag (doğdu, 480 s., 28 Euro) tarafından yayınlandı.

Seçkin Üniversite Harvard, Trump'ın onu yabancı öğrencileri kabul etme girişimine karşı mahkemede. Onlar için tüm ABD üniversitelerine bir saldırı oldu. Neden?

Harvard'a saldırarak, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki en güçlü, en önemli üniversiteyi yok edebileceğini göstermek istiyor – diğer herkesi korkutmak. Hükümet, üniversiteye özerkliklerini tamamen zayıflatacak taleplerde bulundu. Harvard haklı olarak dirençlidir. Trump'ın prosedürü için bir gerekçe yok.

New York'taki Columbia Üniversitesi üniversitelerine de baskı uygulandı.

Evet, Trump Columbia'yı sivil hakları ihlal etmekle suçluyor – çünkü sözde Yahudi öğrencileri yeterince korumuyor. Ama orada 25 yıldır ders veriyorum ve kendim Yahudi. Hiç ayrımcılık yaşamadım. Şu anda ısıtılmış tartışmada açıkça anti -semitik olaylar varsa, üniversite bunu yapıyor.

Otoriter figürler her zaman basına ve üniversiteler gibi kuruluşlara saldırır.
Joseph E. Stiglitz, Trump'ın Harvard ve Columbia gibi ABD'ye yaklaşımı üzerine

Ancak Amerika Birleşik Devletleri'nde, anti -Semitik saldırılar nedeniyle üniversiteye gitmeye cesaret edemeyen Yahudi öğrenciler var. Bu umursamıyor mu?

Unisler özgür ifade ortamıdır, bu yüzden işlerin başkalarının rahatsız olduğu söylenir. Birçok öğrenci ve öğretim görevlisi İsrail hükümetinin Gazze'deki eylemlerini eleştirel olarak görüyor. Bu eleştiri çok şiddetli bir şekilde ifade edildiğinde rahatsız hisseden öğrenciler var. Ancak ABD'de bunun ifade özgürlüğü bedeli olduğuna karar verildi – kimse tehdit edilmediği sürece. Ve üniversiteler bunu ellerinden gelenin en iyisini yaparlar.

Trump neden ona karşı hareket ediyor?

Otoriter figürler her zaman basına ve üniversiteler gibi kuruluşlara saldırır. Hukukun üstünlüğü temel ilkeleri ihlal ettiğinde veya bir politika refahını tehlikeye attığında oradan eleştiriler var. Toplumun kontrol mekanizmalarıdır ve araştırma ve araştırma özgürlüğü olmadan, basın ve ifade özgürlüğü işe yaramaz. Ancak, Amerika Birleşik Devletleri'nde hiçbir hükümet Trumps-McCarthy dönemine kadar geçmedi.

Yabancı öğrencilerin ücretleri olmadan Harvard'ın önemli gelirleri olmadığı söylenir. Böylece Trump özel üniversitelere ekonomik olarak saldırıyor. Peki diğer ABD şirketleri de endişelenmeli mi?

Her halükârda. Harvard kadar varlıklı üniversiteler için yabancı öğrencilerin ücretlerinden elde edilen gelir ikincil öneme sahiptir ve daha ziyade vakfın varlıklarına akıyor. Harvard öğrencilerinin çoğuna neredeyse ücretsiz bir eğitim sunuyor. Öğrenim ücretleri toplam maliyetlerin yalnızca bir kısmını kapsar. Elit üniversiteler bile ticari şirketler değil, eğitim yetkisi nedeniyle mevcuttur.

Klingbeil, ABD'den bilim adamlarını işe almak istiyor

SPD patronu Lars Klingbeil, Amerika Birleşik Devletleri'nden araştırmacıları hedeflemek için altyapı için özel fonu kullanmak istiyor.

Öyleyse ABD şirketleri neden endişelenmeli?

Çok kolay: Amerika Birleşik Devletleri'nin II. Dünya Savaşı'ndan bu yana sahip olduğu şey teknoloji lidimizdir. Ve hem eğitim hem de araştırma yoluyla üniversitelerimize dayanmaktadır. Onları sabote ederek ABD'yi diz içine vurur.

Tersine, üniversiteler özel sektörden de yararlanıyor mu? Burada Almanya'da UNIS'in sponsorluğu gibi modelleri oldukça şüpheci görebilirsiniz.

Oh, Amerika'da her iki taraf da çok çeşitli işbirliklerinden yararlanıyor. Ne düşünüyorsunuz, neden Silikon Vadisi nerede? Yandaki Stanford ve Berkeley yüzünden. Harvard çevresinde çiçek açan bir biyomedikal topluluğu var, New York'ta Columbia, NYU ve Cornell, ABD ekonomisinin geleceği için eski tekstil endüstrisinden çok daha önemli olan gerçek bir bilim merkezi yarattılar. İroni görüyor musun?

Trump'ın fabrika işlerini geri getirmek istediği ticaret tarifelerini mi ifade ediyorsunuz?

Kesinlikle. Trump, ticaret açığını gündeminde merkezi bir sütun haline getiriyor. Çin ile Çin ile kazanması gereken bir ticaret savaşı bile kurdu – çünkü daha büyük kaynaklara sahip ve eski endüstri Amerika Birleşik Devletleri'nde bu kadar çabuk yeniden inşa edilemez. Buna ek olarak, robotlar yakında böyle bir iş yapacak. Çin'de bir araba fabrikasını yeni ziyaret ettim, çünkü işçilerin yarısı zaten araştırmada mühendislerdi.

