2008 mali krizinden bu yana en büyük bankacılık başarısızlığı

Kutuplar

Global Mod
Global Mod
2008 mali krizinden bu yana en büyük bankacılık başarısızlığı: Silikon Vadisi Bankası çöktü







Silikon Vadisi Bankası çöktü.

© Kaynak: resim ittifakı / NurPhoto


Başlangıç finansörü Silicon Valley Bank, başarısız bir acil durum sermaye artırımının ardından geçici olarak kapatıldı. ABD para evi artık hükümetin kontrolü altında.








Santa Clara. Başlangıç finansmanında uzmanlaşmış ABD’li para kurumu Silicon Valley Bank (SVB), başarısız bir acil durum sermaye artırımının ardından geçici olarak kapatıldı ve devlet kontrolü altına alındı. Bu, Cuma günü ABD mevduat sigortası şirketi FDIC tarafından açıklandı. Bu, onu 2008 mali krizinden bu yana en büyük banka başarısızlığı yapıyor. Buna Silikon Vadisi Bankası’ndan paralarını çeken banka müşterileri de katkıda bulundu. Müşterilerin çoğu teknoloji sektörü çalışanları ve risk sermayesi ile çalışan şirketlerdir.


Devamını Okuyun


Devamını Okuyun


FDIC, bankanın 209 milyar dolarlık varlığa ve 175.4 milyar dolarlık mevduata sahip olduğunu söyledi. Bunun ne kadarının mevduat sigortası tarafından karşılanacağı başlangıçta belli değil. 250.000 $ sigorta limitinin üzerindeki tutarlar için, tam bir geri ödeme şüpheli olarak kabul edilir. Bu da özellikle şirketler için büyük bir belirsizlik yaratıyor. ABD’de işgünü ortasında mal varlıklarına el konulması durumun ciddiyetini gösterdi.

Müşterileri korumak için, bankanın tüm sigortalı mevduatları yeni bir özel amaçlı kuruluşa devredilmiştir. Bankanın 17 şubesi Pazartesi günü yeniden açılacak ve müşteriler en geç bu paraya tekrar erişebilecek.


Devamını Okuyun


Devamını Okuyun

SVB hisseleri, fiyat düşüşünden sonra işlemden kaldırıldı


SVB hisseleri, akut acil durum nedeniyle fiyatlarda yaşanan düşüşün ardından Cuma günü alım satım işlemlerine ara verildi. Diğer bankalar da borsa üzerinde önemli bir baskı altına girdi. ABD kripto bankası Silvergate Capital’in gönüllü kararı, Perşembe günü finans sektörünün bazı kısımlarında şok dalgaları göndermişti. Silvergate, kripto borsası FTX’in iflasının ardından ticareti durdurmak zorunda kalabileceği konusunda zaten uyarıda bulunmuştu. Ancak Silvergate, tüm müşteri mevduatlarını geri ödeyeceğini açıkladı.

Ancak mevcut gelişmelerin ne gibi sonuçları olabilir? ABD bankalarının yaşadığı sorunlar Avrupa borsalarında da belirsizliğe yol açarak Deutsche Bank ve Commerzbank fiyatlarının zaman zaman önemli ölçüde düşmesine neden oldu. Ancak Harvard profesörü ve eski ABD Hazine Bakanı Larry Summers’a göre, enfeksiyon riski konusundaki endişeler abartılıyor. ABD’li mali yayın kuruluşu Bloomberg TV’de Summers, bir “aşırı tepkiden” söz etti – SVB’deki kriz düzgün yönetildiği ve müşteri fonları ödendiği sürece, bankacılık sektörü için hiçbir sistemik risk üstlenilemez.

Frankfurt Goethe Üniversitesi “Handelsblatt” “Mali Araştırmalar Merkezi” genel müdürü Volker Brühl, “SVB’nin artık daha büyük likit fonları yoksa, bazı girişimler takip finansmanı konusunda sorun yaşayabilir” dedi.

Para arzı, İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana ilk kez düşüyor


Metzler Asset Management’ın baş ekonomisti Edgar Walk, gazetelere SVB’nin sorunlarının “ABD bankaları için bir uyandırma çağrısı” olduğunu söyledi. Normal bir piyasa ortamında, SVB’nin mevduat çıkışını telafi edebilmesi gerekirdi. Handelsblatt’a göre bunun mümkün olmamasını ABD’deki para arzının İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana ilk kez tekrar düşmesine ve bunun sonucunda banka mevduatlarının genel olarak küçülmesine bağlıyor.


Devamını Okuyun


Devamını Okuyun


Haberler/AP/hsc
 
Üst