Ve gördüğünüz ironi: Çin araştırmaya yatırım yapıyor ve Trump bunu ABD'de zayıflatıyor mu?

Evet! Araştırma, eğitim ve eğitim hizmetlerini başarıyla ihraç ediyoruz. Harvard'a yaklaşımıyla Trump, bu işten çıktığımızı resmen açıkladı. Ya da turizmi ele alalım: Çoğu Kanadalı ve birçok Avrupalı artık ABD'ye seyahat etmek istemiyor. Trump turizm endüstrisini öldürüyor. Ticaret açığını büyük ölçüde kötüleştirecek.

Trump'ın ticari ve ekonomik politikasının tamamen yanlış varsayımlara dayandığını eleştiriyorlar. Danışmanlarına ekonomide temel kurslarını almalarını öneriyorlar. Bir hükümet gerçeklerden koparılabilirse, demokrasinin zayıflığını gösteriyor mu?

Genellikle birçok kontrol mekanizmamız var: Kongre, yemekler – ve yeniden seçilme arzusu. Amerika Birleşik Devletleri'nin acı çektiği enflasyon, Trump'ın seçim zaferi için önemli bir nedendi. Şimdi onları tarifelerle ısıtması şaşırtıcı. Şirketleri korkutmaya çalışır: fiyatlarınızı artırmayın – ya da en azından müşterilere nedenini söylemeyin! Aksi takdirde başkan sizi biberlere koyacaktır! Birçok demokratik normu kırıyor. Görünüşe göre sorumlu tutulduğuna inanmıyor. Bu beni alıyor. 2028 cumhurbaşkanlığı seçimleri Orta Seçimler 2026'da bizi tehdit eden nedir? Amerika Birleşik Devletleri otoriterlik yolunda mı?

Yeni kitabında “Özgürlük Yolu” nda, son on yılların küreselleşmesinin ABD'de eşitsizliği yoğunlaştırdığını ve bu nedenle birçok seçmen Trump tarafından kurtarmayı umduğunu açıklıyorlar …

Aslında, önceki tarzın küreselleşmesini yığın üzerine atar: tarifeler uygular, sınırların önemini vurgular, uluslararası hukuka uymaz ve her yerde uluslararası iş hukukunu kırar.

Özgürlüğe giden yol. Adil bir toplum için ekonomi Joseph Stiglitz, Almanca'da Siedler-Verlag'da (480 sayfa, doğdu, 28 Euro) yayınlandı.

Joseph Stiglitz'in “Özgürlüğe Yol. Adil Toplum Ekonomisi” şimdi Almanca'da Siedler-Verlag'da (480 sayfa, 28 Euro doğdu) yayınlandı.

Kaynak: Siedler

Ancak küreselleşmenin çözüldüğünden daha fazla sorun yarattığını da yazıyorlar: ABD'de iş kaybı, Avrupa'da Çin ve Rusya gibi diktatörlüklere bağımlılık.

Evet, neoliberal küreselleşme öncelikle çokuluslu şirketlere ve finansal kurumlara fayda sağladı. Ancak, yıllardır sorunun küreselleşmenin kendisi değil, nasıl işletildiğini vurguluyorum. Hedeflenen düzenleme ile – Trump'tan önce – küresel işbirliğinin avantajlarını kaybetmeden bu uçları bitirebiliriz.

Ne değişmiş olmalısın?

Politika ABD'de ve uluslararası alanda artan eşitsizliğe karşı koymalıdır. Piyasaların özgürlüğünün herkesin özgürlüğünü etkilediğini gören bir “ilerici kapitalizm” istiyorum. Sadece 2008 mali krizini düşünün! Ayrıca aktif bir işgücü piyasası politikasına ihtiyacımız var: Yapısal değişimin yurtdışına ve işsizliğe bağımlılıklarına yol açtığı durumlarda, devlet yeni şirketleri teşvik ederek ve aynı zamanda devlet kurumlarında da yeni işler yaratmalıdır. Bu önemlidir: ne bireysel ülkelerde ne de dünya pazarında ekonomik güç aşırı balya kurabilir.

Öyleyse Çin'den kopmak doğru mu Trump nasıl istiyor?

Avrupa'daki yaklaşımı daha iyi buluyorum: Ticaret savaşlarını tamamen reddetme ve yürütmek yerine riskleri en aza indirin. Ancak Avrupa da şimdiye kadar bir taraflı bağımlılıklara girdi. 2006 yılında “Küreselleşme Fırsatları” kitabımda Avrupa'nın Rus gazına çok bağımlı olduğu konusunda uyardım. Bu, Rusya'nın gaz teslimatlarını azaltması ve daha sonra durdurulmasından 15 yıl önceydi.

Angela Merkel kitabını okumadı.

Açıkçası hayır. Her durumda, küreselleşmeyi kötü kontrol ettik. Teslimat darboğazları ile Corona Pandemi'den ve Rusya'dan Ukrayna'ya yürürken, şimdi doğru dersleri öğrenmek zorundayız. Küresel ticaretin avantajlarını korumak için küreselleşmeye reform yapmalıyız – ancak ulusal pazarlar için riskleri azaltmak.